Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Cogito 2023/5

image_8.jpg

05.02

Ferenc pápa békemisszióra szánta el magát Budapesten - írja az ingyenes hivatalos média (a továbbiakban hm). És persze a címoldalon, meg odabent a vezérlővel való találkozójának a fotója. Azért édes pofák, azt sugallják, hogy Őszentsége a Karmelitában világosodott meg, hogy fellépjen a béke érdekében. Akinek egy halvány fogalma van a diplomáciáról, különösen a vatikániról, az pontosan tudja, hogy jobb helyeken ez nem a kapkodás, rögtönzés műfaja. Az sem volt véletlen, hogy Ferenc pápa fogadta Hilarion metropolitát. Dehát így most a vezérlő híveibe azt sulykolhatják, hogy urukésparancsolójuk még a pápánál jobban óhajtja a békét. A lap idézi a Szentatya interjúját, amit az őt kísérő újságírónak adott, de véletlenül sem azokat a szavait, amelyeket a Bazilikában mondott egyházi személyek előtt a megosztottság ördögtől való voltáról, vagy a vasárnapi szentmisén mondott prédikációját, amelyben egyfelől a befogadásra, a nyitottságra szólított fel, másfelől pedig emlékeztetett arra, hogy a jó pásztor nem tolvaj, és nem él vissza a hívei bizalmával.

Persze én vagyok a hülye, min csodálkozom, amikor éppen vége lett a szentmisének, és a főszakértő atya meg a főideológiaitolmács Kacorkirály azonnal „elemezni” kezdték a Szentatya teljesen egyértelmű szavait….

Május 1-én hagyományainknak megfelelően – mivel Tabán Török Ádi nélkül nekünk már soha nem lesz többé Tabán – a Hajógyári-szigetre mentünk csalánt és egyéb gyógynövényeket gyűjteni. Az otthonunktól a HÉV-megállóig, ami kb. 500 méter, négy hajléktalan szólított meg bennünket…Az ötödik csak némán nézett ránk, miközben az Árpád-híd alatt gitárját pengette…

04.05.

50 éve járok a Szeged-Budapest vasútvonalon és most a hajnali gyorsvonat olyan helyeken áll meg, mint még soha, lásd Petőfiszállás, Monorierdő, Üllő, de olyanokon is, amelyeknek még a nevét sem hallottam soha, mint Selymes vagy Nyárapát. Pedig szorgalmas nézője vagyok az Ízőrzőknek. Gyorsított személyről már hallottam, de vénségemre meg kell tanulnom a lassított személy fogalmát is.

A köztv gondoskodik arról, hogy minél több szabadidőnk legyen. A közvilágtv csütörtök esti végtelenített Szenes Iván-koncertek után most jönnek szerdánként a királyok hegedűsének végtelenített koncertjei. Miközben a főtv-n jövő héttől főműsoridőben nyomják ki tudja, hányadszor Rex kanadai kalandjait, amelyek az összes közül a leggyengébbek voltak. És ha ezekhez hozzávesszük a nótareggeleket és esteket, valamint kívánságműsorok özönét, tényleg szabadok leszünk, mint a madár, eljöhet újra a családi társasjátékok, kártya és sakkcsaták ideje. Köszönet a figyelmességért!

Mindannyian biológiai támadás alatt állunk, amelyet liberális laboratóriumokban fejlesztettek ki – mondta a vezérlő. Eszembe jut erről Erich Kästner: Emil és a detektívek című regényének vonat-jelenete, amelyben az egyik utas (akiről még nem tudjuk, hogy bankrabló) arról beszél, hogy aki pihentetni akarja az agyát, beteheti egy bankba, kap érte száz márkát, és amikor újra szüksége van rá, visszamegy, visszafizeti a pénz és visszakapja. Attól tartok, hogy a vezérlő is ezt tette, csak elfelejtett visszamenni érte…

05.05.

A tüntető diákok elleni rendőrattak kapcsán a közösségi médiában már az 1970. május 4-én kenti vérengzést emlegetik, amikor 4 diákot öltek meg a  vietnami háború ellen tüntetők közül. Ezt énekelte meg Neil Young az Ohio című dalában. Nem nyugszanak, míg nem hal valaki. Tényleg erre várunk?

05.10.

„A múlt nem ismerete/elfeledése arra ítél minket, hogy azt újra átéljük.” Lusta vagyok kikeresni, hogy ezt ki mondta, de ugyanez vonatkozik azokra, akik a múltat meg akarják hamisítani, sőt, folyamatosan azt teszik. Az egyik új főkatona egyenesen azt állítja, hogy ha Lengyelország náci lerohanása után a béke erői közbe lépnek, meg lehetett volna akadályozni a II.világháborút. Úgy látszik, elkerülte a figyelmét, hogy előtte volt egy Anschluss, megszállták Csehszlovákiát, de legalább az első bécsi döntésre emlékezhetett volna, amelynek nyomán visszakaptuk a Felvidéket. És vélhetően nem hallott Hitler „élettér-elméletéről” sem…..Másnap meg is kapta a beosztását a lengyel nagykövettől, még azt is megemlítette, hogy az akkori magyar miniszterelnök nem volt hajlandó Magyarországot belevinni a Lengyelország elleni háborúba. Tudjuk, Teleki Pált nem ezért nem szeretjük…

 05.11

Videó-archívumomban számos kincs lapul. Például René Clair Faust-átirata, Az ördög szépsége, Michel Simon és Gérard Philipe főszereplésével. Az ördög, itt is, mint a történet más variációiban – lásd még Mester és Margaríta – az emberi irigységre, hiúságra, és kapzsiságra játszik. Az arany azóta is sokak kezében válik homokká, de rajtunk az sem segítene, ha, mint a filmben, a lincseléstől félő ördög leugrana egy erkélyről és szörnyet halna, mert a vele kötött szerződések éghetetlen anyagból készülnek…

Kedvenc wellnessem előtere hemzsegett terepszínű egyenruhás férfiaktól és nőktől. Mindig rossz érzésem támad, amikor túl sok katonát látok, még akkor is, ha fegyvertelenek. Vajon ez is csak egy háborús hisztériás demonstráció? Végül láttam egy táblán, amelyből kiderült, hogy a NATO katonaorvosainak tanácskozását tartják a hotelben. De miért éppen nálunk és miért vannak valamennyien terepszínű egyenruhában?

Ugyancsak kedvenc wellnessemben. Amikor belépek a gőzkabinba, ahol szívesen elnyúlok a padon és meditálok – néha bele is alszom – egy nálam idősebbnek tűnő házaspár ül és az asszony folyamatosan meséli a Pink Floyd, The Wall történetét, leginkább azt szűri ki belőle, hogy először a gyerekek törnek-zúznak, aztán a főhős, végül a nácik. Vajon mit szóltak volna hozzá, hogyha rákezdek a félhomályban, hogy „we don’t need no education…”?

„Nem kivételezhetnek híres emberekkel a mentők” – jelentette ki a főmentős, miután jeles színművészünket életveszélyes állapotban taxin vitte be kórházba a család, mert a mentősök nem értek ki hozzá. Nyilván nem ő az egyetlen, akivel ez előfordult, csak éppen népszerűsége miatt került be a hírekbe. Amúgy eszembe jut egy eset még a 90-es évekből. Édesapám, nyugalmazott nagykövetként a miniszterelnök külpolitikai tanácsadójaként dolgozott. Éppen hivatalos útról érkeztek haza egy 8 óra tájban, amikor beléjük rohant oldalról egy kocsi és az Öregem éppen az anyósülésen ült. Megúszta egy válltöréssel. Azonnal a balesetibe vitték, onnan hívott, persze azonnal rohantam. Mire odaértem, már több mint egy órája az előtérben feküdt egy kerekes hordágyon, és a kutya sem törődött vele. Szóltam egy arra járónak, hogy mi van, odajött, és elkezdte felvenni az adatait. Amikor a munkahelynél Apám kimondta, hogy "miniszterelnöki hivatal", hárman hatfelé rohantak....

05.12.

Újabb féléves háborús vészhelyzet. Ez nem fog elmúlni addig, amíg szüntelenül háborúzó miniszterelnöke van az országnak.

Eltemettük a Fuvolalovagot. Amikor a sírjánál megszólalt a Vissza a városba, azt vártam, hogy a gyászolók, köztük számos egykori Bemrockpartos és Tabános, egyemberként énekli. Talán nemcsak magamban kellett volna dúdolnom.

346096943_1663217710780863_998245837555660348_n.jpg

05.14.

Ősi, bandzsa juhfajta lett a budapesti atlétikai vb kabalaállata. a racka szív, a racka szív, a racka szív s dobog…

05.15.

Meddig alszol még, hazám?

Míg rád nem gyul a ház,

Mindig, míg a félrevert

Harang föl nem lármáz?

 

Meddig alszol még, hazám?

Szép Magyarországom?

Föl sem ébredsz már talán,

Csak a másvilágon! – írta Petőfi Sándor 1847 októberében.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása