2016. júl 23.

A csók gyógyító hatása

írta: Göbölyös N. László
A csók gyógyító hatása

csok.jpg

A csók nemcsak a romantikus szerelem és a szenvedély szimbóluma, hanem terápiás hatása is van. Csökkenti például a fej- és a hátfájást.

A Current Pharmaceutical Design című szaklapban publikált tanulmányban a kutatók kimutatták, hogy a csókolózás alatt a szervezetben kibocsátott oxitocin csökkenti a fájdalmat, valamint a depressziót, ami gyakran együtt jár a fájdalommal.

A csók ugyanakkor erősíti az immunrendszert, mivel a csókolózók 10 másodperc alatt 30 millió baktériumot cserélnek, ártalmasat is, ha valaki beteg. Ezek között van a streptococus vagy az Epstein-Barr vírus, amely átadja a „csókbetegséget” , a mononukleózist.

A baktériumcsere azonban pozitív is lehet, mert a jó baktériumok is részei, amelyek erősítik az immunrendszert azzal, hogy növelik az antitesteket. A csók egyben endokrin-szabályozó is.

„Amikor megcsókoljuk partnerünket, a gyerekeket vagy egy szeretett állatot, ez stimulálja a hypotalamus és a mellékvese zónáit, amelyek rengeteg hormont  bocsátanak ki – magyarázta a la Repubblicának Andrea Lenzi, az olasz endokrinológiai társaság elnöke – közöttük van a dopamin, a szerotomin és az endorfin. A csókok felsorakoztatnak rengeteg hormont, a kortizoltól a férfi- és a női hormonig, az endrokrin idegközvetítőkig. Ezért van az, hogy csókolózás közben kipirulunk és gyorsabban ver a szívünk. Eddig azonban még kevés kutatás folyt e területen.”

„Nem minden csók egyforma, de hatásukat tekintve nagyon hasonlóak. A francia csók, amelyet két szerelmes vált egymással, nagyon különbözik attól, amit a gyerekeinknek adunk, de mindkettő intim kontaktus – magyarázza Adele Fabrizi, a római szexológiai klinika pszichológusa – Még egy kis üdvözlő csók is a szeretet és a másik iránti figyelem megnyilvánulása. A kellemes érzés, amit benne találunk, visszavezethető a csecsemőkorra, mert a száj érzékelői fejlődnek ki először, ezért talál rá azonnal az anyamellre, ahol táplálékot és szeretetet is talál. A csók, amelyet az anya ad gyermekének, aki megütötte magát, kompenzáció és üzenet a részéről, hogy szereti. A csók elkíséri az embert az élet számos pillanatában. Annak, aki beteg és egyedül van, fia vagy unokája érzelmi biztonságot ad.”

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a filmekben és a dalokban legtöbbször a szenvedélyes csókot ábrázolják. Mély intimitást fejez ki, és bizonyos helyzetekben több, mint maga az aktus. Nem véletlen, hogy egyes prostituáltak nem hajlandók csókolózni. „A csók egy előzetes rítus, átmenet a vágy és az izgalom között, amelyet, különösen a nőknél, elősegít. Az én klinikai munkámban sok nő panaszkodik azért, mert partnere rögtön a lényegre tér és nem időzik el a csóknál. Ennek oka nagy részben az, hogy a férfiak azt hiszik: az aktus a csúcs, és ez jobban tetszik a partnerének. Van azonban egy másik ok is: vannak, akik attól félnek, hogy a korai erekcióval már nem tudják beteljesíteni az együttlétet.” – mondja Fabrizi doktornő.

Az arizonai egyetem tanulmánya szerint a négylábú barátainknak adott csóknak van olyan pozitív hatása, mint a joghurtnak. A kutyának adott csók jó hatással van immunrendszerünkre, mert az emésztőrendszerében lévő baktériumok probiotikus hatást fejtenek ki szervezetünkre.  Ezt az amerikai kutatók ellenőrizték néhány, 50 éven felüli önkéntesen, akiktől azt kérték, hogy éljenek három hónapig teljes szimbiózisban kutyájukkal, amelybe beletartozik a csók is.

 

Szólj hozzá

csók egészség szerelem életmód Olaszország USA