2016. aug 12.

„Popeye” a parlamentbe igyekszik

írta: Göbölyös N. László
„Popeye” a parlamentbe igyekszik

popeye.jpg

John Jairo Vélasquez,  a néhai kolumbiai drogkirály Pablo Escobar bizalmi embere, bérgyilkosainak egykori vezére szenátor akar lenni.

A két éve szabadult, 54 éves bűnöző a La W rádiónak kijelentette, hogy a kolumbiai törvényhozás tagja akar lenni azzal a céllal, hogy harcoljon a bebörtönzöttek jogaiért és a korrupció ellen.

„Rólam állandóan rosszat mondanak, de amikor valóban működni fog az „átmeneti jogérvényesülés”, jelöltetni fogom magam képviselőnek” – mondta Vélasquez. Erről a fogalomról a dél-amerikai országban azóta beszélnek, amióta Juan Manuel Santos elnök és FARC gerillaszervezet (Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői) aláírtak egy békeszerződést, amely véget vet a több mint fél évszázada dúló konfliktusnak. A paktum egyik pontja előírja, hogy a FARC tagjai részt vehetnek a politikai életben. Egy alkotmányjogász magyarázata szerint egyetlen elítélt sem válhat a kongresszus tagjává, kivétel, ha a bűntettének politikai indíttatása volt.

„Ha Rodrigo Londonónak, a FARC vezetőjének lehet helye a parlamentben, akkor nekem is” – jelentette ki Vélasquez, aki 23 évet ült börtönben, miután bevallotta, hogy 300 gyilkosságban vett részt közvetlenül és háromezret rendelt el. Alighogy 2014-ben kijött a börtönből, a You Tube-on nyitt egy oldalt „Bűnbánó Popeye” címmel. Rövid időn belül 146 ezren regisztráltak rá és milliók nézték meg videóit. Nem csoda, a volt profi gyilkos leírja a legaprólékosabb részletezéssel az általa elkövetett gyilkosságokat és elmondják véleményét politikai és társadalmi kérdésekben is.

A különböző interjúkban és honlapján válaszolt a gyilkosságaival kapcsolatos minden kérdésre. Elmondja például, hogy Escobar utasítására részt vett az elnökjelölt Luis Carlos Galán meggyilkolásában. Galánt, akit 1989 augusztusában öltek meg egy választási gyűlés előtt a Bogotá közeli Soachában, újságíró volt és a drogbárók elleni harc aktivistája. A hatóságok még mindig nyomoznak a gyilkosság részletei után. Az eddigi eredmények a medellini kartell, a paramilitáris szervezetek, a politikai maffia és a biztonsági erők korrupt tagjainak összefonódására mutatnak.

Vélasquez azt is kifecsegte, hogy 1988-ban részt vett Carlos Galán ügyvéd megölésében, valamint Andrés Pastrana volt elnök  elrablásában. 1992-ben tartóztatták le őt, Kolumbia legsötétebb korszakában, amikor Escobar háborút hirdetett az állam és mindazok ellen, akik az Egyesült Államoknak való kiadatását követelték. Ettől kezdve emberei válogatás nélkül gyilkoltak politikusokat, újságírókat, bírókat, a biztonsági szolgálatok tagjait. Mindennek 1993-ban lett vége, amikor Escobart egy máig tisztázatlan körülmények között végrehajtott rendőri rajtaütés során lelőtték.

Szólj hozzá

politika bűnügy bérgyilkos drogbárók Kolumbia Pablo Escobar