2016. aug 15.

Kis mozgásokkal a vércukor ellen

írta: Göbölyös N. László
Kis mozgásokkal a vércukor ellen

seduti-1038x576.jpg

Egy ausztrál felmérés szerint, amely a Diabetes Care szaklapban jelent meg, félóránkénti 3 perces mozgás is javítja a 2. típusú cukorbetegségben szenvedők állapotát.

Annak, aki a hivatalban 8 órát ül, a kutatók azt tanácsolják, hogy okvetlenül szenteljenek az egészségüknek félóránként 3 percet, könnyed mozgással. Ez lehet annyi, hogy átmegy a szomszédja íróasztaláig, kisebb kar- és lábgyakorlatokat végez, lábujjhegyen megy, vagy gyalog megy le egy alsóbb emeletig.

24 olyan cukorbeteggel végezték kísérletüket, akiknek átlagéletkora 62 év volt.

Három csoportra osztották őket. Az első csoport nem mozgott, a második félóránként 3 percet járkált, a harmadik könnyebb tornagyakorlatokat végzett. Az eredmény: az első csoport vércukor-szintje nem változott, a második csoportté átlag 36%-kal, a harmadiké 37%-kal csökkent. Ezek a mozgások, amelyek könnyűek és mindenki által elvégezhetők, hasznosak a gyulladások ellen, segítik a csontképzést is. A szakemberek a fenti mozgási lehetőségeket kibővítik olyan, szintén egyszerű fortélyokkal, mint leszállni egy megállóval előbb, messzebb parkolni, lift helyett lépcsőt mászni, de már az is segít, ha tévénézés vagy internetezés közben időnként felállunk.

Kár, hogy az emberek többsége ennél a könnyű orvoslásnál is inkább az elkényelmesedést választja.

Szólj hozzá

cukorbetegség egészség életmód mozgás