2017. jan 19.

Költészet Leiden falain

írta: Göbölyös N. László
Költészet Leiden falain

wpnx-14207_leiden-1024x436-kc0b-u107765677465191-1024x576_lastampa_it.jpg

Leiden Dél-Hollandia gyöngyszeme. Nevezetes elsősorban az Orániai Vilmos által 1575-ben alapított egyeteméről és nagy szülöttéről, Rembrandtról. Régi és modern belvárosa gazdag történelmi és művészeti örökségével, a 13 múzeumával, és egy mai, igazán innovatív programmal, a „Költészet a falakon”-nal, amelyet néhány lakos segítségével sikerült megvalósítania a Tegen Beeld társaságnak.

A program 1992-ben indult, amikor Marina Cvetajeva orosz költőnő halálának 100. évfordulójára egyik remekművét felrajzolták a Kloksteeg és a Nieuwsteeg sarkán álló házra, hogy kellemesebb látványt nyújtson a homlokzata.

Azóta a ffali költészet úgy kiterebélyesedett, hogy megtekintéséhez 2-2 órái sétára van szükség. A sétához pontos útmutatások szükségesek, ez a De Stathouder kávéház ablakában látható.

A versrészletek nemcsak tartalmukkal bűvölnek el, hanem grafikájukkal is. A japán versek vertikális sorai, az arab írás eleganciája, a cirill betűk ereje…A fali versek Leidenben ma már 35 különböző nyelven láthatók: Shakespeare, Horatius, Lorca mellett ott vannak a holland költők, köztük Jan Wolkers és Piet Paaltiens is. Szemet gyönyörködtetnek, de a szívhez is szólnak. Az eredeti sorok mellett mindegyik mellett ott látható az angol nyelvű fordítás is.  

Szólj hozzá

irodalom költészet környezet Hollandia Leiden