Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Boileau-Narcejac: A szökevény – kriminovella 2. rész
Göbölyösné Németh Mária hagyatékából

9lancia-flaminia.jpg

A termosz megtelt vízzel. Michel egy pillanatig még a lehetetlen csodát várta, majd visszafelé indult.

-Mennyivel tartozom?

A benzinkutas ásítva számolta meg a pénzt.

-Ebben az órában nem lesz nagy forgalom. Hacsak a csendőrökkel nem találkoznak.

-A csendőrökkel? Miért?

-A Lanciás férfit keresik. Nem hallgatták a rádiót?

-Nem. Mi történt?

-Ó, rettenetes eset!...de hosszú lenne elmondani. Jó utat!

Elindultak újra néptelen, sötét úton.

-Mit csináljak, ha egy útlezáráshoz érek? – kérdezte Michel.

-Ne foglalkozz ilyesmivel. Nem lesz útlezárás. Letértek a főútról, keskeny útra fordultak be, faágak súrolták a kocsi oldalát. Aztán egy hepehupás földút következett.

-Állj be! – szólalt meg hirtelen a férfi.

Michel fékezett. Nagy csend volt, csak a motor egyenletes dorombolását és a tücskök hangját lehetett hallani.

-Szállj ki! – mondta a férfi – Menj, ne félj, te bolond. Tudod jól, hogy szükségem van rád.

Mindketten kikászálódtak a kocsiból. A férfi megtántorodott.

-Istenem, hogy én milyen fáradt vagyok!

Hozzátámaszkodott a kocsi oldalához és kivette a dugót a termoszból.

-Menj egy kicsit messzebb…így…még! Most ne mozdulj, mert lövök.

Elengedte a pisztolyt, amely most a madzagon lógott, levette a szemüvegét és a zsebébe tette. Majd a termoszban lévő friss vizet ráöntötte a fejére. Nagyokat prüszkölt.

Michel úgy érezte, hogy ez a megfelelő pillanat. Lábujjhegyen tett egy lépést, aztán egy másodikat, egy harmadikat és futásnak eredt.

-Állj meg!

A férfi a zaj irányába fordult. Rövidlátó szemével hiába kutatta a sötétséget. A szemüvegét kereste. Amikor sikerült feltennie és meglátta Michelt, célzott és lőtt.

Michel megállt, majd visszajött.

-Ha akartam volna, lelőhettelek volna – mondta a férfi.

Michel érezte, hogy könnyek tolakodnak  szemhéja alatt, de semmiért a világon nem akarta volna, hogy a másik sírni lássa.

-Kis ravasz!...észrevetted, hogy szemüveg nélkül semmit sem érek…Csakhogy, amint felrakom…..Tessék, kapd el!

Odanyújtotta a fiúnak a termoszt.

-Dobd a levegőbe! magasra!

Villámgyorsan lőtt. Michel felvette a termoszt. A közepén ki volt lyukasztva.

-Látod? Ha akartam volna…de ismétlem, szükségem van rád.

Menjünk!

Újra beszállt a hátsó ülésre és Michel indított. Bosszúból azonban odavágta:

-A pisztolylövések messzire hallatszanak.

A férfi nem ijedt meg.

-Tudom, mit akarsz mondani, fiú. Azt hiszed, hogy meghallották. Nem. Egyetlen ház, egyetlen tanya sincs erre. Nem véletlenül jöttünk erre.

-Járt már máskor is itt?

Csend.

-És ha nem ér oda idejében és elmegy a kamion?

Kis, csaknem vidám nevetés hallatszott.

-Igazad van, hogy védekezel. A helyedben én is ezt csinálnám. Megpróbálnék kételyeket támasztani. De nem passzolom el a kamiont.

-Miért olyan biztos benne?

-Mert előbb odaérünk, mint ők. A hely jól ki lett választva. Háromszor fognak dudálni. Mindent megbeszéltünk…

-És én? Velem mi lesz?

-Veled? Még van idő gondolkodni. Figyeld az utat!

Hajtűkanyarok következtek. A hold vad tájat világított meg. A jobboldalon mély szakadék tátongott. Michel görcsösen szorította a kormányt és az út szélére húzódott.

-És ha félrerántanám a kormányt?

-Mondd csak, fiú, mondd!...Nem könnyű ezt megtenni. Amikor annyi idős voltam, mint te, én is szerettem az életet.

Michel visszament az út közepére.

-És most?

-Ó, most már más a helyzet. Most már az élet nem számít. Inkább az, hogy az ember tudjon nemet mondani.

Felértek a tetőre. Sziklákkal, görcsös fákkal megszórt fennsíkon voltak.

-Tompított világítással menj!

-Összetörjük magunkat.

-Nyugodj meg, nem megyünk messze.

Egy ideig csendben döcögtek.

-Menj le az útról! Itt….itt….be a mezőbe! Itt állj meg! Itt a fák mögött. Most már nincs szükségünk a kocsira.

Kiszálltak.

-Erre egyenesen – mondta a férfi – De ne menj túl gyorsan. Michel elindult. Mögötte a férfi bukdácsolt, lába megakadt a kiálló gyökerekben, káromkodott.

Majd egy pásztorkunyhó előtt megálltak.

-Itt várom meg őket. Menj be!

Michel körülnézett, 300 méterrel lejjebb keresztutat látott. A férfi meglökte a fegyver csövével.

Bent a férfi az ajtó közelében ült le, ahonnan láthatta a keresztutat. Michel felé fordult:

-Ülj le! Ne képzeld, hogy megszökhetsz!

Szaglászott:

-Birkaszagot érzek. Neked ez persze nem jelent semmit…

Hangja megcsuklott, de gyorsan összeszedte magát.

-Láttam, van egy szájharmonikád. Játssz!

-Mit?

-Azt mondtam, játssz! Akármit. De játssz…

Michel elkezdett játszani. Egy lassú dallamot, amelynek nem is tudta a címét. A férfi nem tiltakozott, sőt, halkan verte hozzá a taktust. Amint Michel befejezte, ráparancsolt:

-Most valami mást…játssz!

Michel játszott vidám, szomorú dalokat, mindent, ami eszébe jutott. A férfi megtörölte szemüvegét, anélkül azonban, hogy levette volna. Lehet, hogy sírt.

Michel rákezdett egy másik, szelíd, nosztalgikus dallamra. És hirtelen egy színtelen hang keveredett a zenével, az álomba merült ember hangja. Michel figyelt, próbálta megérteni. De a férfi ismeretlen nyelven beszélt. Arca időnként megrándult, jobb keze elengedte a pisztolyt, a bal keze, nyitott tenyérrel elhagyatottan nyugodott a földön mellette.

Motorzaj hallatszott az éjszakában. Egy pillanatra fényszóró pásztázta végig a kunyhót. Aztán fékcsikorgás…A kamion megállt a kereszteződésben. Három rövid dudálás hallatszott…

A férfi fájdalmasat sóhajtott, kinyújtotta a lábát. Michel közelebb húzódott hozzá. Már nem játszott semmiféle dallamot, képtelen lett volna rá, össze-vissza fújta a hangszerét, nehogy a férfi a csendre felébredjen.

Újabb három dudaszó. A férfi félig kinyitotta a szemét, hallotta a harmonikát, és újra motyogni kezdett. Michel hallotta, hogy a kamion elindul és egyre távolodik. Aztán csend lett. Ekkor abbahagyta a harmonikálást. Ő is kimerült volt, egy pillanatra lecsúszott a földre. Aztán lassan, térden csúszva odament a férfihoz, hallgatta lélegzését és keze megindult a pisztoly felé…

De a csomó túl bonyolult volt. A kéz felkúszott az alvó arcáig és óvatosan levette a szemüveget….

A napsugár ébresztette fel a férfit. Nyögött, mozgatta a nyakát, kinyitotta a szemét és keze ösztönösen a szemüveget kereste. Amikor rájött, mi történt, megragadta a pisztolyt és maga elé tartotta.

-A szemüvegem! Add vissza a szemüvegemet, te hülye!

Ekkor meghallotta a birkák alig hallható toporgást a kunyhó körül. Felugrott, kinézett az ajtón a kereszteződés felé abban az oktalan reményben, hogy meglátja a kamiont. De csak ködöt látott maga előtt.

Lassan hátrált, mintha a nap elől menekülne és csak akkor állt meg, amikor a falat érezte a háta mögött.

A dörrenés nem hallatszott messzire. A birkák fel sem emelték a fejüket.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása