2017. máj 22.

Zárkózott emberből lesz jó főnök

írta: Göbölyös N. László
Zárkózott emberből lesz jó főnök

boss_1.jpg

A Harvard Business Review-ban jelent meg tanulmány amerikai kutatók 10 éven át folytatott munkáját összegzi, amelyeken keresztül kirajzolódik az ideális vezető profilja.

A kutatók 1900 vezető szakmai karrierjét, magatartását elemezték. Kiderítették, hogy a leghatékonyabbak az introvertáltak, akiknek a pályája nem az általános ismert kritériumok alapján alakult. A toplisták élén szereplők egy része nem a nagy amerikai egyetemeken tanult, vannak közöttük olyanok is, akiknek nincs egyetemi diplomájuk és a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből emelkedtek ki. Még első generációs bevándorló is akadt.

A tanulmány megrajzolta az ideális vezető profilját 4 jellemzőn keresztül: könnyen tud kapcsolatot teremteni egy döntéshozatal szereplőivel, tökéletesen tud alkalmazkodni a változásokhoz, az állandó és hiteles siker biztosítója, a kivételes, de csak eseti sikerek helyett, képes gyorsan dönteni. Ez a négy képesség leginkább a befelé fordulókban található meg. És bár az extrovertáltak meggyőzőbbnek és jobbaknak tűnnek, hosszú távú karriert nem tudnak biztosítani maguknak.

Szólj hozzá

munka társadalom US