2017. máj 23.

Írástudó Renault

írta: Göbölyös N. László
Írástudó Renault

renault-zoe-lr-b10-rotary-bloc.jpg

Zoé, a Renault cég új elektromos autója Jack Kerouac úton című regényének stílusában ír novellát. A cég a promóciós kampánynak egy különleges formáját választotta. Prózai művet irat a kocsival mesterséges intelligenciák segítségével a kb. 400 km-es úton.

A Zoét felszerelték egy 4G-s modemmel, egy GPS-szel, jelfogókkal, valamint egy szkennerrel, amely összegyűjti a vezetéssel kapcsolatos adatokat. A novellát a Watson, az IBM által kifejlesztett mesterséges intelligencia szövegelemzője választotta ki, olyan külső, kocsira vonatkozó elemekkel gazdagítva, mint a gyorsulás, a fékezés, az ajtó nyitása, zárása.

Az eredmény kielégítő – írja a Le Figaro és idéz a szövegből: „Most mindnyájan a kocsiban vagyunk, a motor beindult. Ez nem az első alkalom, hogy útnak indulunk. A szabadság ízét élvezzük. Mit lehet többet kívánnak, mint útnak indulni. A kocsiba csukott ablakok mellet is behatol a kipufogó gáz, a virágok, a friss föld keserű illata…”

Ennek a promóciós kampánynak a célja megnyugtatni a vevőket az elektromos autó kapacitásával kapcsolatban. A két energiaforrás közötti  távolság megtételének bizonytalansága közismerten fékezi az elektromos autók elterjedését. A Renault eredeti módon akarta bizonyítani, hogy a Zoé képes normálisan működni azzal együtt, hogy a fent leírt eszközöket is táplálja.

Szólj hozzá

autó technika környezetvédelem ipar Franciaország Renault