2018. máj 23.

Miért van szüksége az embernek ellenségre?

írta: Göbölyös N. László
Miért van szüksége az embernek ellenségre?

ellenseg.jpg

A torinói könyvszalon mind az öt napján egy-egy kérdést tett fel az iskolák diákjainak. A Repubblica@Scuola ezek közül egyet feltett honlapjára is. A provokatív kérdés így hangzott: Miért van szükség ellenségre?

A lap ismertet jó néhányat a válaszok közül, amelyek érdekesek, tanulságosak, meglepőek. A La Repubblica tartott attól, hogy a fiatalok közömbösek lesznek a téma iránt, vagy semmitmondó válaszokat adnak, de nem így történt.

„Ellenségre azért van szükség, hogy felmérhessük erőnket, hogy magabiztosabbak legyünk. Szükségünk van ellensége, akiről az esetek többségében kiderül, hogy olyan, mint mi”.

„Az ellenség hasznos lehet, amikor az ember szomorú, amikor le kell vezetnie a feszültséget”.

„Az ellenség készültségi állapotban tart, stimulálja a védekezési, támadási kapacitásodat, harcra késztet. De azért nem lehet egy életen át készültségben lenni, várni az ellenséget.”

Ebben a válaszban már megjelenik a kétely – írja a lap – és sok fiatalban felmerül a gyanú, hogy az ellenség eszköz és egyáltalán nem pozitív figura.

„A közös ellenség képe egyesíteni tud egy egész népet – egy személy, egy faj ellen. Ő a bűnbak, aki felelős minden hibánkért, tévedésünkért, csődünkért. Az emberek hajlamosak arra, hogy acsarkodjanak a gyengébbre, és teljesen elveszíti emberiességüket.”

„A határok akadályozzák az emberek találkozását, ezeket nem azért húzzák meg, hogy védjék az úgynevezett nemzeti identitást, hanem főlént gazdasági okokból. Az embereknek mindig szükségük volt ellenségre, nagyon gyakran azért, hogy őt hibáztassák olyan problémákért, amelyeket nem ő kreált.”

Sokak szerint – írja a lap – az igazi ellenség bennünk van.

„Szükségünk van ellenségre különben önmagunkat kellene legyőznünk. Ehhez csak keveseknek van bátorságuk.”

A válaszokban többször helyet kapnak híres idézetek is. Arisztophanész szerint a bölcs ember sokat tanul az ellenségeitől. Nietzsche mondta: „Szeresd ellenségedet, mert a legjobbat hozzák ki belőled”. Martin Luther King: „Nincs szükség arra, hogy hadat üzenj, elég ha kimondod, amit gondolsz.”

Végül egy válasz, amely az összesről levonja a következtetést: „Ellenség? És ki mondja meg, hogy szükség van rá?”

 

 

Szólj hozzá

társadalom diákok ellenségkép Olaszország