2018. máj 28.

Videójátékon az emberiség hanyatlása:– Detroit: Become Human

írta: Göbölyös N. László
Videójátékon az emberiség hanyatlása:– Detroit: Become Human

detroit.jpg

Egy jövőbeni társadalomban, ahol emberek milliói vesztik el a robotok miatt munkahelyüket, három android figyeli, hogyan süllyed fajunk dühbe és erőszakba.

A Detroit: Become Human videójátékot az olasz származású francia informatikus, Dave Cage, eredeti nevén David de Gruttola fejlesztette ki, aki korábban David Bowie-val, Terry Gilliammel, Willem Dafoe-vel is dolgozott.

A videójátékban, amely a PlayStation 4-en május 25-től már működik, három történet szerepel. Mindegyik végkifejlete megváltoztatható.

Az alkotó kegyetlen képet tár elénk a jövő Detroitjáról, az autó és az ipari  tömegtermelés szülővárosából,  ahová megérkeznek az androidok és a mesterséges intelligenciák. Az androidok: Kara, a szobalány, Connor, a gondozó és Markus, a nyomozó a saját nézőpontjukból figyelik a társadalmat, amely gyűlöli és azzal vádolja őket, hogy miattuk veszítik el sokan a munkahelyüket és jutnak nyomorba a családok. Ők hárman más-más viszonyban vannak főnökeikkel, és nincsen semmi közös bennük, de mindhármuknak azzal az új jelenséggel kell számolniuk, amely meghatározza életüket: egy-két  hónap alatt megszaporodtak az olyan esetek, amikor az androidok fellázadnak, nemet mondanak és leszámolnak azzal, amit nem tudnak kezelni. az érzelmekkel.

Ezt előre látta a 2016-ban elhunyt Marvin Minsky, az ideghálózatok és a mesterséges intelligenciák egyik legnagyobb kutatója, aki szerint egy tudatos elme első reakciója mindig a „nem”, mert nem akarja megtenni, amit a DNS-e, a főnöke, vagy a szoftverje parancsol neki. Ez van az android-tudat gyökerénél is.

A sci-fi tele van lázadó robotokkal. Ebben a játékban azonban csaknem mindig főnökeik kegyetlensége, következetlensége miatt fordulnak ellenük.

Cage ötletét Raymond Kurzweil 2005-ben írt esszéjéből merítette. A neves informatikai kutató és futurológus víziójában az a rögeszme uralkodott, hogy miként lehet a technológia fejlődésével legyőzni a halált és reprodukálni az emberi agyat digitális adatok formájában. A napokban mutatják be a torinói Cinemambiente fesztiválon Chris Paine Bízol ebben a számítógépben? (Do You Trust This Computer?) című dokumentumfilmjét, amelyben többek között Elon Muskot, Jonathan Nolan sci-fi rendezőt, Shhivon Zilis AI-kutatót és magát Kurzweilt is meginterjúvolta. Egyedül neki volt pozitív véleménye a mesterséges intelligenciákról és a technológia fejlődésének felgyorsulásáról.

A 49 éves Cage nagy mesélő és két gyermek atyja. Egyszer, amikor csaknem elveszítette egyik gyermekét egy üzletközpontban úgy megrémült megrémült, hogy ennek hatására megtervezte a Heavy Rain című, ma már remekműnek tartott videójátékot.  Egy apáról szólt, akinek szeme láttára gázolta halálra egyik fiát egy autó, évekkel később pedig egy sorozatgyilkostól kellett megmentenie megmaradt gyermekét. A történetet a játékosnak kellett így vagy úgy befejeznie, de a főszereplőt is felcserélhette.

A Detroit: Become Human nem gyerekeknek való játék. Az elején lassú ritmusú és a jelenetek mindennapiak. Később azonban bonyolultabbá válik, szaporodnak benne a mellékszálak, miként a beavatkozási és választási lehetőségek is. Statisztika is készül arról, hogy hány játékosnak hányféle válasza volt ugyanarra a kérdésre.

 

 

 

 

Szólj hozzá

emberiség elektronika videójáték USA androidok