2018. jún 02.

A rejtélyes Lars Andersson

írta: Göbölyös N. László
A rejtélyes Lars Andersson

kilogga_dsc_0206_sir_l.jpg

A Karolinska Institutet-nek, a neves stockholmi orvosi egyetemnek kellemetlen meglepetésben volt része. Egy magát Lars Anderssonként aláíró személynek áprilisban olyan cikke jelent meg az Indian Journal Medical Ethics folyóiratban, amelyben azt állítja, hogy a HPV, a méhnyakrákot okozó vírus elleni injekció nemcsak, hogy csökkenti, hanem fokozza a rák kockázatát.

Az illető 2014-ben már ugyancsak cikkben diszkreditálni próbálta az influenza elleni oltóanyagot, mondván, hogy hatástalansága mellett még cukorbetegséget is okozhat.

Az egyetemnek, amely eddig nem figyelt fel az esetre, azért kellemetlen, mert az illető úgy tünteti fel magát, mintha a Karolinskához tartozna, holott a név egyik regiszterében sem szerepel. Valószínűleg álnév, olyan mindennapi, mint mondjuk nálunk egy „Szabó János”. Valami nem stimmel az e-mail címével sem, mert nem mutat semmi összefüggést az egyetemmel.

Az ügy kapcsán felmerül a szaklapok felelőssége is, amelyeknek gondosabban kellene kezelniük az általuk publikált írásokat, amelyeket más médiumok is átvesznek.

A Karolinska mindenesetre kiadott egy közleményt arról, hogy semmiféle kapcsolata sincs a számára teljesen ismeretlen Lars Andersonnal, a cikket megjelentető lapot pedig arra kérte, hogy azonnal törölje, hogy az illetőnek köze van intézményükhöz. 

A kérést az Indian Journal Medical Ethics elfogadta, azzal a kiegészítéssel, hogy a Lars Andersson csak a szerző álneve.

A HPV-vel kapcsolatban egyébként az elmúlt hetekben jelent meg egy tanulmány, amely 73 ezer 15-45 év közötti nő bevonásával készült, 8 évig tartó megfigyeléseket tartalmazó adatokon alapult. Az eredmények azt mutatták, hogy az oltár csökkenti a tumort megelőző sérülések kockázatát, nincsenek káros hatásai és a terhességet sem befolyásolja negatív módon – írta a La Stampa.

Szólj hozzá

orvostudomány rejtély India Svédország