2018. jún 08.

Titokzatos preinka sírok Peruban

írta: Göbölyös N. László
Titokzatos preinka sírok Peruban

 

peruplusz_testresz.jpgNagy volt a megdöbbenése a régészeknek, amikor a csaknem 2000 éves halászsírokban az elhunyton kívül idegen testrészeket is találtak  – írta a NatGeo.

A több tucat antik sírt Peru északi tengerpartjánál találták. Többekben értékes fémtárgyakat, dekorált agyagedényeket és más testhez is tartozó részeket.

A sírók a Virú kultúrához tartoznak és egy vízvezeték építésekor bukkantak rájuk néhány kilométerre Trujillótól La Libertad tartományban.

A temető mellett egy kis település is volt. A Vírú kultúra még kevéssé ismert, a völgy után kapta a nevét, Kr.u 100 és 750 között fejlődött ki, mielőtt a mochék elfoglalták a területet. A településeken főleg halászok éltek.

Az idegen testrészek többségükben karok és lábak, amelyek sérülések nyomait viselik. Moche sírokban találkoztak már ilyesmivel a régészek. Feltételezik, hogy ezek áldozatokhoz tartoztak. További elemzések tisztázhaják, hogy volt-e valamilyen kapcsolat közöttük.

A sírokban talált tárgyak között vannak olyan agyagedények, amelyek emberi fejekkel, különös állatokkal vannak díszítve, ékszerek, vékony, összehajtogatott rézlemezek, amelyeket az elhunyt szájába vagy kezébe tettek.

Az egyik legértékesebb tárgy egy nagy, arannyal bevont rézhorog, kb. 10 cm-es. Nagy halak, cápák kifogására használhatták. Ez ismert, régi gyakorlat volt ezen a vidéken.

2010-ben a régészek már találtak egy 3500 éves szentélyt, amelyet cápahalászok látogattak, akik olyan bárkákon halásztak, amilyeneket még ma is használnak. A megtalált kincseket a későbbiekben múzeumokban helyezik el, hogy az emberek megismerhessék múltjukat és a turisták egy kissé fellendítsék a környék gazdaságát.

 

Szólj hozzá

történelem régészet temetkezés Peru