2018. sze 24.

Nemcsak fehér férfiak…

írta: Göbölyös N. László
Nemcsak fehér férfiak…

usamuzeum.jpg

Az amerikai művészetek és humán tudományok akadémiája 2016-ban végzett el felmérést, amelyből az derült ki, hogy 1982 óta csökken az Egyesült Államokban a múzeumi látogatók száma. Ennek egyik oka, hogy túl „iskolásnak” és hiányosnak tartják a látnivalókat.

Talán ezeknek a hibáknak a kijavítása vezette a massachusettsi Old Sturdbridge Village vezetőit arra, hogy megreformálják múzeumokat. A falumúzeum 81 hektár területet foglal és egy feltételezett New England-i helyiség 1830-as évekbeli életét mutatja be. Az ötven szereplő korabeli öltözékben végzi napi tevékenységét. A skanzennek évi 250 ezer látogatója van.

Annak ellenére, hogy  ezen a területen akkoriban olyan események történtek, mint a rabszolgaság eltörlése, a társadalmi egyenlőség, a tolerancia felé haladás, ez nem tükröződik a jelenetekben. Mind az afro-amerikaiak, mind az őslakosok alulképviseltek – ismerte el a múzeum igazgatója – a szereplők többsége fehér férfi, a nők szinte teljesen hiányoznak, holott abban az időben is dolgoztak és nagy szerepük volt a család egybetartásában.

A múlt reálisabb bemutatását ajánlja minden amerikai múzeumnak a National Endowment For Humanities szövetségi ügynökség, amely a humán kutatások és oktatás támogatója, és példaként említi az Old Sturdbridge Village reformterveit.

 

Szólj hozzá

történelem diszkrimináció múzeumok USA