2019. már 02.

Kiderült, hogy miért csíkosak a zebrák

írta: Göbölyös N. László
Kiderült, hogy miért csíkosak a zebrák

210414_zebra_1.jpg

A tudósok már évtizedek óta gondolkodnak azon, hogy mire szolgál a zebrákon a csíkozás. Számos elmélet született: rejtőzködés, hőszabályozás, a csoportban elfoglalt hely – ám egyikre sem találtak bizonyítékot.

Egy kutatócsoport, amely a bristoli egyetem és a kaliforniai UC Davis tudósaiból áll, úgy tűnik, megtalálta a rejtély kulcsát. a zebrák a csíkokkal védekeznek a vérszívó rovarok csípései ellen. Tim Caro, a bristoli egyetem biológia-professzora már 2014-ben írt egy ilyen értelmű tanulmányt. Most a UC Davis doktorával, Martin How-val együtt írtak egy új tanulmányt, amely a Plos One-ban jelent meg.

A két tudós videófelvételeket készített arról, hogyan viselkednek a bögölyök a lovak és a zebrák közelében. Rájöttek, hogy a csíkok ugyan nem tartják távol a rovarokat, viszont, amikor megpróbálnak rájuk leszállni, összezavarodnak.

„Úgy láttuk, hogy a bögölyök vagy elrepülnek a csíkok felett, vagy nekik ütköznek. Sokkal nehezebben tudnak a zebrákra szállni, mint a lovakra. Ez egy látási zavarral magyarázható, amelyet a csíkok okoznak, amikor közelről nézik ezeket” – magyarázta How.

A zebráknak – állapították meg a kutatók – jobb a rovarokkal szembeni védekező technikájuk, amikor futnak és gyorsan legyeznek a farkukkal is. Sokkal kevesebb csípés éri őket, mint a lovakat és ez az egészségi állapotukra nézve is fontos, mert a vérszívók fertőzéseket is okozhatnak.

Felfedezésük megerősítése céljából a kutatók különböző színű és csíkos takarókat borítottak a lovak hátára és azt tapasztalták, hogy a csíkos takarókat ritkábban csípték meg. Ezt a tapasztalatot a lótenyésztők is felhasználhatnák.

 

Szólj hozzá

természet állatvilág rovarok zebra USA