Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Cogito 23/6-2

chat-with-robot-to-learn-english-e1525781955444.jpg

06.16.

Lehet, hogy a vezérlő is egy mesterséges intelligenciával felszerelt nyelvi modell, aki az interneten fellelhető, bizonyos témakörökben leggyakrabban használt kifejezésekből állítja össze mondandóját?

Klinika, ambuláns rendelés. Egy „három korona” nevű gyógyszertárat hirdetnek. Az egyik páciens egyből a „teremtés koronájára” asszociál. Nekem sem kell több, elmesélem, hogy egy közelmúltbeli kutatás szerint a Föld meg sem érezné, ha az emberiség kihalna. „Úgyis ez vár ránk – mondja az illető hölgy férje – mert jönnek a globálisok, sőt, már itt is vannak, ők uralják a világot, mint eddig”. „Szerintem itt hagyjuk abba” – mondom halkan feleségemnek olaszul. Kezd ez lenni a titkos közös nyelvünk, még nagyobb hasznunkra is lehet.

Hazaérve a liftnél találkozunk egy fiatal nővel, aki a ház közügyeinek egykor legaktívabb tagjának a lánya. Az idős hölgy folyton agitált, aláírásokat gyűjtött, és aki vonakodott, azt megrótta, hogy nincs benne tulajdonosi szellem. Rég láttuk őt, a lánya elárulja, hogy édesanyja demens lett a covid-oltástól, de ezt az orvosok tagadják. A szintén a liftre váró gondnok-helyettesnek sem kell több. Ő úgy tudja, hogy a járvány előtti évben az egész házsoron hárman haltak meg, azóta több mint 50-en. És mindegyik covidban, vagy mert beoltották őket. Újságíróként is végig követtem az eseményeket, az oltások kifejlesztésének történetét is, de a konteóknál én sem tudok jobbat. Amikor tavaly Szüleim meghaltak, mindkettőnél azt mondták, hogy a covid gyengítette le őket végzetesen, csak hát Apám beoltatta magát, Anyám nem. Abban mindenesetre biztos vagyok, hogy nem fog nálunk kitörni covid-lázadás, mint a 1831-ben a nagy kolerajárvány idején, amikor elterjedt, hogy meg akarják mérgezni az embereket a kutak fertőtlenítésével. Szépen elhalt a több mint 50 ezer halott, az össze-visszabeszélés, az ellentétes intézkedések feletti felháborodás – mint minden ebben a „szabadság-szerető” országban.

06.17.

Új rock-történeti könyvemhez az elmúlt napokban többször végighallgattam a Black Sabbath Master of Reality című, 1971-es albumát. Ennek befejező száma, az Into The Void, amely arról szól, hogy egy csapat űrhajós elhagyja a Földet, hogy egy élhetőbb világot teremtsenek valahol az univerzumban, ahol nem az agymosottak és a gyűlölet uralkodnak. Mondom, egy 52 évvel ezelőtt megjelent lemez az ostobák által "sátánistának" nevezett együttestől. Ha rajtam múlna, a mai Magyarországról csinálnék hozzá egy klipet.

  1. június 16 „nemzeti gyásznap” volt. Akkor még nem is tudtuk, hogy mennyire az. És nem Nagy Imréék miatt, hanem azért, mert akkor szabadított ránk a történelem egy magát forradalmárnak álcázó fiatalembert. És senki nem vette komolyan azokat, akik meglátták valódi arcát a forradalmi álca mögött….

Vörösvári úti piac szombaton. Tömeg, drágaság a köbön. Egy kiló áfonya 6500 forint, még hagyján, de hogy málna is 6000 legyen? A friss cékla kilója 980 forint. Tavaly 600-nál drágábbért nem láttam. A cseresznye akciósan, szombati túladósan 1700 forint, az érdi bőtermő meggy jó esetben 1800. Bízzunk abban, hogy a következő hetekben egy kicsit lejjebb megy. Tavaly három héttel később 900 forintért vettük kilóját a befőzéshez….

A buszon. Fiatal lány, mellén baba kenguruban. Jobban megnézem, látom, hogy játékbaba. Másoknak is feltűnik, a lány is észreveszi, hogy furcsán néznek rá. „Kismamáknak tartok felkészítő előadásokat babaápolásból. Ez itt Lilibaba” – mondja. Nagyjából megnyugszunk, a látványban mégis van valami hátborzongató.

Teljesen megőrült a közösségi főmédia. Három posztonként nyomnak valami kéretlen reklámot, vannak olyanok, amelyeknek kérem elrejtését, de fél nap múlva újra előjön. Már őket is megvették a teljes körű agymosás kiszolgálására?

06.19.

A mélykereszténynek mondott Ballagakatona megint nem fér a bőrébe, újra cenzúrázni akarja a rock-zenét és kiiktatni a sátánistákat. Nem tudja, hogy az ilyen irányú törekvések Amerikában már 30 éve közröhejbe fulladtak és az általa megbélyegzettek közül néhányan őszintébben hívők, mint ő valaha lesz.

06.20.

Nagyon foshatnak az elvtársak, ha már egy évvel az önkormányzati és az európai választások előtt lehetetlenné akarják tenni az ellenzéki pártokat anyagilag. Pedig semmi okuk rá, egészen addig, amíg a "kisebbség" jó pénzért beül a "többség" képére formált parlamentbe.

 

06.21.

Orosz jehovisták a Kálvin-téren. Nincs elég bajunk a folyamatos magyar állami istentisztelettel?

Az ingyenes hm…címlapján tanácsokat harangoznak be a megtakarításainkra „ideiglenesen” kivetett adóhoz. Azt már tudjuk a különböző vészhelyzetekről, hogy addig tartanak, amíg a vezérlő jónak látja őket. Az „ideiglenesről” pedig az „ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport” jut eszembe, ha még van ebben az országban, aki emlékszik rájuk. Az ő „ideiglenességük”, ha az utolsó távozó katonától számítjuk, 46 évig tartott, és ha nincs a megfelelő nemzetközi konstelláció, amely nélkül hiába üvöltöttük volna, hogy „ruszkik haza”, még mindig itt lennének. Ja, bocs, hogy el sem mentek valójában?

A Nemzeti Múzeumban van dolgom, ballagok fel a lépcsőn, és rápillantok arra a táblára, amelyet a jelenlegi kormányerő 22 évvel ezelőtt,  akkor még magát magyar polgári pártnak nevezve, kiszegezett, megemlékezve arról a 17 éves fiatalemberről, aki 1969. január 20-án, a prágai Jan Palach példáját követve felgyújtotta magát, így  tiltakozva a csehszlovákiai invázió ellen. Vajon lenne-e a 133 bátor ember közül egy is, aki képes lenne magát feláldozni a szabadságért? Tartok tőle, hogy inkább azokhoz tartoznak, akiknek – Petőfi szavaival – „drágább rongy élete, mint a haza becsülete.”

06.23.

Lekerül a sapka a hatósági termékekről. Most jön a felvásárlási roham, csak figyeljük! Az Állami Áruház ahhoz képest kutyafüle, ami itt lesz.

Córeszból jelentjük továbbá: duplájára emelték a szabad felhasználású diákhitel kamatait. Nu sto vi, ribjáta?

Imádom, amikor a jelenleg regnálók egykori miniszterei hirtelen elkezdik osztani az észt. Pedig amikor illetők segge alatt bársonyszék volt, akkor sem volt jobb. Kibicnek semmi sem drága és utólag nem nagy kockázat okosnak lenni….

06.25.

A Duna Tv-ben a Múzeumok Éjszakája kapcsán szóba kerültek a rendszerváltás előtti filmek és egy hölgy azt találta mondani az 1986-ban készült Szamárköhögés kapcsán, hogy "valami módon átcsúszott, mert a Kádár-rendszerben betiltották azokat a filmeket, amelyek 56-ról szóltak. Namármost, a Duna Worldön éppen aznap adták Szabó István Apa című filmjét, amelyben fontos jelenetek vannak 56-ról. A Szerelmesfilm (1970) egyik mozgatója éppen Kata 56-os disszidálása és az egyik franciaországi jelenetben többféle magyar emigráció képviselői ott vannak. A Szerencsés Dániel (1983) témája éppen az 56-os "menni vagy maradni" , és van rá utalás mindjárt az elején a Megáll az időben (1981). Most kapásból csak ezek jutnak eszembe....

06.26.

Egy órán belül jön velem szembe kedvenc whiskey-m hígítása a világsztár édes löttyel – szegény Jack Daniel foroghat a sírjában! – és a fallosz alakú gofri, amelyet ráadásul a fehér bálnáról neveztek el – irgalmazzatok Henry Melville-nek és Bonzo Bonhamnek!…De azért megnyugszom: léteznek még a világon nálam sokkal perverzebb alakok, csak az a baj, hogy ő kóros világképükkel milliókat lehet keresni….Addig pedig maradjunk a kígyóuborkánál és a sárgarépánál, amelyről még maga Szindbád sem tudta, hogy a nők miért pucolják olyan dühödten….

06.27.

„Te légy, ki megkezdd gyáván a futást,

Fuss és bújjál el trónusod alá,

Mint ágy alá a megszeppent kutya,

Onnan kotorjanak ki és kacagva

Köpködjenek könyörgő szemeidbe

A gyermekek s a vénasszonyok,

S kik egykor lábad csókolák…” – írta Petőfi Sándor 1848 nyarán Az apostol című költeményében.

06.28.

A meg nem nevezhető végre megszólalt az egész világot foglalkoztató ügyben, persze akkor sem magyar médiumnak, és fel is volt háborodva, amikor a német újságíró felhánytorgatta neki múltját. Sikerült azt kinyögnie, hogy a zsoldoshadsereg lázadása nem volt „fontos ügy”. Az biztos, hogy ha őt megpuccsolná valaki, nekünk fontos, de a világ többi része számára mínuszos hír lenne…

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása