2019. ápr 08.

Tanyasi vakációk

írta: Göbölyös N. László
Tanyasi vakációk

tuesday-the-goat-with-our-weekend-visitors.jpg

Egyre többen választják a zajos világtól való elvonulást vakáció gyanánt. A farm travelling világszerte terjedő divat lett.

A La Repubblica lelkesítő cikkekben ecseteli a tanyákon töltött pihenés örömei, előnyeit és olvasói tájékoztatására fel is sorol néhány amerikai és olasz honlapot és szervezetet, amelyeknél érdeklődni és helyet foglalni lehet.

A Wwoofires – Willing Workers On Organic Farms eredetileg a 70-es években, a biotanyák önkéntes dolgozóinak volt a szervezete, ma az egész világ biofarmjaira szervez vakációkat.

A Global Ecovillage portál Európától Afrikáig, a Közel-Keletig szervezi ugyanezeket.

Hasznos címekkel szolgál a Helpx.net és a Workaway.info, amelyekkel közvetlenül lehet kapcsolatban lépni a tanyával az érkezés dátumát, az ott tartózkodás időtartamát illetően.

A Woodstock Animal Farm Sanctuary NewYork mellett található. Állatokat fogad örökbe,  és a vegetárius konyha titkaiba bevezető előadások díjazából tartják fenn azokat.

Az angol Saggers of the Guilden Gate egy 20 ezer négyzetméteres oázis, ahol a fenntartható élet ABC-jét lehet elsajátítani.

A Wye Community Farm egy önellátó nagy szövetkezet, amelynek védnöke a Natural England környezetvédő szervezet.

A Cogges Manor Farmon, Oxfordshire-ben a vegetárius ételek készítésére tanítják a vendégeket, akiket beavatnak a földművelés és az állattenyésztés rejtelmeibe is.

Olaszországból főleg Toszkanában és Umbriában dívik ez a fajta vendéglátás. A Wwoofnak van egy olaszországi filiáléja, amely meg tudja adni kb. 500 tanya elérhetőségét.

Működik mellette még egy ilyen céllal alapított szervezet, a Fattoria del Panda del WWF.

A fogadó farmokon egy kis munka ellenében látják el a vendégeket, akik belekóstolhatnak a mezőgazdasági tevékenységek sokaságába, a virágkertészetbe, szüretelésbe, fejésbe, az élelmiszerek, pld. a tészta, a szószok, lekvárok házi készítésébe. Megismerkedhetnek a méhészettel és az ehető vadnövényekkel is.

Szólj hozzá

turizmus természet életmód tanyák