2019. ápr 18.

Udvariatlan-e az on-line-ban az OK?

írta: Göbölyös N. László
Udvariatlan-e az on-line-ban az OK?

55080524-emoticon-showing-ok-sign.jpg

Az „OK” olyan kifejezés, amellyel azt fejezzük ki, hogy valamivel egyetértünk, valamibe beleegyezünk, de ha e-mailben, vag chat-ben küldjük, bizonyos negatív felhangot kap – állítják a digitális média szakértői.

Írásos kommunikációban ha több soros kérdésre valaki csak ez a rövid választ kapja, felmerülhet benne, hogy az illetőnek valami nem tetszik és talán nem is minden oké. A Huffington Post ezzel kapcsolatban megkérdezte Gretschen McCullogh-ot, az internetes kommunikáció specialistáját.

A nyelvész szerint az udvariatlanság nem annyira a szóban, hanem inkább a rövidségben van. Túl száraznak tűnik, amolyan „lerázó” jellege van, türelmetlenséget sugallhat. Ezért van az, hogy úgy érezzük, hogy hozzá kell tenni valamit: „Oké, nagyszerű”, „oké, egyetértünk”, stb…

Mivel az angolban nincsen külön tegezés és magázás, a szigetországiak az udvariasság kifejezésére gyakran használják az adott szó tagjának, vagy betűjének duplázását. Ilyen például a „k-k”, amely épp úgy, mint a „bye-bye” kedvesebbé teszi a kifejezést. Magyar netezőknél ebből „okok” vagy „okés”, esetleg „oksa” lesz.

A személyes beszélgetésben az okét arcjáték és mozdulatok kísérik, amelyek udvariasságot, kedvességet árasztanak. Írásban valamit hozzá kell tenni, hogy ne legyen rideg – hangsúlyozza a nyelvész.

Az on-line kommunikációban kifejezett udvariasság egyre fontosabb szerepet játszik a munkahelyi kapcsolatokban, a főnök-alkalmazott viszonyban is, mindkét irányban – figyelmeztet McCullogh.

 

Szólj hozzá

média közösség társadalom