2019. ápr 25.

Harisnyás Pippi 50 éve

írta: Göbölyös N. László
Harisnyás Pippi 50 éve

183835737-c08fd7c7-5099-47e9-a247-6d1cbf095490.jpg

Sárgarépa színű hajával, meredő copfjaival, emberfeletti erejével és határtalan fantáziájával gyerekek nemzedékeit bűvölte el Harisnyás Pippi először Astrid Lindgren könyvében, majd 1969-tól a svéd televízióban.  A vakmerő, bájos kislány hamarosan az egész világot meghódította a képernyőn is.

Pippi története azonban jóval korábban kezdődött, hála az írónő kreativitásának és a véletlennek.

Astrid Lindgren, aki 95 évesen, 2002-ben hunyt el, így emlékezett vissza kis hősnője születésére: „1941-ben Karin lányomnak tüdőgyulladása volt. Hétéves volt, és amikor az ágya mellé ültem, mindig mesét kért. Egyik este megkérdeztem, miről szeretne hallani. „Mesélj Harisnyás Pippiről” – válaszolta. A nevet akkor találta ki. Én nem kérdeztem meg, hogy ki az, csak elkezdtem mesélni. Karinnak, majd a barátainak nagyon tetszett, a történetet többször el kellett mesélnem.”

A meséből könyv lett, amelyet 65 nyelvre fordítottak le, és közel 70 millió példányban adtak el.

„1944 májusában Karin 10. születésnapjára könyvet írtam Pippi történeteiből. Majd csináltam róla egy másolatot és elküldtem egy kiadónak, nem remélve, hogy kiadják. Pippi viselkedésére utalva így fejeztem be a kísérőlevelet: „Remélem, nem értesíti a gyermekvédelmi hatóságot.” Két gyermekem volt, és attól tartottam, hogy megkérdezik, milyen anya lehet az, aki ilyen történeteket ír.” A kéziratot először elutasították, de egy kiadónak, a Raben&Sjögrennek mégis tetszett, és 1945-ben meg is jelentették.

Pippi,  teljes nevén Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra, tiszteletlensége sok bírálatot kapott. Nem tetszett, hogy egy nagy házban él egyedül az állataival, hogy tréfát űz a rendőrökből, hogy édességet ad azoknak a gyerekeknek, akik otthon nem kapnak.

„Pippi nem hasonlított az akkori gyermekkönyvek szereplőihez. Sok felnőttet zavart, a gyerekek viszont imádták. Sokan felnőttként azt írták nekem, hogy felszabadult érzéssel olvasták és örülnek, hogy Pippi nem fiú, hanem lány” – emlékezett vissza Astrid Lindgren.

A svéd írók ugyancsak kivették részüket a 20. század gyermekirodalmából, hiszen Harisnyás Pippi előtt már Selfa Lágerlöf vásott kis hőse, Nils Holgersson, a vadludak útitársa is világhírű lett, és ugyancsak nagy népszerűségre tett szert Kóbor Muki, az elárvult medvebocs, Gösta Knutsson "gyermeke", aki egy kisváros rendőreként fut be karriert.

 

 

Szólj hozzá

film könyv mese Svédország Astrid Lindgren