2019. máj 20.

Túlságosan bízik az online-biztonságban a Z generáció

írta: Göbölyös N. László
Túlságosan bízik az online-biztonságban a Z generáció

5_password-best-practices_unique-passwords_authentication-100768646-large.jpg

Idejük nagy részét a tablettel, vagy az okostelefonnal a kezükben töltik és nem féltik személyes adataikat.

A Harris Poolnak a Google megrendelésére készített felméréséből, amelyben 3000 fiatal, 16 és 24 év közötti amerikai vett részt, az derült ki, hogy ez a korosztály alábecsüli saját on-line biztonságát

A felmérés felfedte például azt, hogy nem túlságosan fantáziadúsak a jelszavakat illetően. A megkérdezettek 78%-a ugyanazt használja, hogy a különböző oldalaihoz hozzájusson. A szintén e tárgykörben nyilatkozó Baby Boomereknél és a 25-49 év közöttieknél ez az arány 60%-os volt. A legifjabbak a csalások tekintetében is elég felületesnek bizonyulnak vagy, ami még rosszabb, nem vesznek róluk tudomást. Az interjúalanyok 71%-a ugyanis kijelentette, hogy nem esik bele az adathalászat (phishing on-line) csapdájába, de csak 44%-nak volt fogalma arról, hogy miről is van szó tulajdonképpen.

Ami pozitívum elmondható, az, hogy képesek alkalmazkodni. Bár a „született digitálisok” többsége elhanyagolja saját virtuális terének biztonságát, gyakorlatiasabbak a rendelkezésükre álló eszközöket illetően. Két tényező teszi ezeket hitelessé előttük: a különböző on-line szolgáltatásokhoz és az eszközökhöz való biztonságos hozzáférés a megkérdezettek 76%-ának alapvető.  Ez főleg a szoftver-fejlesztőknek lehet fontos, mert olyan biztonsági eljárásokat kell kidolgozniuk, amelyek egyszerűek, és mindenki által alkalmazhatók.

 

Szólj hozzá

internet adatbiztonság Z generáció