2019. sze 06.

Reprodukálták Kleopátra parfümjét

írta: Göbölyös N. László
Reprodukálták Kleopátra parfümjét

095825798-dd79bc65-555b-4ee3-8745-5d742af7389a.jpg

A Hawaii-szigetek egyetemének kutatói és régészei bejelentették, hogy sikerült újraalkotniuk Kleopátra parfümjét.

Robert  Littman és Jay Silverstein évek óta ásnak Tell al-Timainál, Thmuis ősi város romjainál, ahol megszületett az antik világ két legismertebb illatszere, a Mendesian és a Metropion, amelyek  Littman szerint olyanok voltak, mint a mai Chanel 5.

Ásás közben olyan maradványokat találtak, amelyek arra engedtek következtetni, hogy egy illatszer-kereskedő házára bukkantak. A megtalált amforák és ampullák alapján a házban egy laboratórium is működhetett. A bennük talált üledék elemzéséből arra következtettek, hogy az illatszereket mirrhából, kardamonból, olivaoljaból és fahéjból készítettek. Ezt állították újra elő a kutatók, és nevezték el Eau de Ancient Egyipt-nek. Az erős, fűszeres illatú parfümöt szeptember 15-ig meg is szagolhatják a washingtoni National Geographic múzeum Queens of Egyipt kiállításának látogatói.

Kleopátrának feltehetően sok illatszere volt – mondják a régészek. Egyes írásokból kitűnik, hogy a Mendesian volt a kedvence. Az egyiptomiak nagy becsben tartották az illatszereket, használták a rituálékban, a gyógyításban és az elit parfümként használta őket.

 Mandy Aftel illatszer-szakértőnek 2005-ben sikerült reprodukálnia azt az illatszert, amelyet egy gyermek múmiájához használtak. Ő is lehetségesnek tartja, hogy Kleopátra használta azt a parfümöt, amelyet kollégáinak sikerült lemásolniuk.

 

 

Szólj hozzá

történelem régészet illatszer Egyiptom