2019. sze 07.

A San Franciscó-i repülőtér száműzi a műanyagot

írta: Göbölyös N. László
A San Franciscó-i repülőtér száműzi a műanyagot

47530371732_963ec9fc74_h_0.jpg

Kaliforniának van egy álma: azt szeretné, ha azoknak az utasoknak a milliói, akik megfordulnak San Franciscó-i repülőtéren, kevesebb műanyagot juttatnának a szemétlerakókba. Ezért a műanyagok nagy része átváltozik üveggé, komposztálható vagy biológiailag könnyen bomló anyaggá, vagy aluminiummá, amelyet könnyebb reciklálni.

A nagy nyugati állam egyik legtöbbet látogatott városának légi kikötőjében eddig évente 4 millió műanyagpalackot adtak el.

A helyieknek és a turistáknak hozzá kell szokniuk, hogy a vendéglőkben csak külön kérésre vagy feltétlen szükség esetén szolgálják fel ételeiket egyszer használatos műanyagokban. Júliustól mind a városban, mind pedig a repülőtéren megtiltották a műanyag szívószálakat, augusztus közepe óta pedig már feketelistára kerültek a plasztik vizespalackok is .

Ezek az intézkedések egy öt éves terv része, amelyet San Francisco 2016-ban indított el. 2021-re zöld paradicsommá változtatják az egykori ellenkulturális pezsgéséről elhíresült várost. A terv szigorú és minden részletre kiterjedő.  Kiszámították például, hogy a repülőtéren minden egyes utas átlag 0,5 kg hulladékot termel, ezért van nagy jelentősége az eldobható műanyag elleni széles körű intézkedésekre.

 

 

Szólj hozzá

környezetvédelem műanyag San Francisco