2019. dec 14.

Antik szentély a víz kultuszának

írta: Göbölyös N. László
Antik szentély a víz kultuszának

7jub3uhbuvztbepfo4vmtf-650-80_jpg_f_detail_558_h_720_w_1280_p_f_h_w_e81128b.jpg

A perui Sipán Királysírok Múzeumának régészei találtak meg egy 3 ezer éves megalitikus szentélyt a Zana folyó völgyében, ahol Dél-Amerika első ismert csatornái folynak. Az a kultúra, amely istenként tisztelte a vizet, nagy kövekből „vízi oltárt” szentelt neki.

„A víz az élet legfontosabb eleme és abban a korszakban nehéz volt hozzájutni” – magyarázzák a kutatók. A szentélyt kis mélyedések veszik körül, amelyekben összegyűlik az esővíz. Nagy, kézzel faragott kőtömbből áll, amelyeket a 3 km-re emelkedő hegyről hordtak oda.

A régészek kiszámították, hogy a szentély kb. 2000 évvel ezelőtt szűnt meg működni. Ezután temetkezési helynek használták. 21 sírt találtak itt, de csak az egyik volt korabeli. Egy felnőtt férfi feküdt benne egy kétcsőrű agyag kancsóval.

A maradványok arról tanúskodnak, hogy a szentélyt három szakaszban építették, Kr.e. 1500, 400 és 100 körül, amikor tetőt építettek rá. Az építők a chavin pre-inka civilizáció tagjai voltak. A kutatók a továbbiakban arra keresnek választ, hogy miként építették és milyen rítusokat tartottak benne.  

Szólj hozzá

történelem régészet Perú vízkultusz