2020. jan 13.

A müncheni angyal

írta: Göbölyös N. László
A müncheni angyal

geli3-u43060584597655sjb-u31605171152491vc-656x492_corriere-web-sezioni.jpg

Fabiano Massimi olasz író regényei általában úgy születnek, hogy képzeletét megragadja egy hír és azokból kerekít ki egy egész történetet.

A müncheni angyal című könyvének alapjául ezúttal egy 1931-es hír szolgált, amely szerint a bajor főváros központjában lévő elegáns lakásában a Geli néven ismert Angelika Raubal öngyilkos lett. Egy 6,35 mm-es Walther pisztollyal lőtte agyon magát. A korabeli lapokat elsősorban a lakás tulajdonosának kiléte foglalkoztatta. Az illető a lány nagybátyja, és egyben gyámja is volt.

Ez az ember nem akárki volt, egy „feltörekvő csillag”, akinek hatalomra jutásáról sokan féltek és akiben ugyanakkor sokan reménykedtek. Adolf Hitlernek hívták.

Közismert, hogy kancellárrá választása után Hitler élettársa Eva Braun volt, korábban egyetlen komoly nőkapcsolata éppen unokahúga, Geli volt.

A mindössze 23 éves, vonzó fiatal lány egyetemre járt, orvostanhallgató volt, okosnak, tehetségesnek tartották, de végül tanulmányait nem fejezte be. Hitler Geli iránti szerelme egyre inkább beteges birtoklásvággyal párosult, különösen rossz szemmel nézte sofőrjével, Emil Maurice-szal való viszonyát. Ez utóbbit el is bocsátotta személyes szolgálatából, és a lány szinte minden pillanatát ellenőrizte. Elképzelhető, hogy Geli nem önszántából, hanem nagybátyja parancsára végzett magával. Mellesleg Maurice, annak ellenére, hogy zsidó származású volt, a náci párt alapítói közé tartozott később magas rangú SS-tiszt lett, Hitler személyes közbenjárására „tiszteletbeli árjának” nevezték ki, és ő lett a müncheni kereskedelmi kamara elnöke. A II.világháború után Maurice-t négy évi kényszermunkára ítélték. Geli végül egy bécsi férfival összeházasodni, de Hitler ezt is megtiltotta neki. 1931 szeptember 18-én végleg összevesztek. Hitler még aznap Nürnbergbe utazott egy pártgyűlésre, itt érte a hír Geli haláláról. Környezete szerint a tragédia gyökeresen megváltoztatta a Führer személyiségét, mélységes depresszióba esett, és ez súlyosan kihatott politikai karrierjére és a világ további sorsára is.Később azt vallotta, hogy Angelika volt az egyetlen nő, akit valaha igazán szeretett.

Geli halála körül számos teória kering azóta is. Ron Rosenbaum oknyomozó újságíró egy 1992-s Vanity Fair-cikkben feltételezte, hogy valójában Hitler lőtte le véletlenül vagy szándékosan unokahúgát, vagy egyszerűen megölette. Azt sem tartotta kizártnak, hogy a lánynak azért kellett meghalnia, mert gyermeket várt nagybátyjától.

Massimit meglepte, hogy története eddig még nem ihlette meg az írókat.Így ő most pótolta a hiányt.

Szólj hozzá

történelem irodalom nácizmus Olaszország Hitler Angelika Raubal