2020. feb 21.

Meg kell szüntetni a nukleáris fegyverek fejlesztését!

írta: Göbölyös N. László
Meg kell szüntetni a nukleáris fegyverek fejlesztését!

527832_b79b598cb02e600da3e2ff8f973477f0.jpg

Andrea De Luca olasz kutató, a hidegháború specialistája, 12 éve Berlinben él, a Berliner Unterwetten (Földalatti Berlin) Társaságnak dolgozik. Ő mutatja be a Stampának a Pankstrasse-i atombunkert, amelyről keveset beszélnek, és nem használnak fel turisztikai látványosságnak. De Luca az atomfegyverek ádáz ellenzője. Szerinte ebben a témában is „kellene egy Gréta, sokan meg vannak győződve arról, hogy az atombunkerek meg tudják menteni az emberek életét, pedig valójában csak kevés időre. Nem tudják, hogy egy ilyen háború azt is megsemmisítené, aki kirobbantotta? A H bomba által okozott sugárzások egy hét után csak 1 %-ot veszítenének erejükből. Örülök, hogy Ferenc pápa is fellépett az atomfegyverek ellen.”

A kutató véleménye, hogy az atomenergiát úgy kellene kezelni, mint egy halálos vírust: „lehet-e úgy kultiválni egy halálos vírust a világ ezer laboratóriumában, hogy ne gondoljunk arra, hogy nem szabadulhat-e ki valamelyikből? A nagyhatalmak által őrzött nukleáris arzenáloknak nincsenek kockázatai?” – kérdi.

„A Marsra telepítés helyett inkább azzal kellene foglalkozni, hogyan élhetnénk biztonsággal a Földön”.

Magáról a berlini atombunkerről, amely 18 méter mélyen rejtőzködik, elmondja, hogy 1977-ben avatták fel, 3333 embert képes befogadni riasztás esetén, 48 óra alatt lehet működésképessé tenni. Van benne egy helyiség, ahol a holttesteket lehet tárolni. A mellékhelyiségeknek nincs ajtajuk, a falak zöldre vannak festve.


A fekvőhelyek nyugágyakra hasonlítanak, a benne fekvők beszíjazhatják magukat, hogy a robbanás okozta rázkódás ne lökje ki őket belőle. A raktározott élelmiszer tejpor a gyerekeknek és szárított tészta a felnőtteknek.

Az egész inkább az atom szörnyű elriasztására szolgál, nem az emberi élet megmentésére.

 

Szólj hozzá

környezetvédelem nukleáris hidegháború Németország