2020. feb 27.

Lehet, hogy a holland példa mentheti meg az embereket a tengeri áradásoktól?

írta: Göbölyös N. László
Lehet, hogy a holland példa mentheti meg az embereket a tengeri áradásoktól?

68752_fullimage_ontdek_de_deltawerken.jpg

1953.január 31-én egy erős vihar elszakította a délnyugati gátakat és a tenger elárasztott több helységet. A Storm Flood Warning Service későn küldte el a figyelmeztetést az illetékeseknek. Tíz nappal később a holland kormány létrehozta a Delta Bizottságot a jövendő árvizekkel kapcsolatos tájékoztatás, intézkedés céljából. A következő 45 évben Hollandia milliókat költött a Delta Works-ökre, a viharok elleni gátak hálózatának megépítésére.

Az eredmény: bár az ország nagyobbik része a tengerszint alatt van, az árvizek 1953 óta egyetlen emberáldozatot nem okoztak.


Míg Plinius idejében, Kr.. u. az első században, a tenger naponta kétszer elöntötte, ma új területeket hódít meg ez az ország. A Delta jelszava a megelőzés és ehhez ma is a nemzeti bruttó termék több mint 0,1%-ával rendelkezik. Egyes szélsőjobbos politikusok bírálják is a „klíma hisztéria miatti” túlzott költekezést.

A tudományos előrejelzések szerint, amelyeket megerősít az ENSZ Nemzetközi Meteorológiai Szervezete is, ha marad a felmelegedés jelenlegi üteme (a jelek sajnos erre mutatnak) – az évszázad végére 3-5 ’C emelkedés várható, ennek minden következményével.

A tengerek vonatkozásában a holland meteorológiai ügynökség (KNMI) azzal számol, hogy 2100-ig 2 méterrel emelkedhetnek akkor is, ha a párizsi egyezmény céljai teljesülnek, ellenkező esetben akár 3 méterrel is.

Nem véletlen, hogy olyan veszélyeztetett országok képviselői, mint az USA, India, Banglades, Kína tanulmányozzák a holland módszert. Ezzel együtt a hollandok is tudják, hogy a legrosszabb előrejelzés bekövetkezése esetén, hosszú távon ők sem tudnak megvédeni minden parti várost. Mindenesetre „Hollandia lesz az utolsó, amelyet evakuálni kell” – nyilatkozta Harold van Warvezen holland miniszter.
Indonézia gondol már arra, hogy fővárosát áthelyezi Borneóra, az angliai Yorkshire-ben a partok évente átlag 2 métert erodálódnak és vannak már lakhatatlan részek. Floridában a holland módszer alkalmazása sem elég, mivel például Miami porózus mészkőre épült. New York-ban is valószínűleg kimenekítés vár Manhattan-re és Staten Islandra. Mindezek alapján minden óvintézkedés mellett a további felmelegedésre kell (kellene) minden erőfeszítést összpontosítani – ezt követeli a józan ész.

Szólj hozzá

környezetvédelem tengerszint Hollandia