2020. már 23.

Randizzunk-e egy pszichopatával?

írta: Göbölyös N. László
Randizzunk-e egy pszichopatával?

0_mxlgbaj13kxh5zum.jpg

Az első, amit tudni kell, hogy nem könnyű felismerni egy pszichopatát, az áruló jeleket csak egyenként, apránként lehet összerakni – figyelmeztet Adelyn Birch a „202 Ways to spot a Psychopath in Personal Relationships című könyvében. A jelek, mint egy kirakós játék, lassan állnak össze ezért azt tanácsolja, hogy ha valaki gyanakszik, írja fel a normálistól eltérő dolgokat.

A szerző a pszichopatákat ragadozóknak nevezi, akiknek nincs lelkiismeretük, nem éreznek szeretetet, együttérzést, félelmet, megbánást. A tudomány szerint genetikai, neurobiológiai zavarban szenvednek. Megrögzött hazudozók, játéknak tekintik az életet, amelyben mások rovására győzni kell, és ki kell használni mindenkit pszichológiai, fizikai és anyagi téren.

A pszichopatának nincsenek erkölcsi értékei, azt gondolja, hogy azok csak a „birkáknak” vannak, neki nincs szüksége rájuk. Mindenkit ellenségnek tekint. Úgy érzi, hogy joga van megtenni mindent, amit akar. A pszichopata csak önmagát tiszteli. Nem viseli el a frusztrációt és az unalmat. Mindig keres serkentőket, nem szereti az állatokat és a szexuális élete is érzelemmentes.

Elrejti a szándékait, de tud karizmatikusnak mutatkozni, meggyőzőnek lenni, szereti, ha dicsérik.

A probléma, hogy ez a sok negatívum nem egyszerre és nyilvánvalóan jelenik meg, a pszichopata a bizalom megszerzése érdekében mindig úgy viselkedik, mintha olyan lenne, amilyennek a partner az ideális társat elképzeli. Veszélyessége éppen ebben rejlik.

 

Szólj hozzá

párkapcsolat pszichológia