2020. máj 19.

Fenntartható kakaó a Cross River gorillák megmentésére

írta: Göbölyös N. László
Fenntartható kakaó a Cross River gorillák megmentésére

the-cross-river-gorilla-is-a-rare-and-iconic-species-photo-by-wildlife-conservation-society.jpg

A Nigéria és Kamerun erdeiben élő gorilla a legveszélyeztetettebb nagy emlősök közé tartozik. Kevesebb, mint 200 példány él belőlük. 11 csapat él egy kb. 4000 km2-es területen a nigériai Cross River nemzeti park és a kameruni Takamanda nemzeti park között. Az esőerdőket látogatják 2000 méter magasságig. Étrendjük a nyáron bőségesen található gyümölcsökből és a zord idős fakérgekig változik.

Megmentésüket az Európai Unió a Support programme for the Preservation of Forest Ecosystems keretében 2 millió euróval támogatja. A részprogramokat a Wild Life Conservation Society koordinálja.

Az EU segítsége a gorilláknak közvetett. Arra szánják, hogy kb. ezer családot megismertessék a fenntartható kakaó termesztésére, hogy elkerüljék az újabb területek erdőtelenítését és kakaóültetvényekké változtatását. A szakemberek a régi és már keveset termő fákat új, nagyobb és gyorsabb hozamúakkal cserélték fel. Ugyanakkor lehetőséget kapnak új erdőőr-állomások létesítésére és számukra új járőrkocsik vásárlására.

A Nigéria és Kamerun közötti térségben veszélyeztetett fajta továbbá a csimpánz, a vörös orrszarvú, az erdei elefánt és a szürkenyakú, gólyalábú varjú is.

Szólj hozzá

állatvilág gorilla Afrika biosokféleség