2020. máj 23.

Jövőnket az algoritmusok határozzák meg?

írta: Göbölyös N. László
Jövőnket az algoritmusok határozzák meg?

lapd_car_jpg_1200x400_q85.jpg

Régen csak jósokhoz lehetett fordulni, ha a jövőnket akartuk tudni, de a technológia ezt is megváltoztatta. Hogy mi lesz velünk, azt ma az algoritmusok jövendölik meg.

Így is nevezik őket: jósló algoritmusok. Szoftverek, amelyek azt is tudják, amit még a legnagyobb varázslók sem. Előre tudnak jelezni gyilkosságokat, a tőzsde mozgását, tudják, hogy mikor leszünk náthásak, és segítenek megtalálni az igazit. Tisztán matematikai alapon. Az elemzéshez nem tesznek mást, mint felhasználják a történelmi adatokat, hogy olyan statisztikai modelleket építsenek, amelyek kiemelik a fontosabb tendenciákat. Ezeket a modelleket alkalmazzák a meglévő adatokra és megjósolják a jövő eseményeit, vagy sugallja, hogy milyen lépéseket tegyünk, hogy nagyszerű eredményeket érjünk el, esetleg elkerüljük a nem kívánt fejleményeket.

Íme néhány példa.

A futuristák és a szociológusok azóta vitatkoznak arról, hogy lehet-e előrelátni egy gyilkosságot és óvintézkedéseket hozni ellene, amióta az 1950-es években megjelent Philip K. Dick Különvélemény (Minority Report) című regénye, amelyből film is készült Tom Cruise főszereplésével. Az elmúlt években a sci-fiből valóság lett és a rendőrség egyes részlegei igénybe is veszik azokat a cégeket, amelyek bűnmegelőző algoritmusokra szakosodtak. Ilyen a Predpol, amely azzal dicsekszik, hogy olyan szoftver birtokában van, amely 10-50%-kal javítja a bűnmegelőzés eredményességét.

Az elemzés azokon az adatokon alapul, amelyek összegyűltek éve óta egy adott személyről, amelyet kombinálnak más, szocio-gazdasági jellegű adatokkal. Ezt egy olyan algoritmus végzi, amelyet eredetileg földrengések előrejelzésére használtak. Az algoritmus azt próbálja előrejelezni, hogy hol és mikor következnek be speciális bűnesetek a következő 12 órában. Az új adatok mindennap feldolgozásra kerülnek. Jelenleg több mint 50 amerikai és brit rendőrségi  egység folyamodik ezekhez. Mindegyik azt állítja, hogy elégedett az előrejelzésekkel.

Az emberi jogi szervezetek szerint azonban ezek a szervek főleg a marginális közösségeket figyelik, nem foglalkoznak a „fehér gallérosokkal” és a rendőrségi túlkapásokkal sem. Azt sem tartják jónak, hogy egy szoftver ítéletére hagyatkoznak.

A Privacy International szerint ez a rendszer nem felel meg annak az alapvető elvnek, hogy mindenki ártatlan, amíg bűnössége nem bizonyított.

A Black Swan társaság kliensei sokfélék. A vitaminokat gyártó multinacionális cégektől a gyorsétkezdékig terjed a spektrum és mind a jövőre kíváncsiak. A Black Swannak van egy olyan algoritmusa, amely a megfázást, az influenzát jelzi előre az időjárás, és a higiéniai cikkek, gyógyszerek vásárlására vonatkozó adatok alapján. Előrejelzéseit néhány mentőszolgálat is hasznosítja.

A pénzügyi „jóslások” titkosak és milliárdokat lehet nyerni velük. Jól példázza ezt Robert Mercer, Donald Trump első számú finanszírozójának példája, aki egyben az adatokkal való visszaélés miatt hirhedtté vált Cambridge Analytica egyik részvényese, aki az 1970-es években informatikusként kezdte a pályáját. Részt vett az IBM mesterséges intelligenciáinak kifejlesztésében, majd innen a Wall Streetre vezetett az útja. Ez a 90-es évek elején volt, amikor az elemzők éppen csak elkezdték matematikai modellekkel ellenőrizni a pénzügyeket. Mercer tapasztalata lehetővé tette, hogy a gyorsaság és a technológiai ismeretek előnyeit kihasználva maximálja profitját. A Bloomberg szerint egyik alkalmazotti nyugdíjalapja 2014-ben 70%-os nyereséget könyvelt el. Hogy ezt Mercer hogyan csinálta, rejtély, akár csak életének nagy része.

De a mesterséges intelligencián alapuló jövendölés a magánéletre is kiterjedhet. A Nanaya társaság szakterülete a szerelem. Erre még a New Scientist is felfigyelt. Az algoritmus az egyén szerelmi sikereinek valószínűségét egy általa kitöltött teszt alapján számítja ki, ingyenesen. Csak akkor kell érte kb. 9 eurót fizetni, ha valaki egy-egy részlet iránt behatóbban is érdeklődik. A pszichológusok azonban egyelőre úgy vélik, hogy egy algoritmus csak akkor tud valami érdemlegeset jósolni, ha a két leendő szerelmes már személyesen is találkozott, addig legfeljebb a horoszkópok szintjén hihetünk neki.

 

 

 

 

Szólj hozzá

jövő mesterséges intelligencia bűnüldözés üzleti siker