2020. aug 04.

Előítéletek, amelyek akadályozzák a karriert

írta: Göbölyös N. László
Előítéletek, amelyek akadályozzák a karriert

job-advert1.jpg 

Miért a kollégát léptették elő, miért nem Téged? Miért adta a megbízást a főnök másnak és nem neked? Gyakran előfordul az emberrel ilyen helyzet a munkahelyén. Az ok nem mindig derül ki. Jogos okokon kívül az az igazság, hogy okozhatják a vezetők értékelésbeli hibái is és ezek nem mindig szándékosak – írja a Business Insider.

A pszichológusok ezeket kognitív torzulásoknak nevezik, prekoncepcióknak, amelyeket mindenki használ mások megítélésében. Ezek befolyásolják véleményünket a kollégákról, a vezetőkről és eldöntik, hogy ki csinál karriert és kinek kell még várnia. Munkahelyen veszélyesek, mert hibás kiválasztáshoz, a kompetenciák téves értékeléséhez vezetnek és akadályozzák a vállalatok céljainak elérésében.

Az előítéletek életünk részei, de törekednünk kell ezeknek a minimumra való csökkentésére.

Milyen fajtái lehetnek?

1.Csoportelőítélet.

Amikor erősítjük kapcsolatunkat azokkal, akikkel egy csoportban dolgozunk, és gyanakvással, lenézően tekintünk a többiekre. Munkahelyen például ha egy teamban dolgozunk, valamilyen projekten. Gyanakvással fogadunk egy új főnököt vagy munkatársat is.

2.A hasonlóság előítélete.

Egy menedzser, akinek nagy az önbizalma vagy a magabiztossága, hajlamos lebecsülni azokat, akik az övéhez hasonló jellemvonásokkal rendelkeznek. Ennek előfordulhat az ellenkezője is, amikor egy kevés önbizalommal rendelkező vezető emel maga mellé hasonlókat.

3.A megerősítés előítélete

„Egyetértek veled”, „igazad van”. Sokan ezt szeretnék mindig hallani. A megerősítés vágya hajtja az ilyen vezetőt, hogy előnyben részesítse azokat, akik egyetértenek vele és távol tartja magától az ellenkezőket. Ez a magatartás kedvez a konformizmusnak és a szakvélemények elhanyagolásának. A kreatív emberek kevésbé esnek bele ebbe a csapdába, mert nyitottak az új elképzelésekre.

4.A negatívumok előítélete.

A munkapszichológusok nagyon veszélyesnek tartják. Ennek lényege a negatív elemek felnagyított értékelése. Az egyszeri tévedés miatt megbélyegzi a hiba elkövetőjét, és figyelmen kívül hagyja az eredményeket.

5.Az első, külső megjelenés alapján történő megítélés. Ez a hiba inkább a kiválasztásnál történik, amikor valakinek szimpatikus a kinézete, de az öltözködési módját kiterjesztik a belső értékeire is.

6.A status quo előítélete.

Akadálya lehet egy vállalatnál minden változásnak, újításnak. A rutint nehéz abbahagyni és a vezető ragaszkodik a megszokott helyzetekhez, tévesen azt gondolja, hogy a változtatás csak ronthatna raj

Szólj hozzá

munka karrier társadalom pszichológia