2020. okt 10.

Stresszes állapotban nem lehet jól dolgozni

írta: Göbölyös N. László
Stresszes állapotban nem lehet jól dolgozni

stress.jpg

A covid-járvány alaposan megváltoztatta az emberek életét. Külső negatív jelensége, erdőtüzek, árvizek, a levegő szennyezettsége súlyosbítják a miatta kialakult stresszt, amely olyan állapothoz vezethet, hogy lehetetlenné válhat a munkavégzés.

Lara Hogan amerikai munkahelyi életvezetési coach Portlandben (Oregon) él. Szeptemberben az erdőtüzek miatt a város levegőjének szennyezettsége olyan erős volt, hogy alig lehetett lélegezni. Lara szédült, furcsán köhögött, és nem tudott koncentrálni. Egyre nehezebben tudta elvégezni a munkáját, képtelen volt gondolkodni, kérdésekre válaszolni. Elhatározta, hogy tart két pihenőnapot, alszik, sportol, teljesen kikapcsol.

Döntését helyeselte a pszichológus Kristin Bianchi, a Center for Anxiety and Behavior Change munkatársa, aki azt javasolja, hogy akinek ilyen tünetei vannak, vegyen ki szabadságot.

„Nem tudjuk, hogy a járványnak, a tüzeknek mikor lesz végük. Fontos, hogy az ember megőrizze az energiáját, legyen tisztában saját lehetőségeivel. Könnyebben leszünk betegek, ha stresszesek vagyunk. Amikor alapvető tevékenységeink is nehezen mennek, vonuljunk vissza néhány napra” – mondja.

Aki a foglalkozása miatt ezt most nem teheti meg, mint Karen González-Ruezga, aki egy restaurációs cégnél dolgozik Kaliforniában, szüleinek ajánlja a pihenést, akik még aktivak, de már nem kötött munkaidőben dolgoznak. Karen úgy gondoskodik az egészségéről, hogy ötperces meditációkkal lazít.

Lara Hogan hasznosnak tartja ilyen stresszes állapot esetén a hálón történő beszélgetéseket a hasonló helyzetben élőkkel, mert a tapasztalatok kicserélése megkönnyebbülést eredményhet.

Katie Hayes a klímaváltozás lélektani hatását vizsgáló kutató kimutatta, hogy a szélsőséges meteorológiai jelenségek mentális betegségeket okozhatnak és kiválthatnak poszt-traumatikus stressz-zavarokat, depressziót, kimerültség-érzetet.

„Kell, hogy az emberek beszéljenek ezekről a problémákról, és tudatosodjon bennük, hogy sokan szembesülnek ugyanezekkel” – magyarázta. A hálón ezért is sokasodnak az ilyen stresszoldónak szánt blogok, de vannak olyan kávéházak, amelyekben rendszeresen összejönnek a klímaváltozásért aggódók és emiatt szorongásos tünetekkel küzdők.

Szólj hozzá

munka stressz külvilág