Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Szvetlana Alekszijevics Oroszország jövőjéről

svetlana-nobel1.jpg

„Attól félek, hogy visszajön a múlt, és a kommunizmus visszatérésével zárul be a kör Oroszországban” – jelentette ki Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas fehérorosz írónő nemrégiben Barcelonában járt, ott nyilatkozott a La Vanguardia című katalán lapnak.

„Olvastam könyveket a fasizmus előretöréséről Németországban a 30-as években, és sok közös elemet látok abban, ami most történik. A nemzet megalázásának érzése Németországban az első világháborúban elszenvedett vereség miatt és azok között a hangok között, amelyek Oroszországban hallatszanak. Vlagyimirt Putyint vádolják azért, hogy nem nyerte meg a háborút Ukrajnában, azért, hogy nem félemlítette meg az Egyesült Államokat. Bár Putyin dzsúdózik és azt hiszi, hogy fölényben van.” – állapította meg az írónő.

Alekszijevics a kommunista utópiáról is kifejtette véleményét: „Már Plehanov megmondta Leninnek, hogy lehetetlen megvalósítani a szocializmust egy feudális országban vérfürdő nélkül. És így is lett. Elsőként a legjobbakat lőtték agyon. Az emberek nem értették, hogy a II. világháborúban aratott győzelem ellenére miért nem kaptak szabadságot. Becsapottnak érezték magukat. A kommunizmus ideája jó, de nem voltunk felkészültek a gyakorlati megvalósítására. Talán száz vagy kétszáz év múlva beszélhetnénk újra róla. Én a peresztrojka generációjához tartozom, amelynek volt egy romantikus elképzelése. Hiszek abban az emberarcú szocializmusban, mint amilyen Svédországban van és azt hittük, ha megbuktatjuk a diktátorokat, minden rendben lesz. Idealizáltuk a Vasfüggönyön túli világot. Nem tudtunk semmit a kapitalizmusról és Gorbacsov is csak a végén beszélt szociáldemokráciáról. Oroszorszéágban hatalmi vákuum volt, amit kihasználtak a tolvajok, hogy kifosszák az országot. Nem múlt el úgy nap, hogy ne bukkant volna elő egy halott. A tolvajok kisajátították a kormányt és nem akarják visszaadni, amit elraboltak. Oroszországnak mindig szüksége van arra, hogy egy szupereszmét szolgáljon, messianisztikus elhivatottsága van. Meg kell menteni Oroszországot – mondják. De kitől? Meg kell menteni Európát – hirdetik – mert degradálódik azzal, hogy engedélyezi a melegek közti házasságot. Ostobaságok, de a tv-n keresztül az emberekbe belevésik a legprimitívebb ösztönöket. Hogyan fogadhatnak el egy testvérháborút Ukrajnában? Putyin nem az ördög, Putyin egy kollektív ördög, aki benne lakozik az oroszokban.”

Az írónő beszélt Csernobilról is, amelyről két megrázó is könyvet írt Csernobili imádság és Csernobili hangok címmel és ennek kapcsán a nukleáris katasztrófa veszélyeiről.

„Évekkel ezelőtt meglátogattam Japánban egy atomerőművet, amely a legfejlettebb technikával épült. Megkérdeztem, nem félnek-e egy földrengéstől. Azt felelték, nem, mert megtettek minden óvintézkedést. Az ember nem győzheti le a természetet, a sok technika ellenére sem. Ez olyan, mint amikor a robot a viccben azt mondja az embernek: Te megalkottál, de én megöllek, mert én tökéletes vagyok, de te nem. Csernobilt rengeteg felfegyverzett katona és helikopter védte. Minek? A sugárzásra nem lehet lőni…”

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bringás bosszantó 2016.06.12. 15:09:04

Nem meglepő, hogy a legnagyobb ortyinista féreg az első hozzászóló.

A csajnak igaza van, Putyin még lazán lángba boríthatja a fél világot, és amíg a birka féle agyhalottak éljenezik addig sajna bőven van alacsony IQ-s alapanyag a tankok elé.

midnight coder 2016.06.12. 15:55:46

@bringás bosszantó: Ez az egész történet arról szólt, hogy Obama meg akarta buktatni Putyint. Erre volt jó az ukrán konfliktus, nem többre. Ez egy csapda volt: a derék nyugati demokraták ügyesen megpuccsolták a demokratikusan választott kormányt egy rakás neonácival, aztán Putyin dönthetett: vagy nem lép semmit, de akkor odahaza gyengül meg a helyzete, vagy lép de akkor az usákok jogosan adják ki rá a vadászati engedélyt. Persze, ha ez nem jött volna be, találnak mást, elvégre Szaddám levadászásához is elég volt a nem létező vegyi fegyver arzenál. És érdekes módon, azért senki nem kért embargót az USA ellen mert ok nélkül megtámadtak és elfoglaltak egy másik országot. Ok, nem vettek el onnan területet, de a cél nyilván egy baráti bábkormány felállítása lett volna. Ahogy az amcsi cégeknek Putyin helyén is egy Jelcin lenne az ideális jelölt aki hagyja kifosztani az országot az amcsi cégeknek. Ez egy jó kis jutalom lett volna Obama támogatóinak, csak "sajnos" nem jött be.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.12. 16:02:34

@bringás bosszantó:

Így igaz, vér és háború lesz, ha a nyugat nem fejezi be az agressziót Oroszország ellen.

bringás bosszantó 2016.06.12. 17:09:51

Beszívott látomásaitok után maradjunk a valóságnál:

Ki a legnagyobb agresszor a világon?
Az USA. A világ egész területén bele mer szólni az oroszok belügyeibe.

Jól hangzana a mellébeszélésetek, ha nem a muszkák rohanták volna le Ukrajnát. Putyin és hűséges pincsikutyái, mint ti is, nehezen fogja fel, hogy a CCCP felbomlott, önálló országok jöttek létre, amihez semmi köze nincs, és nem ő dönti el, mit csinálnak.

Az agresszió emlegetése USA-val szemben ismét csak a végtelen butaságotokra vall, emlékeim, és a tények szerint jelenleg Putyin harci repülői sértik meg folyamatosan más országok légterét és provokálják az USA gépeket, szóval ezt is nagyon benéztétek. Van még valami, agyhalottak?

Janossz 2016.06.12. 17:46:46

Szépen megmutatta magát tegnap este az orosz néplélek.
Mivel biztos nem Putyilov Gépgyári munkások balhéztak a meccsen, láthattuk, milyen az elitjük.

midnight coder 2016.06.12. 18:21:35

@bringás bosszantó: Nézd, ha az USA mellett lenne mondjuk Szlovákia, és a Szlovák-USA határ mellett élne pár százezer amerikai, és teszem azt a szlovák neonácik bevezetnének ott egy olyan nyelvtörvényt mint ami Ukrajnában volt, akkor azt szerinted az USA karba tett kézzel tűrné ? Arról az USA-ról beszélünk, aki simán lerohanta Irakot a nem létező vegyi fegyverek miatt. És ezért az USA nem kapott a nyakába nemzetközi embargót, az aktuális elnök nem ült nemzetközi bíróság elé emberiség elleni bűntett miatt.
Szóval, picit kétlem hogy az oroszok helyében az amcsik karba tett kézzel ülnének.

De mondok egy még demokratikusabb példát: mindannyiunk nagy barátja, Izrael. Mióta is tartják megszállva a Gázai övezetet és Ciszjordániát ? És nem úgy mint az oroszok, azaz az ottani zsidó felkelőket támogatva: ott egy árva nyomorult zsidó nem volt addig, amíg a telepesek szépen módszeresen el nem kezdtek beköltözni. És valahogy egyszer sem hallottam sem a derék európaiakat, sem a világ nagy demokráciaexportőrét azért lobbizni, hogy ezért a csúnya dologért embargó alá kellene helyezni Izraelt.

midnight coder 2016.06.12. 18:24:03

@Janossz: Ahogy az angoloké is. A szurkolókat sehol sem az eszükért szeretik. Mi meg ráadásul stadionokat is építünk nekik, hadd terjedjen még jobban a taplóság.

grafoguru 2016.06.12. 20:00:50

@midnight coder:

A 6 napos háborút is a zsidók kezdték, ugye?
Nem pedig az arabok, orosz támogatássl.
Illetve főleg a Soros, meg a Gyurcsányi.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása