Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Mégsem olyan tartósak a CD-k…

cd.jpg

1981-ben a BBC Tomorrow’s World című programjában a műsorvezető úgy jellemezte az akkoriban forgalomba került CD-ket, hogy elpusztíthatatlanok, gyűjtők számára ideálisak. Ám már a 80-as évek második felében a gyártók és a szakemberek észrevették, hogy erről szó sincs.

1988-ban a Nimbus, az egyik legnagyobb brit gyártó készített egy tanulmányt, amelyben arra a következtetésre jutott, hogy sok CD-Rom mehet tönkre 10 éven belül. A színezők és a vegyi anyagok elváltozásokat okoznak rajtuk. A lemezkiadók eleinte alábecsülték a problémát, azt hitték, hogy néhány elszigetelt esetről van szó, pedig a jelenség már eléggé elterjedt volt. Az amerikai kongresszus archívumának gondozója elmondta, hogy sok CD-jük tönkrement, elszíneződött, foltok jelentek meg rajtuk. Ezek a problémák megmaradtak a védőrétegek javítása ellenére. A vegyi anyagok, amelyek rongálják a lemezeket, sokszor a papírborítókban és a mellékelt füzetekben vannak. Így a lezárt lemezek is tönkremehetnek.

A Philips and Dupont Optical, amely a CD-k egyik legnagyobb gyártója volt, 1988 és 1993 között olyan védőréteggel látta el a CD-ket, amelyek érzékenyek voltak a kénre, amelyet ezek tartalmaztak. 1991-től a cég kénytelen volt  kicserélni vevőinek az elszíntelenedett, rossz hangminőségűvé vált lemezeket.

A probléma súlyossága nem jelenti azt, hogy arra kelljen számítania valakinek, hogy az egész gyűjteménye megsemmisült. Már működnek olyan javító hálózatok, amelyeknél átmásolással meg lehet menteni a felvételeket, akár hangzó, akár képi vagy filmes anyagról van szó.

A Youket szerint mindazonáltal a DVD-k ellenállóbbak a CD-knél a vegyi anyagokkal szemben. A korrózió kockázata viszont nagyobb az újrairható lemezeknél a rajtuk lévő szerves színezők miatt és hamarabb is kopnak.

Az sem mindegy, hogyan tároljuk lemezeinket. A nedvességtől és napfénytől óvni kell őket, hogy hosszabb életűek legyenek.

Egy „ódivatú” zene- és filmgyűjtőben azért ott bujkál a kisördög: nem volt-e túl korai halottnak nyilvánítani a magnó- és a videókazettákat? E blog szerkesztőjének birtokában ma is többszáz van mindkét fajtából, az előbbiek között akad közel 50 éves és még mindig ugyanúgy szól, mint újkorában…

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2017.04.03. 12:42:14

He? Ez a cikk ma íródott? Vagy a múltból bukkant a címlapra? Már évekkel ezelőtt túlléptünk a CD-n és hülye társain.

Duplaxiii 2017.04.03. 13:01:43

Én is azt akartam kérdezni, hogy ez most taléltad ki?
Egy mér a 2000-es évek elején leírt, kimutatott problémát ma időszerűnek gondolsz, amikor a CD nem létezik a DVD kifutóban van és a BD is meg lesz kerülve?
A probléma alapja a rövid idő, az írt lemezek és a gyáriak közötti gyártási eltérés! És nem CD, hanem oprtikai nyersanyag kérdés.
Össze nem vetjető az analóg mágneses megoldásokkal.
És ma elkezdheted írni, hogy a sztár SSD még rövidebb életciklusú lesz, erre már jelzésésrékű a pendive-k gyors, akár félévnél rövidebb idő alatt bekövetkező meghibásodása. De ehhez érteni kellene a dolgokhoz és nem rácsofálkozni 15-20 évvel később a problémákra.
( gyár CD-im a mai napig működnek! Az írt, 700 darabos DVD állományomat meg 2 évente kellett újraírnom, mert MIND elkezdett meghibásodni, a tárolástól függetlenül. )

nniicckk 2017.04.03. 13:04:34

Nem artott volna reszletezni milyen lemezekrol van szo.
Mert a preselt gyari lemezek nem szoktak tonkremenni.
Persze biztos azokat is, lehet olyan szarminosegben gyartani hogy netan megis.

Zsidófalvi Zsidó 2017.04.03. 13:11:20

Amúgy a cikkben leírt problémák ismerek kábé 15-20 éve. (Kiegészítve a polikarbonátot felzabáló baktérium veszélyével.)

2017.04.03. 13:25:55

A mechanikai módszerrel "írt" lemezekkel semmi gond, az optikailag írt, jó minőségű l emezek élettartama viszont max. 10 év az írástól számítva. A gagyiké 2-3.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.03. 14:05:31

@odamondó: "Már évekkel ezelőtt túlléptünk a CD-n és hülye társain."

Te nyilván túlléptél rajtuk. Nekem vannak gyári és írt zenei CD-im, és van pár CD-m, aminek a tartalmát pont erre a formátumra találták ki, és nincs is okom változtatni rajta. A filmjeimet és a programjaimat írt DVD-n tartom. Van mobil winchesterem is, ami kényelmes, viszont nem lesz olyan hosszú életű.

Egyébként egyszer egy DVD-m meghibásodott, és egy részét már nem tudtam lemásolni. Nemrég láttam, ahogy valakinek a mobil winchestere hibásodott meg. Tippelj, melyikünk vesztett el több anyagot?

A gyári CD, DVD jelrétege strapabíró, de a korong műanyaga a rossz tárolástól elszíneződhet vagy bepókhálósodhat. Az írható lemezekben ezek mellett a jelhordozó folyadékkristály-hártya tud elmosódni, de ezt a hanyag tárolás tudja igazán felgyorsítani.

A CD, DVD élettartamát az is erősen befolyásolja, hogy az írása mekkora sebességgel történt. Akinek sürgős volt, és fullon tolta rá a cuccot, annak bizonytalanabb a minősége, ez régóta tudott dolog.

Az SSD nagyon fasza, csak valahogy nem tartós. Memóriakártyára biztonsági mentést archiválni sosem volt igazán jó ötlet, az akkumulátorról működő SSD biztonsága pedig igazából csak egy gyengécske vicc.

Igen, a mágneses jelekkel történő tárolásnak olyan jó technikáit találták fel időközben, hogy a jelromlás esélye állásban igen csekély. De ezt a digitális formátum teszi igazán időtállóvá. Kár, hogy a lemez mechanikája, elektronikája nem marad üzemképes harminc évig, a formátumáról meg fölösleges is beszélni, a gyártók azon erőlködnek, hogy minden elavuljon, amint lehet.

Az, hogy a magnószalag úgy szól, mint régen, persze kis túlzás. De az én kazettáim is jól hallgatható állapotúak, bő negyven év után. Csak sajnos már akkor sem voltak tökéletesek, a digitális tárolás messze felülmúlta. Kár, hogy a digitális magnókazettáknak végül nem jutott elég idő az elterjedésre, mert hihető, hogy azok évtizedek múlva is lejátszhatók lennének.

De persze ennek az oka az is, hogy a jelsűrűségük a mai eszközökhöz mérten meghökkentően alacsony. A magasabb jelsűrűség közel negyven éve azt követelte, hogy az ELTE számítógéptermét folyamatosan húsz fokon kellett tartani, mert egyébként a nyilván nem a Keravillban vett nagy mágnesszalagok anyaga a hibahatárt túllépve deformálódott.

Még nem nyertük meg a tárolásért vívott hosszú háborút, főleg hogy közben kicsit egymásra is lövöldözünk. De talán még megérem.

Terézágyú 2017.04.03. 14:19:17

Zenét persze nem lehet, de ha írott szöveget akarsz megőrizni, akkor jobb, ha kiprinteled :) A papír tovább eláll :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2017.04.03. 15:05:21

van 1989-es cdm is, ami ma is kitűnően szól.

dr. mesterséges színezék 2017.04.03. 15:06:00

@Terézágyú: Ahogy most kinézünk, nem sok rosette-i követ hagyunk a XL. század történészeire.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2017.04.03. 15:12:38

Minek egyáltalán fizikai adathordozó..? HDD vagy felhő, ember!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2017.04.03. 15:12:52

Tudomány: folyamatos hazugságok sorozata.
Mind1, a hibás lemezeket majd beleöntik a tengerekbe, úgysincs még hulladék a vizeinkben.

dr. mesterséges színezék 2017.04.03. 15:32:43

@vacsad: Aztán hogy a felhőben esetleg optikai eszközön vannak a ritkábban masszírozott adataid, azt vagy az orrodra kötik, vagy nem.

nniicckk 2017.04.03. 15:48:07

A felho egy nagyrakas szar. kb barmikor barki lekapcsolhatja, vagy elophatja, modosithatja az adatokat.

dr. mesterséges színezék 2017.04.03. 16:08:48

@nniicckk: Azért ha akarsz, valószínűleg öt perc alatt találsz arra megoldást, hogy az adataidat, ha el is lopnák, azzal "akárki" vagy ötmillió évig ne tudjon mit kezdeni. Az akármikor lekapcsolás sem fenyeget jobban, ha fizetsz érte, mint pl. a tévészolgáltatás azonnali szüneteltetése.

Ami igazán problémás, az a vis maior (azonnali szopás - az inet párszor már megmutatta, hogy korántsem sebezhetetlen), vagy ha a szolgáltató bedobja a törölközőt és nincs jogutódja, mert akkor vagy sikerül beleférni a záróráig adott időbe az adatok átköltöztetésére (miközben mindenki más is költözni akar, olyan peaket generálva a már a beleszarás stádiumában dolgozó cégnél, amire soha nem terveztek), vagy nem.

Bobby Newmark 2017.04.03. 16:46:15

@dr. mesterséges színezék: Hát nemtom, de kb 100 mega a lélektani határ, amit még hajlandó vagyok tárolni felhőben. És általában azt sem konkrétan tárolom, hanem kvázi nagyméretű levélküldőnek használom.
100Mb méret fölött már fárasztóan lassú és kényelmetlen a feltöltés, akkor már inkább valami pendrive, telefon, fényképezőgép memóriakártyája, lemez kiírása, mobilvinyó, bármi.

Konkrétan adat tárolására nem nagyon jutna eszembe felhőt használni. Redundáns HDDk, több helyen lokálisan tárolás, bármi. A net erre megbízhatatlan szerintem.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.03. 16:55:20

@dr. mesterséges színezék: "Az akármikor lekapcsolás sem fenyeget jobban, ha fizetsz érte, mint pl. a tévészolgáltatás azonnali szüneteltetése."

Nálam egy-két havonta éjjel egyik pillanatról a másikra leáll a net, a UPC valamilyen karbantartásba kezd. Joga van hozzá, a rendelkezésre állás kötelezettsége nem ír elő 100%-ot, de ha előírna, azt is meg lehetne kerülni. Egyébként a tévészolgáltatásban is volt már fennakadás. Műszaki hiba bármikor elképzelhető.

Volt már olyan, hogy éppen egy bejelentkezés közepén voltam, amikor elment a kapcsolat. Ennyit a felhőről. Akinek az a jó, hát használja, de én jobban érzem magam, hogy ha kell valami, az a szobán belül bármikor megtalálható, akkor is, ha a UPC-t vagy a felhőszolgáltatót lebénítják.

dr. mesterséges színezék 2017.04.03. 17:14:39

@Bobby Newmark: Ne értsetek félre, érdemben (nem kvázi megosztásként) egy bájtom nincs felhőben.

De azt azért tudni kell, hogy ami Vecsésen, a UPC vagy a Matáv (örökre az marad) szolgáltatási színvonala mellett, a gyerekek képeinek tárolására nem opció, azzal másutt 24*7-ben _dolgoznak_.

Viszont jön a "de" - de hurrikán, meg árvíz, meg elcseszés következményeitől az inet alternatív útvonalai vagy megvédik őket, vagy úgy járnak, mint egyszeri autós az M3-as bevezetőn, amikor lezárják a Váci utat.

szmoker (Homo Trollicus) 2017.04.03. 17:36:58

3-4 éve kiszórtam minden optikai lemezemet, vagy 4-5 fülesszatyornyit.
Ami kell úgyis le tudom tölteni. Optikai meghajtóm meg vagy 6-7 éve nincs is :)

RHalacska 2017.04.03. 17:37:08

@Androsz: Ezt úgy oldjuk meg, hogy helyben is megvannak a fontos anyagok, meg a "felhő" ben is. Valamelyik elérhető.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.04.03. 18:27:05

Kb 500 cd/dvd lemezemet learchiváltam jópár éve, meghajtóm nincs is. Fele már nem működött kb, pedig scsi plextorral írtam lassan, ty alapanyagra a zömét.
Fos az egész technika.
Vinyó két példányban, oszt fasza.

fda 2017.04.03. 18:46:56

Hogyan jutott valakinek épp 2017-ben az eszébe a CD?

Az meg, hogy egy magnókazettán 50 év alatt nem tapasztal a szerző minőségromlást, az számomra azt jelenti, két napot késett a cikk... ugyanis ma már harmadika van.

Void Bunkoid 2017.04.03. 19:10:00

Amúgy csak megjegyzem szép csendben, hogy a legtöbb adatközpontban, tárhelyszolgáltatóknál, satöbbi még most, 2017-ben is szalagon tárolnak/archiválnak legtöbbször. Pont azért, mert baszott tartós, és nagyon kis helyen rettenet mennyiségű adatot tud tárolni.

Csak épp az elérési ideje és átviteli sebessége ótvar, de még MINDIG ez a legbiztonságosabb adattárolási médium...

exterminador 2017.04.03. 19:37:43

@Ylim: nekem van pár "gagyi" (Arita, Benq) lemezem, amiket 10+ éve írtam egyelőre semmi probléma nincs velük.
Sosem használtam 4x-nél nagyobb sebességet. Szerintem ez a dolog titka.

exterminador 2017.04.03. 19:40:17

@fda: mondjuk, ez tényleg érdekes kijelentés, a magnókazetta a puszta állásban is lemágneseződik. Folyamatosan gyengül a minősége.
A legbiztosabb tárolóeszköz a vinyl. Ahhoz, ha nem nyúlnak, bármeddig ugyanolyan minőségben eláll. :)

odamondó 2017.04.03. 19:57:52

@Androsz: olvasva a kommentedet szerintem van időutazás te egyértelműen a múltból jöttél. Nem megbántani akarlak csak a technika túllépett rajtad.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.03. 20:54:54

"akad közel 50 éves és még mindig ugyanúgy szól, mint újkorában…"

Szarul.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.03. 21:51:15

@odamondó: "Nem megbántani akarlak, csak a technika túllépett rajtad."

Amíg a rajtam túllépő technika új lehetőségeket kínál, nem pedig kötelező váltást, addig rendben van. Ha jobbat találok annál, amit használok, akkor majd kedvem lesz átállni rá. A CD-t azonnal elkezdtem használni, amint elérhetővé vált számomra, hiszen jól láttam az erényeit. Már régen ábrándoztam egy kristályszerkezet-alapú zenetárolásról, tulajdonképpen a CD-R végül tényleg el is hozta. Két mobil winchestert is használok, plusz egy harmadikat, biztonsági mentésre, azt külön helyen is tárolom. Memóriakártyák, pendrive-ok is vannak itt, az asztalom közelében. De DVD-k is, sőt szerviz-CD-k, és nem látom okát annak, hogy meg kellene szabadulnom tőlük. Amíg ez az én döntésem, addig ez rendben is van.

@exterminador: "a magnókazetta a puszta állásban is lemágneseződik. Folyamatosan gyengül a minősége"

Ez elméletileg teljesen igaz, viszont a minőségromlás egyáltalán nem olyan komoly, mint amilyennek várnám. Tavaly dobáltam ki a 70-es, 80-as években készült kazettáimat, miután digitalizáltam belőlük azt, amit meg akartam tartani. Tudom, hogy hogy szóltak régen, és a jó minőségű kazetták nem is vesztettek sokat a minőségükből, pedig a fülem már hozzászokott a zaj nélküli, tiszta minőségű zenéhez. A szalagzaj pedig jó hatásfokkal leszűrhető róluk, és nem is olyan rossz, ami megmaradt.

Macskond 2017.04.03. 21:55:31

@exterminador: Ezt vajon ki mondta neked? NEm mágneseződik le csak ha mágneses térben tartod. Változóban.
A BASF-nél kb 10 éve szedtek elő pár kisérleti "dróthuzalt" amire az első már magnónak nevezhető felvételeket csinálták, és a kisérlet alapján még mindig hibamentesek voltak. (jó ezt nehezebb általánosítani a műanyag alapú szallagra de maga a mágneses tárolás nagyon megbízható.)
És igen. NAGY tömegű adatot sok helyen (nálunk is) DAT kazettára mentenek.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.04.03. 23:32:03

@fda: Ez csak akkor lehetséges ha 50 évig nem hallgatta meg. Tehát az utána bekövetkező romlást nincs mihez viszonyítani. :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.04.03. 23:33:50

@Androsz: Mondjuk nem tudom miért szempont a tartósság, amikor a neten minden fent van.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.04.04. 00:53:50

@flash.gordon: Ja. Tudnál dobni egy működő linket a Fly!II-höz vagy az Airport Ground Crew Simulationhöz? Volt velük munkám, mire sikerült levadásznom. Különösen hálás lennék egy teljes Stellwerk Simulator 3-ért. Szerintem mégsincs fenti minden a neten.

Mindettől függetlenül emlékeztetlek, hogy a posztban tárgyalt probléma az ARCHIVÁLÁS. Vagyis létrehozol valamit, ami értékesebb a szelfiknél, és szeretnéd, hogy évek múlva is meglegyen. Feltöltheted a fölhőbe, de ahogy már volt róla szó, az éppen vagy elérhető, vagy nem, vagy törölték már a tartalmát, vagy nem, és egyébként sem biztos, hogy ki akarom tenni a fájlt a hackereknek. Persze, van szuperbiztos titkosítás; kár, hogy a CIA nem ismeri, különben biztos nem törnék fel a cuccaikat az oroszok meg a tudjukkik.

Akkor már inkább itt van egy-két DVD a polcomon, azokat bármikor megnézhetem vagy kiegészíthetem. Darabja 70 forint.

dr. mesterséges színezék 2017.04.04. 01:21:06

@flash.gordon: Jó sok éve volt, hogy megkérdeztem az akkori főnököt, ne csináljunk-e egy házit wikipedia tükröt, amit párhavonta frissítünk, ahogy idő akad rá. Tárhelyben nem vészes, a nethasználatban (akkor) erősen korlátozott alkalmazottak meg nem győznek majd potyapiával itatni hálájukat kifejezendő.
"Nem kell, mert csak még egy púp volna a hátra."

Aztán 2012-ben (jól emlékszem?) egy netes tiltakozás részeként a wiki elsötétült. Akkor derült ki, hogy minden pontatlansága ellenére hány lexikont helyettesít, és mekkora szopás, ha csak pár óráig nincs a helyén.

A "neten minden fent van" gondolatról jutott eszembe.

boom2 2017.04.04. 08:27:43

Az a cd vagy dvd, ami tönkre megy, az már a megírásakor is szar volt. Szóval ne süketeljetek!

2017.04.04. 09:15:22

„többet kellene olvasni...a CD-k, DVD-k fölött eljárt az idő, gyerekek...game over...”

Tiszta szerencse hogy én nem az újságból akarom megtudni, mi a jó nekem… Az a helyzet, hogy a szaklapokban mindig szeretnék egy kicsit felgyorsítani az időt. Az asztali számítógépeket is már a 90-es évek közepe óta (amikor még virágkorát élte a pc) temetik, aztán valahogy csak nem akarnak azóta se megdögleni, ennek pedig az az oka, hogy a sok okoskütyü dacára, a PC-t nem lehet kiváltani. Teret vesztett, de kizárt, hogy eltűnjön. A DVD-t és a statikus formátumokat is állítólag már soksok éve felváltotta a streamelt tartalom, aztán tegye fel a kezét, aki eddig nyugodtan végig tudott nézni egy online filmet, problémák, akadozás, reklámok nélkül, akkor amikor épp kedve szottyant rá. Nekem még nem ment –biztos a felszerelésem szar- de nem is eröltetem, mert nekem eddig csak negatív tapasztalatom van. Az IT-ben az adattárolásnál is rengeteg újítás látott napvilágot, a mágnesszalagos tárolókat is már ezer éve halottnak nyilvánították (egyesek) persze az igazság pont az ellenkezője, a mai napig fejlesztik a technológiát, és nincs olyan nagyvállalati mentési rendszer, aminek ne képezne részét a mágnesszalag. Brutálisan gyors elérés, hatalmas kapacitás, cserélhetőség, és megfelelő tárolás mellett évtizedekig stabilan örzi a rámentett infót. Ha valami egyszer bevált, azt utána nehéz száműzni, bármennyire is eröltetjük az innovációt.

Macropus Rufus 2017.04.04. 09:27:42

Sztem szenzitív adatokat az ember nem tárol felhőbe, sem cd/dbd/bl lemezeken, sem ssd de még hdd-n sem. MO lemezen és szalagon tárolja. Ami nem olyan fontos (pl. filmek) azok mehetnek hdd-re de mindenféleképpen másolat egy optikai adattárolóra. Statisztikák szerint egy optikai tároló akár 25-27 évig is tárolja az adatokat (megfelelő tárolás mellett), míg a hdd csupán 15 az ssd meg a 10-et is alig éri el. Gy.k. a pen drive-ok és az ssd a legrosszabbak a hosszú távú adattárolás terén.

Ha mondjuk még is trendi akar lenni és felhő, akkor már legalább saját felhője legyen. Mondjuk egy NAS formájában. Aki meg a netről bármikor leszedem világba él annak üzenem: a net nem örök. Állandó változásban van. És ami most még ott van, holnap lehet már nincs és soha többé nem is lesz meg.

2017.04.04. 09:32:06

@Void Bunkoid: "Csak épp az elérési ideje és átviteli sebessége ótvar"

Cáfolom. A régebbi modellek se voltak lassúak, de az újabb egységek már száloptikán csatlakoztathatók, akár hálózatosan (SAN), és nem véletlenül. Az egyetlen időigényes dolog az a befűzési, és pozícionálási idő, hamár megvan amit kerestünk, az szédítő sebességgel zúdul át a kábelen.

Bobby Newmark 2017.04.04. 09:32:55

@Jankove: "az a befűzési, és pozícionálási idő,"
Ezt hívják elérési időnek...

Bobby Newmark 2017.04.04. 09:37:43

@flash.gordon: Aha, persze. Egyszer nyald be ezt a hozzáállást úgy izomból, aztán majd rájössz.
Ami nincs meg saját adathordozón, az nincs meg. Még a streameket is letöltöm, ha úgy gondolom, hogy az nekem kell.

Bobby Newmark 2017.04.04. 09:40:14

@Androsz: Jajbazmeg, a titkosítás csak akkor ér valamit, ha HASZNÁLJÁK. Az ellen a világ legjobb titkosítása sem ér semmit, ha Snowden besétál egy pendrive-val és letölt mindent kódolatlanul...

Bobby Newmark 2017.04.04. 09:42:38

@boom2: És honnan tudod egy lemezről ránézésre, hogy az szar? Ja, hogy az csak akkor derül ki, amikor már tönkrement?

Nekem az első írt CDimről lehámlott az írható réteg például. Akkoriban még csak választásom sem volt, hogy mire iratom, bériratás volt. Szerencsére nem fontos dolog volt.

flamer 2017.04.04. 09:55:01

@Androsz: "Mindettől függetlenül emlékeztetlek, hogy a posztban tárgyalt probléma az ARCHIVÁLÁS"

Arra pont szar az optikai lemez, mert drága és rengeteg meló a használata. Azt az adatot, ami rendes online adattárolón van (HDD vagy SSD) gond nélkül lehet másolni meg tükrözni ezer példányban.

UFP P 2017.04.04. 10:25:08

Most levettem a legrégebbi CD-met a polcról, ami koszos, poros, karcos, és filctollal van ráírva a címe. Beraktam a laptopom DVD olvasójába(az asztalimban már évek óta nincsen optikai meghajtó) és elsőre hiba és gond nélkül visszaolvastam. 15+ éves tucat TDK ki tudja milyen íróval és hogyan írva, mostohán tartva, közvetlenül az ablak mellett. Erről ennyit.

Macropus Rufus 2017.04.04. 10:58:58

@flamer: "Arra pont szar az optikai lemez, mert drága és rengeteg meló a használata. "
adat mentés esetén az ár másodlagos szokott lenni. Bár ez erősen függ a mentendő adat értékétől is. Film-re bármilyen sz@r jó. Minden másra ott az MO és a DAT. A többi adattároló nagyon sérülékeny a fizikai behatásokkal szemben.

eßemfaßom meg áll 2017.04.04. 11:19:34

@Ylim: "jó minőségű l emezek élettartama viszont max. 10 év az írástól számítva. A gagyiké 2-3."

Van egy halom 2000környékén (ez ugye 17év sacc/kb) másolt PSX cd-m kb a legszarabb minőségű lemezen oszt működnek.

eßemfaßom meg áll 2017.04.04. 11:23:28

@odamondó: "Már évekkel ezelőtt túlléptünk a CD-n és hülye társain."

én évente átadok pártucat cd-t/dvd-t ügyfélnek mert KELL nekik a fizikai hordozó és azért az nem mindegy, hogy 50-70ft-os lemezt vagy xezer forintos pendrájvot kell odaadni

eßemfaßom meg áll 2017.04.04. 12:03:24

@dr. mesterséges színezék: "Az akármikor lekapcsolás sem fenyeget jobban, ha fizetsz érte," Akkor nézd meg mennyi ideig élt az amazon fizetős "korlátlan fotótárolás" csomagja.

eßemfaßom meg áll 2017.04.04. 12:06:08

@eßemfaßom meg áll: Ja igen, nem azonnali volt a megszüntetés de akkor se esik jól az embernek amikor kifizet pénzt azért, hogy tárolva legyenek a cuccai, hetekig csorgatja felfele az anyagot a tutihelyre aztán jön a mail, hogy a szolgáltatást megszüntetik, lehet visszatöltögetni a cuccokat és keresni neki az ujabb helyet vagy fizetni ugyanazért a szolgáltatásért 5x annyit ugyanott.

eßemfaßom meg áll 2017.04.04. 12:09:55

@szmoker (Homo Trollicus): "Ami kell úgyis le tudom tölteni"

vagy nem ha éppen azt a kedvenc régi sorozatodat a kutya se seedeli. Ha elindulok régiségeket felvedezni akkor nemritkán futok bele, hogy ugyan ott van a torrent csak épp 0/0 vagy esetleg valami afgán gyerek bentfelejtette a seedek között és 2kb/s sebességgel elkezd lejönni. Máshol meg nem létezik az adott műsor még pénzért sem.

eßemfaßom meg áll 2017.04.04. 12:16:56

@flash.gordon: "amikor a neten minden fent van"

1. nincs fent
2. Biztos, hogy fent lesz a neten a gyereked első bringázásáról készült videó miután a YT törölte a fiókodat vagy szimplán megszűnik?

eßemfaßom meg áll 2017.04.04. 12:18:29

@Macskond: "NEm mágneseződik le csak ha mágneses térben tartod. Változóban."

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldi_m%C3%A1gneses_mez%C5%91

odamondó 2017.04.04. 14:56:55

@eßemfaßom meg áll: xezer forintos pendrive? Hát nem tudom a pendriveok árait de most utána néztem. 1 gigás pendrive ami kapásból kiváltja a CD-d van 500 forintért amazonról.

(ismét nem bántásként, de a <1Gb kategóriát pl simán letölthető állományként adnék az ügyfeleknek)

eßemfaßom meg áll 2017.04.04. 15:32:15

@odamondó: a cd meg 50ft 10szeres szorzóval találtál valami kínai szart ami vagy müködik vagy nem, egyébként az 1Gb-s inkább 3€-tól indul.

Hogy te mit adnál az a te dolgod az enyém meg az, hogy azt adjam amit kérnek.

odamondó 2017.04.04. 19:23:43

@eßemfaßom meg áll: kínai szar. Mint minden elektronikai dolog a világon.

Így van a te dolgod a múlthoz ragaszkodni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.04.04. 20:58:54

@Androsz:
@dr. mesterséges színezék:
@eßemfaßom meg áll:

Uraim! Be kell vallanom töredelmesen, hogy én csak a saját életemből vettem a példát: Zenei cd-imet nem igen hallgatom, ami kell megvan a vinyón. A személyes adataim nagyjából két terra, amit a tököm írogasson ki dvd-re cd-re meg pláne.

De ezek szerint másoknak még köll. :)

eßemfaßom meg áll 2017.04.05. 08:47:49

@odamondó: nem én ragaszkodok hanem az aki nekem fizet. @flash.gordon: "A személyes adataim nagyjából két terra" Nem semmi két Földnyi személyes adatot birtokolni, megértem, ha nem akarod optikailag tárolni :)

eßemfaßom meg áll 2017.04.05. 20:38:40

@flash.gordon: Hát ugye a Terra incognita se Ismeretlen adathalmazt jelent :)

Macskond 2017.04.05. 22:26:58

@eßemfaßom meg áll: A kulcsszó a "változó" ! A százezeréves nagyságrendű póluscsere nem egy viharos változás.

Void Bunkoid 2017.04.06. 11:05:28

@Jankove: igen, erre értettem, nem arra, hogy amikor már megvan az adat helye, hanem amíg odateker a "magnó" :)

eßemfaßom meg áll 2017.04.07. 16:21:56

@Void Bunkoid: "Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of tapes hurtling down the highway. "

Reactor 2022.04.24. 23:08:36

A CD-t mái napig használják, ahogy a DVD-t is. Egyrészt, ezen jönnek ki a zenei albumok, játékok, programok, másrészt pedig, ahogy írták is, hosszútávon adattárolása (10 éves intervallumokban) igenis használhatóak. Már ha nem valami noname gány húszforintos CD-re írtad ki a cuccaidat.

A neten minden megvan. Ja, kivéve, ami nincs. A személyes adatbankomat nem sűrűn szoktam feltöltögetni a netre.

Töltsd fel felhőbe. Ja, oké, oszt ha a szolgáltatónak valamelyik archívum nem tetszik, mert úgymond "jogvédett" tartalom van közte, szépen le is törli. Arról nem is beszélve, mi van akkor, ha épp nincs internet, és mégis szükséged lenne valamidre.

A hordozható HDD jó alternatíva mondjuk de a SSD-vel vigyáznék. Van ugyanis egy csúnya tulajdonsága - ami törlődik, eltűnik róla, azt maga a Jóisten se fogja visszahozni...úgyhogy akinek SSD-je van, ildomos félévente raktármentést készíteni valahová a cuccokról, mert sose tudni, mikor dönt úgy, hogy éppen eleget működőtt ő már...

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kultúrtörténet (56) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása