Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Cancel culture: mi lesz, ha a megfélemlített Nyugat öncenzúrát hajt végre?

1200px-oberon_titania_and_puck_with_fairies_dancing_william_blake_c_1786.jpg

A „cancel culture”, amely nem más, mint a „politikai korrektség” szélsőséges változata, ma már ott tart, hogy a brit egyetemeken összeállítottak a „tiltott”, vagy a legalábbis „nem javasolt” könyvek listáját, amelyen nemcsak kortárs, vagy modern szerzők szerepelnek, hanem például William Shakespeare Szentivánéji álma is, mint „az osztálykülönbségek hirdetője.”  Az essexi egyetem indexre tette Colson Whitehead-nek a faji összecsapásokról szóló, 2017-ben Pulitzer-díjat nyert könyvét, A földalattit, amelyet Barack Obama volt amerikai elnök is nagyra értékelt. A sussexi egyetemen a cenzúra áldozatává vált August Strindberg Júlia kisasszony című tragédiája, valamint az őrült Friedrich Nietzsche feljegyzései, mert azok öngyilkosságra ösztönöznek. Cardiffban William S. Burroughs Meztelen ebédje került törvényen kívülre „sokkoló, ellentmondásos nyelvezete” miatt. Aberdeenben Shakespeare mellett Geoffrey Chaucer sem úszta meg az „érzelmeket károsító hatása” miatt, Charles Dickens Twist Olivérje pedig a „kiskorúak elleni erőszak” vádjával került pellengérre. De „nem javasolt” szerzők között találjuk Charlotte Brontét, Jane Austent és Agatha Christie-t is.

Kifakadt a listákon James Cleverly brit oktatási államtitkár is. „Kétségtelen, hogy az egyetemeknek meg kell védeniük diákjaiknak mentális egészségét, ugyanakkor nem lehet nem szembenézni a múlttal. Ha egyes szövegek összetett értelmezésűek, nem cenzurázni kell őket, hanem megérteni. És különösen aggasztó az a gondolat, hogy egyetemi hallgatókban ne legyen elég kritikus szellem és érettség ahhoz, hogy azt olvassanak, amit akarnak” – mondta a politikus.

Az irodalomtörténészek emlékeztetnek arra, hogy Nagy-Britanniában már volt jó néhányszor példa remekművek cenzúrázására. Elég csak D.H.Lawrence Lady Chatterley szeretőjére gondolni, amit 32 éven át nem engedtek meg jelenni, és a kiadás napján 200 ezer példány kelt el, de említhetjük George Orwell 1984-ét, Ray Bradbury Fahrenheit 451-ét, Anthony Burgess Mechanikus narancsát, sőt, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót című művét is.

A jelenség a szigetországon túl is terjed. Jonathan Friedman Svédországban élő antropológus is megkapta a magáét a Politikailag korrekt – az erkölcsi komformizmus, mint rezsim című munkájáért. Feleségét, a szintén antropológus Kajsa Ekholmot pedig vádolták rasszizmussal, mert azt írta, hogy a svéd külvárosokban élő bevándorlók körében tovább élnek a törzsi hagyományok, mert kizárják őket a társadalomból. Friedman szerint a „politikailag korrekt” divatja olyan légkört teremtett, amelyben sokkal inkább a szavakra figyelnek, mint a problémák lényegére. Aki nem az uralkodó közbeszédet követi, társadalmi kiközösítést kockáztat. Ennek az a veszélye, hogy késik a probléma megoldása, mert nem merik azt nyilvánosan felvetni.

Jane Austen vagy Charles Dickens kivétele a könyvtárból ugyanabból a félelemből fakad, mint a Winston Churchill vagy Kolumbusz Kristóf szobrának ledöntésére való törekvések. Mintha a demokráciák saját polgári vívmányaikat és ideáljaikat kérdeznék meg, vagy azokat a dialektus gyökereket, amelyekre a nyugati civilizáció épült – írja a   jelenségről a Repubblica.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.08.29. 07:56:10

Esetleg ezek a kultúrosok nem akarnák magukat cancel-lizálni?
Emberiség szégyenei...

clemens 2022.08.30. 16:32:48

És mit csinál eközben, a magát a szabadság bajnokaként aposztrofáló nyugati sajtó?
Felháborodik, toporzékol, vitriolos cikkekben támadja a túlbuzgó csinovnyikokat?
Nem!
Kussol...

Almandin 2022.08.30. 16:47:55

Ez nem normális. Minden épeszű ember tudta eddig is, hogy Shakespeare a saját korának embere volt, a műveiben az akkori életszemlélet köszön vissza. Egy jó irodalomtanár ezt el is mondta a diákjainak. Egy több száz éves művet nem azért olvas vagy néz meg az ember, mert azzal a szemlélettel akarna azonosulni.
Betiltani műveket őrültség. A legnagyobb ellentmondás pedig az, hogy most ebben a magukat liberálisnak nevező emberek járnak az élen, pedig az eredeti liberális elvektől ez a viselkedés a lehető legtávolabb áll.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.30. 19:14:14

Nevetséges ez a szolgai igyekezet, amivel a gyakran a haladó gondolkodás élő jelképeinek gondolt egyetemistákat próbálják elszigetelni könyvektől. Olykor csak azért, mert az adott könyv szóhasználata egyeseknek sértő LEHET. Az már szinte mindegy is, hogy a könyv mit mond, elég annyi, hogy "csúnya" szavakat is használ hozzá. Nigger, például, lásd az arról a világról szóló Huckleberry Finnt. Már a magyar híradásokban is "az n-betűs szó"-ként utalnak rá esetenként, jujjuj, nehogy a gyapotföldek magyar gazdái rákapjanak.

Néha - mert nekem van neveltetésem - elgondolkodtam már azon, hogy vajon mit láthattak és mit érezhettek az európai zsidók a nácik lassú térnyerése idején. Nem szeretem, ha mindenki mindenhol állandóan nácit kiált, ha valaki nem tetszik neki, de nekem, akinek kimaradt például McCarthy vagy Sztálin virágkora, ez tűnik még megfogható hasonlatnak arra, amit érzek. Én nem nagyon félek, mert én már idős ember vagyok, és a fejemben levő könyveket és gondolatokat nem tudják elvenni tőlem, de érzem, ahogy egy így alakuló világban félni lehet. Ezek a liberálbunkók ijesztőek.

Ha már szóba került Bradburytől a 451 Fahrenheit-fok című kisregény, tegyük hozzá, azoknak, akik még nem ismerik, hogy ez a mű lényegében magáról a politikai korrektségről és annak rémisztő diktatúrájáról szól. Tehát nem csak áldozata lehet, hanem egyben a bemutatója is a polkorrektségnek. A kisregényben szereplő tűzőrök (komikus, hogy Bradbury még a "fireman" szót használta, nem a pár évtizeddel későbbi, nemfüggetlen "fireperson"-t, akkor még nem tartottak itt) a rejtegetett könyveket kutatják fel, feljelentések alapján lecsapva otthonokra, és minden könyvet nyilvánosan elégetnek. A könyv birtoklása bűncselekmény. A tűzőrök parancsnoka el is magyarázza, miért alakult ez ki: minden könyv megbánthat egy kis csoportot, valakit, bárkit, ezért nem tűrhető a léte, el kell égetni. Mindegy, hogy miről szól, benne van a veszély LEHETŐSÉGE, hát tűzre vele. Szó sincs arról, hogy a könyv olvasójának értelmére bíznák, hogy feldolgozza, megértse a könyv kellemetlen gondolatait, a tűzőrök kéretlenül megvédenek mindenkit, és a könyveket elégetik. A mai valós helyzet ijesztően kezd hasonlítani a fikcióra.

Bradbury művében egyébként ellenállók is működnek ebben a tökéletes világban, akik memorizálnak egy-egy teljes könyvet, és élő szóban örökítik azt át egy-egy fiatalabb társuknak, a fejekből kitörölni a könyvet még az állam sem tudja. Eszembe jut ez néha, amikor olvasok. Kezdheti az emberiség józanabb fele tréningezni a memóriáját.

Volt egyszer egy Silent Library Project nevű amatőr magyar kezdeményezés. Az volt a mottójuk, hogy "Egy-egy papírkönyv 1000 példányából ötven év elteltével átlagosan 75 marad fenn." Ők digitalizáltak és korrektúráztak könyveket, amelyek aztán bárki által letölthetők és továbbadhatók. Csupa önkéntes dolgozott a "projekten", ingyen. (Én is.) Érdekütközésbe kerültek a könyvmentők a könyvkiadókkal, az utóbbiak jogászai megfélemlítették az előbbieket, akik végül bezárkóztak, valószínűleg meg is szűntek működni. Még nem tudjuk, mekkora veszteség a világnak, hogy a könyvek még nem tölthetők le bármikor, fizetség ellenében sem.

Tudjuk, hogy még nem ült el a vihar a Winnetou körül. Nekem megvan.

gigabursch 2022.08.30. 19:24:48

@Androsz:
Huhh, ezzel a Fahrenheittel nagyon eltaláltad a lényeget.
Régen, nagyon régen olvastam és maga ez a fajta "alap-ok" totál elsüllyedt már bennem.
Itt az ideje újraolvasnom.
Köszönöm!

Billy Hill 2022.08.30. 20:55:00

Mindig a South Park-nak az a (már vagy 20 éves) része jut eszembe erről, amelyben a karácsonyi színdarabból kell mindent kiírni, ami sértheti valakinek az érzékenységét. Amikor a dekorációhoz érnek, akkor játszódik le ez a remek kis jelenet:
- Valakit sért a fagyöngy?
[Egy férfi szótlanul felteszi a kezét.]
- Akkor le a fagyönggyel!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.30. 20:58:37

@gigabursch: Elolvastatnám a nyugati hangadókkal is, akik most gyáván vállon veregetik az elborult haladárokat. Tessék, most a brit egyetemek kezdik a meghunyászkodást, a poszt bemutatta. Egyetemek, a láng őrzői, akik állam az államban, a nekik kijáró gondolati szabadság okán.

Sejtettük, hogy a sokasodó színesbőrűeket körülvevő és át is ható rasszizmus egyszer bajt fog okozni. De nem erre tippeltünk. És mi vagyunk az elmaradottak, az európaiatlan fekete bárány.

Bradbury liberális volt. Szerette a békét, a nagy családot, a házasságot, az írást, az erdőket, féltette az embert az elgépiesedéstől, az uralkodó államtól, a bolygó kizsigerelésétől, a félreértett jövőtől, önmagától. Ezeket részben ő írta meg, részben róla írták meg a 70-es években. És itt van, azt kell látnunk, hogy egy híres disztópiája a valóság felé közeledik. Pedig közel sem voltunk akkora bajban, hogy ennek így kellett volna következnie.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.30. 21:00:32

@Billy Hill: Jó példázat, még sosem hallottam róla. Látták a jövőt, nem először.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.08.30. 23:36:19

@Androsz:
@gigabursch: írtam nektek egy hosszabbat a két művelt fideszkomcsiról de elnyelte.
Höhö méghogy olvastátok! :))
Én is nagyon rég olvastam, és még filmen is láttam, de az lehet angol nyelven ment.
Fura világ, fura szabályok, fura gondolkodásmód.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.08.30. 23:43:50

De azért baszki, ne legyenek m már ekkora keretének!
Amerikában egy idős színes bőrű hölgy mondta, hogy minek eltávolítani bizonyos szobrokat, hisz ez is a történelmük része!

DFK 2022.08.31. 10:16:29

@clemens: nemhogy kussol, hanem lelkesen tapsol ennek.

chrisred 2022.08.31. 10:25:19

A könyvdarálás is cancel culture?

chrisred 2022.08.31. 10:31:36

@clemens: Vagy azt mondja, hogy az intézményi szabadság nevében az oktatási intézmények maguk dönthetik el, hogy mit tartanak a maguk értékrendjében elfogadhatónak. Ennek alapján meg az egyetemre jelentkezők eldönthetik, hogy akarnak-e annak az intézménynek a hallgatói lenni vagy nem.

blaubner 2022.08.31. 10:53:09

a magyar baloldal is mesterien csinálja, lásd tegnapi horthy-szobor ügy. horthy politikai szerepe összetett volt, az összképhez legalább annyi pozitív mint negatív eredmény kapcsolható, és akár a tegnapi szoborállítás is ok lehetett volna egy történeti tisztánlátás kialakítására, de a baloldal erőszakos narratívájában ennek lehetősége olyan szinten ki van zárva, lévén úgy pozicionálják, mintha gonoszabb lett volna magánál hitlernél is..

CCnick 2022.08.31. 11:15:12

@Billy Hill: S01E9 Mr. Hankey, the Christmas Poo 1997

CCnick 2022.08.31. 11:18:57

@chrisred: Az véleménnyilvánítás, de tudod te ezt nagyon jól csak bepróbálkoztál egy tereléssel.

CCnick 2022.08.31. 11:21:13

@chrisred: Gondolom ugyanez lenne a véleményed ha egy egyházi iskola kitiltaná a biológiakönyveket.

chrisred 2022.08.31. 11:42:55

@CCnick: Ahogy az is, hogy egy egyetem nem tart egy könyvet a könyvtárában, de tudod te ezt nagyon jól csak bepróbálkoztál egy tereléssel.

chrisred 2022.08.31. 11:44:33

@CCnick: Persze. Ha nem közpénzből működő oktatási intézményről van szó.

DFK 2022.08.31. 11:53:03

@chrisred: Aham, közpénzes intézmény eldöntheti, hogy mondjuk csak woke szellemiségű irodalmat tart. Aztán véletlenül mindenhol az u.n. liberálisok veszik át az uralmat és nem fognak más véleményt megtűrni, hiszen ők úgy tartják, vélemény monopóliumuk van.

Billy Hill 2022.08.31. 13:42:40

@CCnick: Azzazz! Kula bá az ünnepi kaki. Zseniális.

CCnick 2022.08.31. 13:57:19

@chrisred: Valamit nem tartani a könyvtárban az nem véleménnyivánítás. Ha ráragasztanak egy cetlit, hogy "nekünk ez nem tetszik" vagy ledarálnak belőle egy példányt az az lenne.

chrisred 2022.08.31. 13:59:34

@CCnick: Szóval ha nem veszel meg valamit a boltban, hogy felrakd a könyvespolcodra, akkor az cancel culture, ha ugyanazt a könyvet nyilvánosan ledarálod, akkor véleménynyilvánítás?

CCnick 2022.08.31. 14:00:09

@Billy Hill: 25 éves. Akkor még azt hittük, hogy poén. Mint Loretta a Brian életében.

CCnick 2022.08.31. 14:39:22

@chrisred: Amennyiben könyvtár vagy, igen.

chrisred 2022.08.31. 14:40:31

@CCnick: Nem vagyok könyvtár, könyvtáram van.

gigabursch 2022.08.31. 14:48:24

@impala:
Köszönöm az ajánlót.
Megnézem feltétlenül.

CCnick 2022.08.31. 14:52:13

@chrisred: Könyveket kölcsönzöl?

chrisred 2022.08.31. 14:58:00

Mondjuk jobban utánanézve messze nem arról van szó, amit a poszt állít.

wonkhe.com/blogs/colson-whiteheads-the-underground-railroad-in-context-at-essex/

"The Mail follows up the Times story, and includes a response from Essex.

It is completely untrue and misleading to say Underground Railroad has been banned or blacklisted. Underground Railroad is available in our library and remains an option for inclusion on future reading lists in relevant modules. Books covering themes and issues around slavery are on the reading lists for many other modules. Underground Railroad was replaced on one reading list for a creative writing module about the development of the novel, as another book was viewed as better suited to the learning aims."

(Teljesen valótlan és félrevezető azt állítani, hogy a Underground Railroad-ot betiltották vagy feketelistára helyezték. A Underground Railroad elérhető könyvtárunkban, és továbbra is felkerülhet a megfelelő modulok olvasási listájára. A rabszolgasággal kapcsolatos témákat és kérdéseket felölelő könyvek sok más modul olvasási listáján szerepelnek. A Underground Railroad felváltotta az egyik olvasmánylistán a kreatív írási modult a regény fejlesztéséről, mivel egy másik könyvet a tanulási céloknak jobban megfelelőnek tekintettek.)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.31. 19:25:55

@chrisred: A fordításod korrekt, de egy ponton téves: az Underground Railroadot váltotta fel egy másik, megfelelőbbnek talált könyv.

Ennyi igazán nem érdemelne meg egy hörgést, de vajon tényleg csak ennyi az igazság? Nekem nagyon süt belőle a politikusi maszatolás, a szavak túl óvatos egymás mellé rakogatása. Nem titkolják el a hazugságot, csak teljesen körülrakják érdektelen igazságokkal.

A poszt egyébként több egyetemet is sorol, az idézet csak Essexről szól. Ettől még lehet akár a poszt is félrevezető, ezt elég nehéz megítélni. Egyébként az essexi idézet is azt mondja, hogy "felkerülhet a megfelelő modulok olvasási listájára". Én azt kérdezném meg tőlük, hogy a gyakorlatban mi ennek a feltétele. Kutatási engedély? Dékáni engedély? Titoktartási eskü? Jó lenne tudni, hogy ezek a "listák" a gyakorlatban mit is jelentenek. Mert lehet az is, hogy ha én megnézem a katalógust, spéci engedély nélkül, akkor nincs rajta, de egy másik "modul" listáján megtalálható, ha tudom a jelszót. Ne ünnepeljük még az angolokat a nyílt szellemű oktatásért, igazából az sosem volt rájuk igaz, és most sincs még minden kártya az asztalon.

chrisred 2022.08.31. 19:49:23

@Androsz: Én rögtön az elsőnek néztem utána, és már ott sántított az indexre tétel. A cikkben elég részletesen kifejtik, mit jelent egy adott oktatási modulhoz tartozó olvasási lista, és hogy az oktatók határozzák meg, hogy melyik olvasmány szolgálja a legjobban a modul anyagának elsajátítását.

gigabursch 2022.09.01. 06:42:28

@chrisred:
Köszönöm a fordítást!
Ennyire alaposan képtelen vagyok az angol nyelvvel bánni.

@Androsz:
Ugyanez a túl sok máz érzés merült fel bennem.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása