Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Cogito 23/1
Gondolkodom, tehát még mindig vagyok

325482954_750462003109012_9121565265905788931_n.jpg

01.04.

Néhány nappal az újévi jókívánságokat követően elég az embernek beletekintenie a médiába, hogy kijózanodjon: az ország az újévben is ugyanaz maradt, és Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is kevés ahhoz, hogy a nép felébredjen a kómából, mert a hozzám hasonlók és nálam okosabbak, bátrabbak is, ahogy ezt egykori egyetemi filmesztétika tanárom mondta, „hiába tépik lánglelkű pofájukat.”

A főkegyúr luxus különgépen utazik családostól kondoleálni Rómába a címzetes pápa elhunyta miatt, tengerparti luxusétteremben homárt eszik - Ajánlom a mai nemzedékek figyelmébe Mikszáth Kálmán: A pénzügyminiszter reggelije című írását. Nekünk még kötelező olvasmány volt - közben  kiderül, hogy közel egymilliárdért épül műfüves focipálya szülőfalujában. A királyi statisztikai hivatal pedig kihozza, hogy tavaly októberben a nettó átlagkereset 350 ezer forint volt, nyilván az összes csókos, és a főkegyúr  fizetését is beleszámolva.   

Azért akad egy kis honderű. „Elsodorta, mint apa a gyermekét” – kommentál egy védőmunkát a Salernitana-Milan olasz bajnoki magyar kommentátora.

01.05.

Kora reggel járok fizikoterápiás kezelésre a Vörösvári úti SZTK-ba. Amíg odaérek, kiköpöm a tüdőm, olyan szmog van. Bent maszkviselés kötelező, a lift rossz. "Még sokáig az lesz - mondja a recepciós hölgy - nincs alkatrész." Második emelet, én még csak-csak felmegyek - de a maszkomat leveszem - de mi van a nálam idősebb, betegebb emberekkel? Amúgy pedig a kezelést végzők egyike sem visel maszkot....

Kilőttek egy vaddisznót, aki a Margitszigeten sétált. Szegény állat, rosszkor volt rossz helyen. Meg a vadász is, ráadásul téves kilövési engedélyt kapott.

01.07.

Egy tv-műsorban megemlékeztek XVI. Benedekről, az emirátus pápáról. Emlékszem, még sok-sok évvel ezelőtt egy politikus mondta, hogy az "erdélyi magyar konklávé". Meg egyik őrmesterünk mondta, hogy "nem tudhatok mindent, nem vagyok én egy polisztirol". És egykori főpolgármesterünk örökbecsűje: „Nem vagyok én egy értelmiségi entellektüel.” Hát ebben nincs egyedül.

9-es busz a szombat déli órákban. Egy idősebb, elnyűtt ruhás férfi, mellette egy hatalmas, fémvázas, „Gina” feliratú kofferrel, lába alatt egy nagy Auchan-zacskóval hangosan monologizál, néha felel saját kérdéseire is. Köszönti az Attilákat, még ha Józsinak hívják őket, akkor is, a Duna kiszáradását vizionálja, az út közben látott több kocsiról azt állítja, hogy az övé. Közben jókat nevet, és többször is szóvá teszi, hogy 15%-kal emelték a nyugdíját, miközben az infláció 45%-os, úgyhogy valahonnan ki kell pótolnia  a maradék 30%-ot. Lehet, hogy kicsit bolond, de azért teljesen mégsem hagyta el a józan esze….

01.09.

2022 közönségdíjas szupermarket-hálózatában már 75 forint egy császárzsemle. És folytatják azt a gyakorlatot, hogy kétféle árat írnak ki egy termékre – nem az akciósokra, a kártya- és applikáció-kedvezményekre gondolok – és persze a vonalkód mindig a drágábbat adja ki. Vajon milyen közönség díjazta ezt a boltot, ahol naponta próbálják becsapni a vevőt?

Távfűtés-infláció: ugyanazért a pénzért langyosak a fűtőtestek. Mi lesz, ha tényleg hideg lesz? Életbe lép a seregben megtanult "büdösben még nem fagyott meg senki."

Mostanában állandóan pénisznövelő módszerekkel ostromolnak e-mailben. Pedig még rá se kerestem a neten ilyen témára, sosem voltam méretcentrikus, szerencsére partnereim sem. No meg jönnek egymás után a szexajánlatok mindenféle ismeretlen hölgyektől, akik szeretnének megismerni. Prosztataproblémáim sincsenek, ha pedig lennének, akkor a 12 éve jól bevált orvosommal beszélném meg. Ezúton közlöm azt is, hogy nincs kapuzárási pánikom, sőt, semmilyen pánikom nincs, a kaput pedig zárja be a szerencsére már nem létező házmester.

Még jó, hogy más a szolgáltatóm, mint amelyik a főkegyúr körének kezébe került. Enélkül is olyan érzésem van, hogy minden lépésemről tudnak.

01.10.

Azt reméltem, hogy a 2022-es szörnyű év után az idén kevesebb lesz a veszteségem. Erre január első 10 napjában két egykori kedvencem ment el: előbb a csodacsatár Gianluca Vialli, akivel az 1990-es vb után világelsőként tudtam interjút készíteni, aztán Mészáros Bubu, a Vasas örök bohém kapusa, aki félrészegen is jobb volt összes kortársánál. Abban az időben még érdemes volt Vasas-meccsre járni, hiszen olyanok zsugáztak piros-kékben, mint a szintén rég eltávozott Török Dara, a bombázó Várady Béla, a fineszes Izsó Náci, a fáradhatatlan Zombori Sanyi vagy a Tanár úr, Müller Sanyi. Ilyen hírek hallatán az ember mindig elveszít valamit ifjúságából, de örülhet, hogy legalább ő még él.

01.11.

Még mindig az SZTK. A lépcsővel szemben, a félemeleteken rendszerint művészeti iskolások rajzaiból állítanak ki. Megakad a szemem két 10. évfolyamos lány alkotásán. Az egyiken sötét, vöröses-feketés tónusú háttérből egy riadtan tágra nyílt szemű, kezét harapdáló lány arca emelkedik ki. A másikon egy lehunyt szemű lányarcot viharos hullámok vesznek körül. Vajon mi lakozhat ebben a két 16 évesben?

325467180_888676378949471_1251074747818002339_n.jpg

A Flórián téri aluljáró lassan a kihalt üzletek sora lesz. Az új évben már nem nyitott ki a pogácsás és bezárt az évtizedek óta nagyforgalmú sváb pékség is. Pedig az egyik hölggyel milyen pompásan tudtuk szidni a rendszert egy alpesi kenyér és két búrkifli között. És zárva tart a hónap végéig az Óbudai Társaskör is, ahová kéthetente menni szoktunk, pláne az év elején, amikor rendszerint pezsgős újévi koncert volt, majd farsangi buli. Olvasom közben, hogy a Magyar Színház pedig február végéig zárva van, kazánkarbantartás címén. Holott az ilyesmit nyáron szokták csinálni. Inkább ezt írják ki, mert az mégiscsak snasz, hogy nem bírják fizetni a rezsit és nem akarják, hogy megfagyjon a néző. Petőfi évében a kultúra visszatérhet a pajtákba.

„Szinésszé lettem. Megkapám

Az első szerepet,

S a színpadon először is

Nevetnem kelletett.

 

Én a szerepemben jóizűn

S szivemből neveték;

Pályámon, oh ugyis tudom,

Leend ok sírni még” – írta a Lánglelkű.

 

„A veszélyek korába léptünk” – jelentette ki a főkegyúr. Amíg ő lesz, így is lesz, mert a veszély ő maga és még messze az idő, amikor csak önmagára lesz veszélyes.

01.12.

Óbudai háziorvosi rendelő a Szentendrei úton. Vérvételre megyek reggel 8-ra. Először megijedek, hogy valamit eltévesztettem, mert a váró tök sötét. Aztán közelebb megyek, és látom, ki van írva, hogy a betegektől elnézést kérnek, de mivel nem bírják a rezsiköltségeket, nem világítás, sem fűtés. Bent a rendelőben a doktornő és asszisztense bundás, rózsaszínű melegítőben ülnek, amúgy jól áll nekik. A III. kerület, mint tudjuk, a kormányzat szemében fekete seggű, és ez mindent felülír. Amikor a korlátlan hatalomvágy még pitiánerséggel is társul...

És a folytatódik az eltávozott kedvencek sora: ezúttal a „három gitártekerő” egyike, Jeff Beck vitte át hangszerét odaátra. Hármuk között egyfajta „magányos farkas” volt, aki sosem lett világsztár, mert a kísérletezést többre tartotta. És még a filmtörténetbe is beírta magát: ő töri darabokra a gitárját, amelynek darabjaiért verekednek a rajongók a Nagyítás ama nevezetes jelenetében. 2001-ben még őt is láthattam élőben a párizsi Olympia színpadán egy izgalmas koncerten.

01.13.

Néha egészen váratlanul elhomályosodik a szemem, fájni és könnyezni kezd, és nem bírja a szemüveget sem. Mi az, amit nem akarok látni vagy nem kéne  meglátnom?

Péntek 13-i aranymondás: „Kukorékol a kiskakas Magyarországon Brüsszel nélkül is” – mondotta volt a vezérlő. Csakhogy a szemétdomb előbb-utóbb komposztálódik, a kiskakas pedig megöregszik és levágják.

Meghalt a király, oda az igazság. Ha meghal a király, oda a hazugság.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.01.16. 10:00:44

emirátus pápa...
Berogytam rajta...

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása