2013. jún 13.

„Szobrász “ pók

írta: Göbölyös N. László
„Szobrász “ pók

ragno_e_telaA perui Amazónia erdejében él egy pók, amely megépíti saját felnagyított mását elpusztult rovarokból, hulladékból, falevélből. A közelmúltban fedezte fel Phil Torres, a természettudományok professzora, amikor egy turistacsoportot kísért a Tambopatai Kutató Központ ártéri síkságára. Megpillantott messziről egy pókhálót, rajta egy elpusztultnak, kiszáradtnak tűnő pókkal. Néhány lépés után megoldódott a rejtély: egy centiméteres kis pók mászott a hálón és mögötte jelent meg a felnagyított mása.

A tudósok úgy vélik,hogy ez a pókfajta a cyclozák családjához tartozhat, amelyet már ismernek “ szobrász” képességeiről. De most először látott valaki olyant, amely saját magát mintázta meg. Valószínűleg egy védelmi mechanizmusról van szó a ragadozók megtévesztésére.

A felfedezése után Torres kapcsolatba lépett a Cornell egyetem pókkutatójával, aki megerősítette, hogy egy eddig nem azonosított pókfajtáról lehet szó. Ugyanez volt a véleménye William Eberhard-nak, a Smithsonian Tropical Research Institute kutatójának, aki a pókhálók felépítését tanulmányozza, de még ő sem találkozott hasonló esettel.

A cyclozák arról ismertek, hogy csapdákat építenek de ezek inkább különböző összetételű csomókhoz hasonlítanak.

Torres a felfedezése óta többször visszatért a helyszínre. Talált még további 25 ilyen egyedet, a közeli zónákban azonban nem jeleztek hasonlót. Ennek a fajta póknak a hálói mind emberi arc magasságában helyezkednek el, az ösvények mentén és olyan nagyok, mint egy nyitott emberi kéz. Egyes csalétkek “realista szobrokhoz” hasonlítanak, mások inkább”stilizált rajzokhoz.”

Torres hamarosan újra vissza akar menni, miután engedélyt kapott

hálóminták összeszedéséhez, amelyet a kutatók alaposabban akarnak tanulmányozni.

Szólj hozzá