2014. okt 08.

Hideg pedig nincsen

írta: Göbölyös N. László
Hideg pedig nincsen

Az idén minden évszak korábban, vagy máskor köszönt be. Most, október elején novembert élünk meg. Reggelente 10 fok sincsen, a panelek hihetetlenül lehűlnek.

Fűtés azonban nincs. Pedig nemrégiben körbe járt az illetékes szolgáltató levele, mely szerint szeptember 15-től már fűtésszezon van, és ha az időjárás úgy alakul, akkor az október 15-i főszezon előtt is befűtenek.

Úgy alakult, de mégsem fűtöttek be.

X. kerület egyik panelsorában, amelyet több mint 40 éve adtak át, sok idős ember él. Az idős emberek, akik a társadalom tartóoszlopai, ahogyan ezt egy fontos ember mondta a minap az idősek világnapja alkalmából. Fáznak. Nem mindegyiküknek telik hősugárzóra, a gázt sem lehet egész nap égetni. Egyikük felhívja a gondnokot, aki rögtön elirányítja a szolgáltató házbeli közös képviselőjéhez, és bíztatja: minél többen telefonáljanak. A közös képviselő ellenben közli, hogy azért nem fűtenek, mert nincs hideg. Csak hosszas érvelés után tűnik úgy, hogy megérti, talán mégis hideg van és megígéri, utána néz a dolognak.

Kint az utcán. Két idős asszony találkozik. Ők is a hidegre panaszkodnak és arra, hogy nincs fűtés. „De hát mit lehet tenni?” – sóhajt az egyik.

Napjaink leggyakrabban feltett kérdése, amire senki nem vár választ, mert úgy is tudja. Vagy legalábbis tudni véli.

Pedig egyszerű a válasz.

Be kellene fűteni. Nem kicsit, nagyon.

És nemcsak az idősek lakta panelházban.

Szólj hozzá