2015. júl 11.

A maffia és a miniszterelnök találkahelye

írta: Göbölyös N. László
A maffia és a miniszterelnök találkahelye

215131715-42f13b3a-63ea-4177-9d04-e52c2d2f1880.jpg

A l’Ora című olasz lap archívumában talált régi fotó azt a fontos pillanatot ábrázolja, amikor Giovanni Falcone, olasz vizsgálóbíró megkezdte nagy csatáját a maffia ellen. Falcone a kezét a zsebében tartja, valamit súg kollegája Giusto Sciacchitano fülébe, miközben a kapus kinyit egy súlyos vaskaput. A kapun túl ott vannak a Cosa Nostra titkai, az üzleti és a magas szintű cinkosságok titkai. A vizsgálóbírón már akkor megérezhette, hogy Palermo szívében, ezen a zöldbe burkolt birtokon találja meg valószínűleg annak a rejtélynek a kulcsát, amely nem hagyta őt nyugodni. 1980. június 17 –én reggel be akart jutni az első jól álcázott Cosa Nostrába, a Spatola-Inzerillo klánba, akkor, amikor még nem is gondoltak a La Torre-törvényre. (Ez két évvel később határozta meg a „maffia típusú bűnszövetkezés” bűntettét). Ezt mondja el a megtalált fotó.

Falcone tehát belépni készül. Nem úgy néz ki, mint aki megnyerte az első csatáját. A gondolatiba mélyed. Talán mert tudatában van, hogy még sok mindent nem tud. Annyi felkavaró gondolat foroghat az agyában a Via Micciulla 5 számú ház kapuja előtt, amely most egy zöld és csendes oázis, amelyet az Agesci cserkészeire ruháztak át, a város keleti részének káoszában, amelyet feldúltak a villamos számára. Falcone nem tudta, hogy két hónappal az ide érkezése előtt, elhaladt itt egy páncélozott gépkocsi-konvoj. Egyikében Giulio Andreotti miniszterelnök ült, aki nagy titokban érkezett, hogy találkozzék Palermo legillusztrisabb maffiafőnökével, Stefano Bontadéval. Beszélni akart vele Piersanti Mattarella tartományi elnök Vízkereszt napján történt meggyilkolásáról..

Falcone nem tudta, hogy kik voltak ennek az illusztris birtoknak a vendégei, miközben áthaladt a vaskapun. Haláláig nem tudta meg senki. Néhány hónappal a capaci mészárlás (1992. május 23) után egy bűnbánó maffiózó, Francesco Marino Mannoia elmondta azt, amit Falconénak soha nem akart elmondani. Beszélt Andreottiról. Az ügyészségnek adott információi egyenesen a Micciulla utcához vezették a nyomozókat. Ennek a birtoknak a története szerepel az Andreotti elleni eljárásban, amely elévültnek mondja ki a maffia-vádakat 1980-ig.

A vaskapu ma ugyanolyan, mint a fotón volt, de a bejáratnál az „Agesci cserkész bázis” felirat látható. Az utcán újjáéledni látszik mindaz, amelyet Mannoia a tárgyaláson elmondott: páncélozott autók megérkezése, Andreotti és kísérői, akik után gyorsan bezárták a kaput. „Hallottuk Bontade kiabálását – mondta el Mannoia - „Amikor Andreotti elment, Stefano azt mondta nekem, hogy a miniszterelnök magyarázatot kért Mattarella meggyilkolásáról. Ö pedig azt kiabálta: Szicíliában mi ítélkezünk, és ha nem akarják, hogy a Keresztény Demokrata Párt eltűnjön, azt kell tenniük, amit mi mondunk.” Mattarellának, a jelenlegi olasz államfő, Sergio Mattarella fivérének azért kellett meghalni, mert megsértette a cinkosság rendszerét.

Ma ez az épület tökéletes cserkésztábor. Konyhák, fürdők, tárgyaló termek. Egy lépcső vezet a tetőre, ahonnan látni lehet a tengert és a Palermót körülvevő hegyeket. Látható a ház is, amelyben Pio La Torre, a Kommunista Párt tartományi titkára, a róla elnevezett törvény atyja született, akit 1982-ben ugyanúgy megöltek, mint Mattarellát, mivel a politika megújulásáért harcolt. Ma a nagyobb fiúk azt magyarázzák a kicsiknek, hogy ez az egyetlen hely a városban, ahol az égből leszállva el lehet jutni Palermo gyomrába. Ezt a maffiózók is felfedezték. A 8. században épült lépcső váratlanul bukkan fel a birtok egyik sarkában, amely elvezet egy „sirokkó szobához” (hűtött földalatti szoba a nagy meleg ellen) és két alagútszerű csatornához, amelyet az arab hódírók ástak egy vízvezeték rendszer megépítéséhez. A cserkészek azt is felfedezték, hogy az alagutakban elektromos huzalok és lámpák is voltak. Ez volt a szökésben lévő, keresett maffiózók menekülési útvonala.

„ Ez a hely nem a vége annak a történetnek, amely a Falconéról készült képen kezdődött” -suttogja az egyik cserkész. Még sok mindent nem tudunk ezekről a maffiózókról, aki ezt a birtokot látogatták. Bontadet és Salvatori Inzerillot 1981-ben Toto Riina új maffiája ölte meg, vagyonuk, (amelyet sohasem koboztak el) ma is szerepel a város vérkeringésében. És nem ismerjük azoknak a bérgyilkosoknak a nevét sem, akik megölték Mattarellát.

Június 18-án délután a Palermo-i San Domenico templomban ünnepélyes szertartás keretében helyezték át el Giovanni Falcone maradványait, Szicília nevezetes személyiségeinek Pantheonjában. Sírkövén az alábbi szöveg olvasható: „Magisztrátus. A maffia elleni harc hőse”. Mellette két sírkövön a maffia-gyilkosságok további áldozatainak nevei olvashatók.

 

Szólj hozzá

maffia Olaszország Falcone Andreotti