2015. okt 22.

Zenével az epilepszia ellen

írta: Göbölyös N. László
Zenével az epilepszia ellen

Chopin, Neil Young és Prince a híres betegek között

neil_young.jpg

Az epilepsziások agya másképpen reagál a zenére, mint az egészségeseké és ez kiegészítője lehet a hagyományos kúráknak.

Az ohiói állami egyetem Orvosi központjának neurológus professzora, Christine Charyton volt a vezetője annak a kutató csapatnak, amely felfedezte,hogy az epilepsziások agya másképpen reagál a zenei hangokra, mint azoké, akik nem szenvednek ebben a betegségben.

Az epilepsziás eseteknek kb. 80 %-ában az agy halántéki lebenyéből indulnak ki a rohamok, ugyanabból a zónából, ahol az akusztikus ösztönzők is hatnak.

A kutatók 21 epilepsziás emberrel kísérleteztek: EEG-vel (elektro-enkefalogrammal) regisztrálták agyi hullámaikat Mozart zenéjen és John Coltrane szaxofon-hangjainak hallgatása közben. A zenehallgatás előtt, közben és után 10-10 perces csendet iktattak be.

Az eredmények azt mutatták, hogy az agyi hullámok a zene hallgatása alatt voltak a legaktívabbak. Sőt, a halántéki lebeny hullámai nagyobb mértékben szinkronizálódtak a zenével, mint azoké, akik nem szenvednek ebben a betegségben. A kutatókat ez meglepte, mert azt feltételezték. ugyan, hogy a zenei ösztönzőket az agy másképpen dolgozza fel, mint a csendet, de azt nem gondolták, hogy ekkora különbség lehet az egészséges és az epilepsziás ember agyi működése között.

A felfedezésnek szerepe lehet új megelőzési és kezelési módszerek kialakításában.

Már Fryderyk Chopinről feljegyezték, hogy a „zongora poétája” epilepsziában szenvedett. Napjaink híres muzsikusai közül a legismertebb Neil Young esete, de ugyanebben a betegségben szenved Prince és Lindsay Buckingham, a Fleetwood Mac együttes egykori tagja. Valamennyien éppen a zene segítségével tudták/tudják kezelni betegségüket. Nem így Ian Curtis, a Joy Division énekese: az angol posztpunk egyik legnagyobb alakjánál az epilepszia súlyos depressziót váltott ki, amely végül öngyilkosságához vezetett.

Szólj hozzá

tudomány egészség Neil Young