2015. okt 30.

A maffia ellen tanúskodni?

írta: Göbölyös N. László
A maffia ellen tanúskodni?

borsellino.jpg

Paolo Borsellino bírót 24 órával azelőtt ölték meg, hogy a caltanisettai ügyészség előtt felfedhette volna azokat a titkokat, amelyeket barátjától Giovanni Falconétól tudott, valamint azokat a lehetséges indítékokat és körülményeket, amelyek között Falconét feleségével és kíséretének tagjaival együtt, 1992. május 23-án meggyilkolták. Mint kiderül az 1992. július 19-i mészárlás (amikor megölték Paolo Borsellinot és kíséretének öt tagját) utolsó tárgyalása során, ahol most a bíró leánya Lucia, Borsellino tanúvallomást tett, létezett apjának „vörös füzete”, amelyet azonban sohasem találtak meg.

A tárgyaláson fia, Manfredo kijelentette: „Paolo Borsellino bíró, Giovanni Falcone halála után türelmetlenül várta, hogy a caltanisettai ügyészség bírái kihallgassák, mivel egy alkalommal nyilvánosság előtt azt mondta: itt nem mondhatok önöknek semmit, ami mondanivalóm van, azt el fogom mondani az illetékes bíróknak”

A Cosa Nostra és talán nemcsak a Cosa Nostra félt attól, amit Borsellino tudott, barátjának, Giovanni Falconénak a haláláról, és akinek 1992. július 20-án kellett volna megjelennie, és caltanisettai kollégáinak mindazt elmondania. De arra nem volt ideje, mivel pontosan 24 órával a találkozója előtt megölték anyja lakása előtt a Via D’Amelión, ahol felrobbantottak egy Fiat 126 –os, TNT-vel megrakott gépkocsit.

Ki tudta, hogy Borsellinónak egy nappal később meg kell jelennie, hogy elmondja az igazságot kollegájának, Falconének a haláláról? Volt egy „tégla”, aki tudta, hogy július 19-én Borsellino meglátogatja az anyját? Ezek a kérdőjelek kapcsolódnak más kérdőjelekhez és hamis feltételezésekhez is, amelyek Borsellino meggyilkolása körül keringenek, s amelyeket az ügyészség megpróbál sok nehézség árán megoldani. És hogy Borsellinonak sok mondanivalója lett volna Falcone haláláról, azt június 19-én elmondta egy vitán, amelyet a palermói közkönyvtárban rendeztek.

Ebből az alkalomból Borsellino a zsúfolásig megtelt könyvtár aulájában azt mondta: „Pillanatnyilag azon kívül, hogy bíró, tanú is vagyok. Azért vagyok tanú, mert hosszú ideig dolgoztam Giovanni Falcone mellett, és mint barátja, megismertem sok titkot. Mielőtt azonban ezekről a nyilvánosság előtt beszélnék, ezeket a titkokat magamban hordom, és először a caltanisettai ügyészség előtt fogom feltárni, amely az egyetlen illetékes, amely képes értékelni mindazt, amit tudok, s ami hasznos lehet az események rekonstruálása számára. Sajnálom, hogy bárkinek is csalódást kell okoznom, de ma este szigorúan meg kell tartóztatni magam attól, hogy beszámoljak a körülményekről, amelyet valószínűleg sokan várnak tőlem, kezdve onnan, ami az elmúlt napokban az újságokban megjelent, amelyek hivatkoznak Giovanni Falcone úgy nevezett naplójára.

Erről először az ügyészségnek fogok beszélni, majd –ha úgy adódik – a nyilvánosság előtt is. Azt mondhatom csak, elkerülvén, hogy erről a kérdésről félrevezető spekulációk szülessenek, hogy azokat a feljegyzéseket, amelyeket a „Sole 24 Ore” közölt, én Giovanni Falcone életében olvastam. És éppen, mert azok Falcone feljegyzései, nem akarom, hogy egy napon ezzel kapcsolatban kétségek támadjanak”.

Francesco Paolo Giordano az események idején ügyész helyettes, a tárgyalás során kijelentette: „Néhány nappal a Via D’Amelio-i vérengzés előtt Borsellino kapcsolatba lépett ügyészségünkkel, ahol Giovanni Tinebra ügyész beszélt vele és megállapodtak, hogy július 20-án hétfőn és az azt követő napokban meghallgatják. Azonban erre nem került sor Borsellino halála miatt”.

Szólj hozzá

maffia bűnügy Olaszország