2016. jan 08.

Miért terrorizálnak bennünket az üvöltések?

írta: Göbölyös N. László
Miért terrorizálnak bennünket az üvöltések?

shout.jpg

Az üvöltések megrémisztenek bennünket,de nem tudjuk az okát. A miértre a New York-i egyetem kutatói jöttek rá.

A rémület oka, hogy az üvöltés erősebb a normális hangnál, de nemcsak ezért, mint ahogy eddig hitték, hanem azért is, mert gyorsan váltakoznak benne. a hangfrekvenciák. Az emberi hangok katalogizálását eddig a beszédhangtól az énekhangig a hangok hagyományos vizualizálási módszerével végezték. Ez a módszer grafikailag mutatja a hanghullám frekvenciáját és az egyetlen dolog, amit ezzel a módszerrel meg lehet állapítani, hogy mivel az üvöltés erősebb a normális hangnál, a hullámok a papíron magasabban fekszenek.

“ Sok más dolog. is van, ami grafikailag ugyanezt mutatná,ha erősebbek a normális hangnál” - magyarázta David Poeppel, a kutatás vezetője. Csapata ezért új módszerrel próbálkozott. Egy eszközzel, amelyet “az erősség modulációja spektrumainak neveznek. Ezzel mérték az üvöltés hangja változásainak gyorsaságát filmről, videóról és üvöltő önkénteseknél. Kiderült, hogy míg a normális hatig másodpercenként kevesebb, mint 5 hertz-el változik, az üvöltés ereje másodpercenként 30 és 150 hertz között és ez a hangnak olyan élességet ad, amely nem található meg egyetlen más emberi hangban sem. Van benne valami ősi, állati, amely megrémiszt bennünket, függetlenül attól, hogy férfitől, nőtől, vagy gyerektől származik.

Minél nagyobb volt a hanghullámon belül az erősség variációja, a kísérleti üvöltés annál ijesztőbb volt a résztvevők számára. Az üvöltések ingerelték az amygdalát, az agynak azt a zónáját, ahol a félelem érzése keletkezik. Más hangok nagyobb része csak az agykéregnek azt a részét aktiválják, amelyek a hallgatással függnek össze.

A felfedezés azonban ezzel még nem ér véget: minél élesebb egy hang, mint például az autó- vagy lakásriasztó, annál precízebben hangolódik rá az agy és mintha valamiféle képzeletbeli antennák vennék át és indítanák el egy belső riasztónkat.

A kutatás kimutatta, hogy az üvöltés olyan helyet foglal el a hangok panorámájában, amelyet korábban nem tartottak relevánsnak, most Viszont kiderült, hogy tartalmazhat adatokat a nyelv első formáinak kialakulásáról.

A kutatók a továbbiakban elemezni akarnak másfajta emberi üvöltéseket, például, az újszülöttekét, a sportolókét, a szerelmes emberét, egyes állatfajtákét, hogy megtudják, melyek a jellemzőik és hogy ugyanazokat az idegi folyamatokat indítják-e el az agyban.

Szólj hozzá

tudomány agy hang