2016. jan 30.

A férfiak szeretik az okos nőket – de csak messziről!

írta: Göbölyös N. László
A férfiak szeretik az okos nőket – de csak messziről!

men_married_to_smart_women_live_longer.jpg

A férfiak gyakran mondják, hogy szeretik az okos nőket, de a döntő pillanatban mégis inkább a kevésbé briliáns agyúakat választják. Erről szól a buffalói és a texasi Austin egyetemének kutatása, amelyet a Personality and Social Psycology Bulletinben tettek közzé.

A kísérletben 105 heteroszexuális férfi vett részt. Először azt kérték tőlük, hogy képzeljenek el egy romantikus találkát egy matematikában erős vagy egy gyengébb hölggyel. A férfiak többsége a komoly tudományágban jeleskedőt választotta.

A kísérlet második részében azonban egy intelligencia-tesztet kellett kitölteniük, amelynek ellenőrzés után közölték velük, hogy a kiszemelt hölgy ugyanazt a tesztet egy ponttal jobb eredménnyel abszolválta. „A férfiak ennek hírére tartózkodóbbakká váltak, hölgyüket kevésbé vonzónak találták és már nem mutattak akkora lelkesedést a vele való találkozáshoz” – írták a kutatók, akik szerint ennek az az oka, hogy úgy érzik, a náluk intelligensebb nővel való kapcsolat a férfiasságukra veszélyt jelent, kényelmesebbnek és megnyugtatóbbnak tartják, ha partnerük náluk alacsonyabb intellektuális színvonalon áll.”

Egy másik, 2013-ban végzett kísérlet ugyanezt az eredményt hozta a két egyetem kutatóinak.

Ezzel együtt ezt sem lehet általánosítani, mert azért bőven akadnak a világban olyan férfiak, akiket nem zavar, hogy társuk okosabb, vagy műveltebb, sőt, ez még serkenti őket, hogy behozzák hátrányukat. És ha már a teszteknél tartunk: azt is kimutatták, hogy azok a férfiak, akik okos nőket vesznek feleségül, tovább élnek, mert egyrészt az asszony féken tarthatja káros szenvedélyeit, másrészt pedig nem hagyja, hogy korára hivatkozva eltespedjen. Ennyit a teremtés koronáiról…

Szólj hozzá

kutatás szex életmód USa