2016. ápr 04.

Mit tegyünk a deprimáltság ellen?

írta: Göbölyös N. László
Mit tegyünk a deprimáltság ellen?

depi.jpg

A levertség megszüntetésének módszereit ismerteti a Le Figaro olvasóival Michel Lejoyeux francia pszichiáter professzor.

Lejoyeux bevezetésül megállapítja, hogy évszázadunk betegsége, amely szakadatlan terjed és nem egyformán érinti a nőket és a férfiakat. Egy tudományos felmérésben erősen deprimáló képeket mutattak nekik. A nők meghatódtak, a férfiaknak erősödött  a szívverésük. A szomorúsággal szemben a nők érzelmekkel és agyukkal válaszolnak, a férfiak testükkel. Ebből az következik, hogy a férfiak inkább hallgatnak azokra a tanácsokra, amelyek fizikai állapotuk javítására vonatkoznak, míg a nők azokra, amelyek érzelmeiken való uralkodásra.

A különbségnek talán kulturális okai vannak: a nő inkább kimutatják érzelmeiket, de a hormonok is szerepet kaphatnak ebben.

A pszichológiai hatás ugyanaz, mindkét nemnél, de másképpen fejeződik ki. A férfiaknál például különböző függőségek – alkohol, drog, szerencsejátékok – formájában.

A levertség kivédésének legjobb módja a fizikai forma fenntartása. Ennek 3 módja van: az életmód,  a gondolkodásmód, a természettel való kapcsolat. A fizikai aktivitás megkerülhetetlen a jókedély megőrzésében. Heti két és fél óra elegendő hozzá a francia pszichiáter szerint. A tudomány azt is kikutatta, hogy milyen élelmiszerek antidepresszánsak: lényegilegazok, amelyek gazdagok magnéziumban, mint a fekete csokoládé, a banán, a mandula, az avokádó, a mogyoró. Kétszáz amerikai diák felmérése pedig azt mutatta, hogy akik hetente legalább háromszor ettek uborkát, káposztát és joghurtot, kevésbé voltak stresszeltek. Fontos a természettel való kapcsolat is.

A nőknek a professzor azt javasolja, hogy dobják ki a fürdőszobából a nagyító tükröt. Nem érdemes a ráncokat, a foltokat keresni. És ha valaki nagy figyelmet fordít azza, hogy mi az életében a deprimáló, előbb-utóbb kedélybeteg lesz. A paracetamol, amelyhez a nők szívesen fordulnak, nem megoldás, mert árt a májnak – és  jókedvnek is.

Szólj hozzá

tudomány depresszió Életmód Franciaország