2016. ápr 21.

Rendeződik Frank Zappa hagyatéka?

írta: Göbölyös N. László
Rendeződik Frank Zappa  hagyatéka?

frank_zappa.jpg

Frank Zappa halála után 23 évvel újra az érdeklődés középpontjába került egy kezdeményezés miatt, amely hagyatékának teljes feldolgozását tűzte ki célul.

Az ötlet Alec Winton rendező-színészé, aki eddig két dokumentumfilmet készített – a Downloaded-et, amely a Napster történetét dolgozza fel – és a Deep Web-et, amely a világháló sötét oldalait vizsgálja. Társa Glen Zipper producer, akinek nevéhez fűződik a Foo Fighters: Back and Faith című film. A harmadik ember Joe Travers, aki tagja volt Dweezil Zappa együttesének, később a Zappa-archívum gondozója lett.

A muzsikus családja lehetővé tette számukra az archívumhoz való hozzáférést. Csakhogy a teljes feldolgozás, amely magába foglalja a rendezésen, katalogizáláson, digitalizálásán kívül Zappa életéről készíthendő dokumentumfilmet is, nagyon sok pénzbe kerül.

A hagyaték óriási. San Franciscóban, Zappa egykori házában polcok tucatjain állnak a dokumentumok. A zenész egész pályafutásának gyűjteménye, szalagok, különböző formátumú stúdiófelvételek, filmek, zenés kazetták a VHS-től a Betamaxig, gondosan sorba rakva. Mindez látható a kezdeményezők közösségi gyűjtést indító prezentációban.

A gyűjtést „Who the F@% is Frank Zappa” címmel indították el a Kickstarteren. „Frank Zappa korunk legkülönlegesebb, leghihetetlenebb, legbefolyásosabb személyiségeinek egyike volt, története azonban még elmesélésre vár. Most hogy a család garantálta a hozzáférést, ennek elhárult minden akadálya” – olvasható a programban.

A felhívásra egy hónap alatt több mint egymillió dollár gyűlt össze. Aki adakozott, hozzáférhet olyan kiadatlan koncertekhez, mint az 1984-es berkeley-i koncert, az A Zappa Affair, az 1967-es New York-i Zappa & Clapton, és az 1982-es bolzanói Tell Me You Love Me. Aki viszont 9 millió dollárt ad, megvásárolhatja magát a San Franciscói házat is.  Az adománnyal lehetővé válik számára, hogy birtokosává váljon a kilenc hálószobás, úszómedencés, teniszpályás háznak, a zenész stúdiójának, de ez nem vonatkozik természetesen az  archívumára. Egyelőre azonban ilyen bőkezű mecénás nem jelentkezett.

Szólj hozzá

rock USA Zene Frank Zappa