2016. ápr 22.

Múzeum lett Chaplin utolsó otthona

írta: Göbölyös N. László
Múzeum lett Chaplin utolsó otthona

charlie-chaplin-.jpg

Múzeum lett a ház Corsier-sur-Vevey-ben, ahol Charlie Chaplin 1952-től 1977-ben bekövetkezett haláláig élt. Április 16-án, a születésnapján avatták fel.

A „Chaplin’s World”-öt Philippe Megland svájci építész és Yves Durand művészeti biztos tervei alapján alakították ki az örökösök és a Vaud-i kantonnal együttműködve.

Az átalakítási munkálatok 2 évig tartottak. Jean-Pierre Pigeon, a múzeum igazgatója azt nyilatkozta, hogy célja bemutatni Chaplint, mint művészt, mint embert és mint nőcsábászt is. A látogatók a múzeum 150 férőhelyes mozitermében megnézhetnek életéről egy dokumentumfilmet is.

A múzeum három részből áll: magából a házból, a stúdióból és a kertből. A házban Chaplin és családja személyes vonatkozású tárgyait, bútorait mutatják be. A stúdióban néhány nagy filmjének a díszleteit és személyes felvételeit. A ház második, 250 négyzetméteres területét bérbe lehet venni magáneseményekre. A múzeumnak van egy étterme is, amelyet Chaplin örök figurája után The Trampnek neveztek el.

A múzeum érdekességei közé tartozik az a 30 viaszfigura, amelyet a párizsi Grévin-múzeum művészei alkottak. Chaplin pályájának emblematikus alakjai ők, a mozi, a politika, a zene kiemelkedő figurái, akikkel a művész kapcsolatban állt, mint Máhátmá Gandhi, Winston Churchill, Buster Keaton, Sophie Loren, vagy akik tanultak tőle, mint Federico Fellini, Roberto Benigni vagy Michael Jackson.

Bár ami Chaplin születését vagy halálát illeti, az idén nincsen kerek évforduló (1889-1977), de éppen az idén 100 éve, hogy a nagy nevettető szerződést kötött a Mutual filmstúdióval, amely szabad kezet adott neki, és éppen 1916-ban készített el néhányat azon legendás rövidfilmjei közül (Éjfél után, A csavargó, A zálogházas, a Charlie görkorcsolyázik), amelyek kiteljesítették figuráját és az alapjaivá váltak későbbi nagyszabású gegjeinek. És 80 éve, 1936-ban készült a Modern idők, amelyben – ha csak egy kuplé erejéig – az addig a hangosfilm hódításával szemben szigorú némaságot fogadott Chaplin először megszólalt a filmvásznon.

Szólj hozzá

film múzeum kultúrtörténet Svájc Charlie Chaplin