2016. máj 29.

Sötét gondolatok ellen séta a zöldben

írta: Göbölyös N. László
Sötét gondolatok ellen séta a zöldben

0628-walk-in-the-park.jpg

A séta áldásos hatásai már régóta ismertek, most kiderült, hogy ha ez a séta a zöldben történik, a hatás még pozitívabb.

Gregory bratman, a stanfordi egyetem biológusa vezetett egy kísérletet, amelynek eredményeiről a Proceedings of The National Academy of Sciences számolt be.

A kísérletben 38 olyan személlyel foglalkoztak, akiknek nem voltak mentális zavaraik. Két csoportra osztották őket és míg az egyik csoport 90 percig a stanfordi campus zöldjében sétált, a másik a város egy forgalmas útján.

Séta előtt és után a résztvevők kitöltöttek egy kérdőívet, amelyben a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy szoktak-e lenni saját magukra vonatkozó sötét gondolataik, amelyektől nem tudtak szabadulni.

A kérdések között szerepeltek a következők: Figyelme gyakran irányul olyan dolgokra, amelyekre nem szeret gondolni? Vagy. Sokat gondol olyan múltbeli pillanatokra, amikor rosszul vagy dühösnek érezte magát?

A kísérleti alanyoknak séta előtt és után megvizsálták az agyukat is, pontosabban az agynak azt a régióját, amely különösen aktív, amikor valakinek sötét gondolatai vannak, a prefrontális-szubgenuáli agykérget.

Annak a csoportnak az agya, amely zöld környezetben sétált, jelezte a negatív gondolatok csökkenését, és az érintett agyi zóna is csökkentette az idegi aktivitását.

A másik csoportnál nem észleltek változást.

Az utóbbi időben egyre több tudományos irodalom foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy milyen előnyei vannak a természetben való hosszabb tartózkodásnak. Sőt, kiderült, hogy elég, ha egy ilyen képet nézegetünk néhány másodpercig, hogy javuljon a közérzetünk. A melbourne-i egyetem kutatói tettek közzé az Environmental Psychology-ban egy erre vonatkozó kísérletüket. Alanyaik 40 másodpercre szakították félbe egy feladat megoldását, hogy megnézzenek egy zöld kertet ábrázoló képet és azt tapasztalták, hogy könnyebben boldogulnak utána a megoldással. Tehát, a természet nemcsak abban segít, hogy megszabaduljunk sötét gondolatainktól, hanem segít a figyelem és a koncentráló képesség erősítésében is.

Szólj hozzá

egészség természet környezet USA Életmód