2016. aug 19.

Hitler a mindennapokban

írta: Göbölyös N. László
Hitler a mindennapokban

germanyhitlersfoodtesterjpeg-0bb14_1366987444-kcpd-u108014908141216vh-1024x576_lastampa_it.jpg

Hitler, amint mosolyog Richard Wagner villájának kertjében, karonfogva sétál a nagy zeneszerző legfiatalabb unokájával, Verenával. Vázlatot készít egy kartonra, amelyet az előrehajoló Wieland Wagner hátának támaszt. Néhány jelenet, amelyet megörökített egy 10 perc 40 másodperces fekete-fehér némafilm, amelyet a múlt év őszén találtak meg.

A Die Zeit publikált belőle három fotogrammát, és így kommentálja: „Ezek Hitlert olyan közelinek és intimnek mutatják, mint egyetlen más kép sem”.

Azokkal a fotókkal ellentétben, amelyeket élettársa, Eva Braun készített és gondosan megrendezettek voltak, ezekben nincs semmi mesterkélt. 1936 nyarán készültek, 16 mm-es filmmel. A 16 éves Wolfgang, Wagner unokája állt a kamera mögött. Hitler hozzászokott, hogy ő és fivére, Wieland filmezze, ezzel is magyarázható, hogy úgy tűnik, néha meg is feledkezett a kameráról.

Évekig azt hitték, hogy ez a film elveszett. A 70-es években Hans-Jürgen Syberberg rendező, aki egy akkoriban nagyon vitatott, közel 7 órás Hitler-filmet készített, megtalálta és lemásolta. Aztán e felvételnek újra nyoma veszett. Tavaly ősszel találta meg a Die Zeit újságírónője, Christine Lemke-Matwey és Sylvia Krauss, a bajor állami archívum szakértője. Ez utóbbi intézet gondozza Wolfgang Wagner örökségét is. Az Agfa márkájú tekercsek a Festspielhaus, a Bayreuth-i Fesztivál székhelyének második emeletén porosodtak.

A ritka történelmi dokumentum immár digitális formában is a kutatók rendelkezésére áll az archívumban.

Szólj hozzá

film történelem nácizmus Németország Hitler Wagner-család