2016. okt 12.

Pink Floyd-osodik az Apple

írta: Göbölyös N. László
Pink Floyd-osodik az Apple

0frmrsza-kdjh-u1090885010273zph-1024x600_lastampa_it.jpg

Egykor erőmű volt, aztán a Pink Floyd Animals (1977) című albumának borítójaként vált híressé, most pedig az Apple londoni székhelye lesz a Battersea Power Station patinás épülete.

Steve Jobs, az Apple 5 éve elhunyt alapítója, nagy rajongója volt az együttesnek és büszke lenne az új székhelyre, ahová nyolc különböző londoni irodából költöznek össze a cég munkatársai.

A szénfűtésű erőművet, a londoni városi építészet gyöngyszemét az 1930-as években építették. Az Animals megjelenése idején még működött. Különös szimbolikát kapott a borító, mivel a lemez ihletője George Orwell Állatfarm című regénye volt. Hat évvel később azonban leállt, és azóta kihasználatlan volt, bár több javaslatot is tettek az elmúlt több mint 30 évben a hasznosítására.

album_cover_pink_floyd_1977_animals.jpg

Az Apple elfoglalja a központi épület mind a hat emeletét, 50 ezer négyzetmétert. A komplexum többi részében más hivatalok, üzletek kapnak helyet.

A restaurálás már elkezdődött, a külsejét és a környezetét változatlanul hagyják. Terveznek a londoni északi metróvonalnak egy új megállót is a közelében, két lépésre a Temzétől. A munkálatok a tervek szerint 2021-ben fejeződnek be. A fő európai székhely ezzel szemben továbbra is Dublinban marad.

Philip Hammond brit kincstárügyi miniszter méltatta Tim Cook választását, mely szerinte a bizalom jele egy olyan pillanatban, amikor a Brexit elbizonytalanította a beruházókat. „Az Apple döntése erősíti London pozícióját, mint a technológia globális centrumáét, és mutatja, hogy az Egyesült Királyság továbbra is a high-tech forradalom élvonalában áll.” – mondta Hammond.

 

 

Szólj hozzá

ipar Steve Jobs Apple London Pink Floyd