2016. okt 25.

Özönvíz előtt

írta: Göbölyös N. László
Özönvíz előtt

before-the-flood-leonardo-dicaprio-image.jpg

A torontói filmfesztiválon bemutatták Fisher Stevens Özönvíz előtt (Before The Flood) című dokumentumfilmjét, amelynek producere Martin Scorsese és főszereplője, szponzora Leonardo di Caprio.

A film, amelyet a National Geographic Channel mutat be október 30-án, tovább erősíti a színész környezetvédő elkötelezettségét.

„Nem engedhetjük meg, hogy a nagy lobbik kapzsisága határozza meg az emberiség jövőjét – mondta Di Caprio néhány hónappal korábban a davosi világgazdasági fórumon – A Földről nem lehet lemondani.”

Az amerikai színész reméli, hogy sikerül környezetvédővé tenni az Egyesült Államok következő elnökét is, ahogyan Barack Obamát, aki kapott is egy kis szerepet a filmben.

„Hiszek a küldetésemben, a filmben bejárok több országot és megmutatom a nézőknek, hogy Földünket mennyire elárasztotta a széndioxid és hogy leszünk foglyai a szárazságnak és az árvízeknek a globális felmelegedés miatt. Nem „leckének” szánom a filmet, hanem egy igazságnak, amely előtt nem húnyhatunk szemet” – nyilatkozta Di Caprio a La Repubblicának.

A kanadai Alberta államban összeszedett kátrányos homok, Miami Beach gyakori áradásai, Indonézia égő erdei, Peking szmogborította utcái: a színész szigorú szemmel vizsgálja saját országát is. Az Egyesült Államok és Kína csak nemrég csatlakozott az üvegház hatású gázok csökkentéséről szóló egyezményhez, holott  a szennyezés zöméért ők a felelősek. Kína energiaszükséglete feléhez szenet használ a mai napig.

„2008-ban már forgattam egy filmet, a 11 órát (The 11th Hour) erről a témáról, az egyes országok felelősségéről. Naomi Kleinben találtam meg a témával kapcsolatos egyik legerősebb affinitást. Könyve, a No logo, megrázott. De hasonló hatást váltott Ki Avi Lewis filmje. Meg tudják szólítani a mai fiatalokat. A gazdasági rendszert át kell alakítani. Csökkenteni kell az egyenlőtlenségeket. A kapitalizmus már nem tartható fenn. Technológiánk segíthet a természeti katasztrófák elhárításában. Los Angelesben élek és tavaly októberben 33 fok volt. Ez így nem mehet tovább!”

Produkciós cége, az Appian Way, filmet akar készíteni a botrányos Volkswagen-ügyről, de lehet, hogy végül egy japán autós cég kerül terítékre. Vélhetően nem az lesz az utolsó környezetvédő filmje.

Az Özönvíz előttben szereplő statisztikai adatokat Elon Musk, a Tesla főnöke, Piers Sellers brit űrhajós és Sunita Narain indiai környezetvédő ellenőrizte.

„A Galapagoson értük el a film csúcspontját. Meg akartuk szólítani az egész tudományos közöséget, amelynek aggasztó előrejelzéseit sokszor nem veszik komolyan. 97% egyetért abban, hogy a lakosság közvetlenül felelől a klímaváltozásért és meg tudja változtatni a folyamatot. A nevelés az igazi fegyver ebben. De nem elég csak családi körben, barátok között beszélni róla, tenni kell érte” – hangsúlyozta Leonardo Di Caprio.

Szólj hozzá

környezetvédelem globális felmelegedés USA Kanada Martin Scorsese Leonardo Di Caprio