2016. okt 29.

Sokkolhat az ifjú pápa?

írta: Göbölyös N. László
Sokkolhat az ifjú pápa?

jude-law-young-pope.jpg

Fiatal és jóképű, őrült és kiszámíthatatlan. Paolo Sorrentino filmje XIII. Pius pápáról sok vitát fog gerjeszteni – vélekedik a sorozat indulása kapcsán a Le Figaro.

A filmben, amelynek főszereplője Jude Law, a nézők 10 epizódon keresztül következik a soha nem létezett katolikus egyházfő vívódásait és újító elképzeléseit.

A tekintélyes francia lap a bordeaux-i püspökségen tevékenykedő Francis Ayliés atyát kérte fel, hogy a sorozat első két része alapján véleményezze Sorrentino művét.

-Most fejeztem be a könyvet, amely a Ferenc pápának küldött e-mail-ekből válogat. Egy biztos, hogy ennek a pápának nem írné. Túl keveset figyel oda másokra. De a sorozat hihetetlenül intelligens a képeket és a párbeszédeket illetően – mondja Francis atya – Állandóan készenlétben kell lenni: mi a terve ennek a pápának? Valóban annyira radikális-e? Saját magáért vagy az egyház javára használja-e fel hatalmát? Őrült-e vagy igazi stratéga? Démon vagy angyal? Van-e valami köze a mai egyházhoz? Megannyi kérdés, valóban lebilincselő.

-Ez a pápa fiatal, jóképű, tetszeni vágyó. De vajon realista-e?

-Nem, de éppen ebben van a film zsenialitása. Nem a valószínűségben vagyuk, hanem a szórakoztatóiparban. Természetesen lehetne egy radikálisabb, tekintélyesebb pápánk. De két aspektusa hihetetlen: az első, hogy a pápa nem zárkózhat be a Vatikába. Nem lehet pápa, ha nincs kapcsolata a hívőkkel, a világ több részével. Másodszor: állandóan felmerül benne, hogy van-e hite. Néha még azt is megkérdezi magától, hogy nem ateista-e. Ám a pápa erős a hitében, teljesen elképzelhetetlen egy olyan pápa, aki határozatlan, aki kételkedik Isten létezésében.

-A sorozat tabutémákat is értint. A papok közötti homoszexualitást, a korrupciót, a hatalmat, az ambíciót, a szexet….ez sokkoló?

-Biztosan lesznek, akiket sokkol. Sorrentino minden szereplőt összetett egyéniségnek mutat be. XIII. Piust különösen. Például az egyik álmában beszédet mond, amelyben a masztrubációt és az abortuszt hirdeti, másnap pedig elbocsátja a Hit Kongregációjának prefektusát, mert kiderül róla, hogy honoszexuális. Újra a fejére teszi a tiarát, az abszolút hatalom jelképét, ugyanakkor segíti felebarátait abban, hogy békében éljenek lelkiismeretükkel. Ami inkább érdekesebb, mint sokkoló, hogy Sorrentino megmozgatja az agyunkat azzal, hogy a figuráit a maguk ellentmondásaikkal mutatja be és elvezet bennünket a sajátjainkhoz.

-Tetszeni fog a sorozat a keresztényeknek?

-Nem fog tetszeni azoknak, akik nem engedik meg maguknak a második lépcsőfokot. Előítéletek nélkül kell megnézni és főleg nem úgy, hogy egy mellette és egy ellene, mint például az abortusz és a homoszexualitás esetében. Ebben a sorozatban szinte soha nem kerül szóba a keresztény vallás az evangélium. A hatalom és a titkok helyeiről van szó. XIII. Pius politikai radikalizmusa nyilvánvalóan tetszeni fog a tradicionalista katolikusoknak, mert antitézise a Ferenc pápa által vitt vonalnak, amelyet túl kompromisszumkésznek tartanak a mai világgal. Ezzel együtt néhány forró rész és a stílusa nem fog átmenni.

-A film Önt, mint papot, elgondolkodtatta?

-Elgondolkodtat a hitről. A sorozatban gyakran megjelenik XIII. Pius a gyóntatójával a Vatikán erkélyén, szemben a Tehúttal és megkérdezi, hogy hisz-e, hogy miben hisz, miért hisz, hogy miként fogott bele ebbe az őrült kihívásba. A sorozat kérdéseket vet fel arról is, hogy mi a viszonyunk a hatalomhoz. Hogyan használom fel az én szintemen azt a kis hatalmat, amivel rendelkezem? Milyen legyen a magatartásom azokkal szemben, akik a hatalmat gyakorolják? Szabadság vagy hűség? Véleményem szerint a sorozat nagyon jól veti fel ezt a kérdést.

-Sorrentino azt sugallja, hogy XIII. Pius csírája lehetne egy katolikus fundamentalizmusnak, amit eleve kizárunk, csakúgy, mint 50 évvel ezelőtt kizártunk volt egy iszlám fundamentalizmus kockázatát.

-Igaz, hogy XIII. Pius egy nagyon aktuális egyházi tendencia képviselője, aki előnyben részesít egy elitista egyházat a kompromisszum egyházával szemben, amely magába fogadja sok 21. századi férfi és nő kanyargósabb útját. Első pápai beszédében XIII. Pius totális, kompromisszum nélküli csatlakozását kér a néptől Istenhez. Ő az a parancsoló pápa, aki azonnal a diktatórikus hatalmat választja. Ez a fő veszélye minden vallásnak.

Szólj hozzá

mozi vallás katolicizmus pápaság