2016. dec 17.

Kihalás fenyegeti nemi életünket?

írta: Göbölyös N. László
Kihalás fenyegeti nemi életünket?

couple-in-bed-with-phones.jpg

Túlságosan el leszünk foglalva, lekötnek bennünket a sorozatok és a digitális kommunikáció és a következő évtizedekben már nem marad sem időnk, sem kedvünk a szexre.

David Spiegelhalter futurológus, a cambridge-i egyetem tanára Sex By Numbers című könyvében arra alapozza, hogy a párok  szexuális együttlétei az elmúlt 30 évben egyre csak ritkultak: a 90-es évek havi 5 alkalmából 2000-re 4-re csökkent, az elmúlt évtized során pedig 3-ra.

„Azt gondolom, hogy ennek oka a mindenféle más vonzás: a tv-sorozatok, a mobiltelefon, a számítógépek, az sms-ek, mindazok a kommunikációs eszközök, amelyekkel akár egész éjjel is el lehet szórakozni, míg régebben este fél 11 után gyakorlatilag nem volt mit nézni a tv-ben, más pedig nem volt” – mondja a szerző magyarázatképpen.

Az ő megállapítását támasztja alá egy 2014-es felmérés 143 heteroszexuális párral, akiknek többsége állította, hogy az aktust gyakran szakítják félbe, amikor eszközeik sms-t, vagy e-mailt jeleznek. Olyan értelmű felmérést pedig a világon bárhol lehetne készíteni, amely azt hozza ki, hogy sok pár már képtelen együtt lenni anélkül, hogy valami ne legyen bekapcsolva körülötte.

Speigelhalter professzor szerint 15 éven belül a párok egyáltalán nem is fognak szexelni, annyira el lesznek foglalva minden mással.  Már pedig, ha ez így lesz, akkor rövid úton kihal az emberiség „civilizált része”. Pedig valójában nem kell hozzá más, csak az egymás iránti szerelem, az egymásra figyelés, és egy elhatározás: a hálószobából kitiltani minden kütyüt és képernyőt!

Sok-sok évvel ezelőtt volt egy zseniális olasz film, a Nanni Loy rendezte Made In Italy. Ebben az epizódos alkotásban az egyik jelenetben közvélemény-kutatók mennek el egy istenhátamögötti kis faluba, hogy a szórakozási szokásokat mérjék fel. Az egyik családnál kiderül, hogy nincsenek könyveik, moziba nem járnak, mert a faluban nincsen mozi, de nincsen rádiójuk, sem pedig tv-jük. „Akkor mégis mivel töltik a szabadidejüket?” – kérdezi ártatlan képpel a riporter, mire a családfő hatalmas kacagásban tör ki. A kép kiszélesedik, és ott nyüzsög körülötte tucatnyi gyerek…

Szólj hozzá

kommunikáció szex társadalom életmód párkapcsolat elektronika Nagy-Britannia